20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

KADINLAR GÜNÜ'NE ÖZEL '7 BÖLGEMİZ, TEK ÜLKEMİZ' KOLEKSİYONU

8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel sunuldu. Oyuncu Didem Taslan'ın sunumu ve Film -San Vakfı Genel Müdürü Kıvanç Terzioğlu'nun katkılarıyla bu farkındalık etkinliğini düzenlediler.

Kadınlar Günü'ne özel '7 Bölgemiz, Tek Ülkemiz' koleksiyonu

10 Mart 2021 Çarşamba 09:30

İSTANBUL- 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, Moda Tasarımcısı, Giyim Tarihi Araştırmacısı Arzu Yetiş Kocatepe, Film San Vakfının Katkılarıyla " 7 Bölgemiz, Tek Ülkemiz" adlı Koleksiyonun parçası olan bu özel kıyafeti 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel sunuldu. Oyuncu Didem Taslan'ın sunumu ve Film -San Vakfı Genel Müdürü Kıvanç Terzioğlu'nun katkılarıyla bu farkındalık etkinliğini düzenlediler.

kadinlar-gunu.jpgTasarımcının her bölgeden aldığı özel dokuma kumaşlar, işlemeler ve aksesuarlardan oluşan malzemelerle tasarladığı modernize edilen kıyafeti bir çok anlamı içinde barındırıyor.

kadinlar-gunu-001.jpgKADıNLARıMıZ GÜÇLÜDÜR
Kocatepe yapılan çalışma hakkında şunlanı anlattı: "Son yıllarda Dünya'da ve Ülkemizde malesef Kadına karşı şiddetin ve Kadın Cinayetlerinin artması hepimizi derinden yaralamaktadır.Bu anlamda bizde bugünde "Bizim Kadınlarımız Güçlüdür" mottomuzla bu etkinliği hazırladık. Anadolumuzun ve Trakyamızın bereketli topraklarından gelen Atalarımızın,zengin Kültürel Kadim Miraslarını aktararak günümüze ulaşmış kadınlarımız kutsaldır.Binlerce yıllık bilgelikleriyle kimi zaman ana olmuş, kimi zaman tüccar olmuş,kimi zaman terzi olmuştur. Geleneklerini,adetlerini,kültürlerini günümüze kadar taşımış ve her zaman güçlü , her zaman ayakta durmayı başarmış ve başaracaktır. Öyle ki artık günümüzde de, her alanda çalışıp başarılı işlere imzasını atmaktadır kadınlarımız.

kadinlar-gunu-002.jpg7 BÖLGEDEN KUMAŞ

tek tek aldığım Gaziantep'in Kutnu Kumaşı, Karadeniz'in Keşanı, Bursa'nın ipeği sateni, Antalya'nın Gılamık dokuması, Edirne'nin hesap işi yağlığı, Elazığ'nın iğne oyası, Ankara'nın tiftiği, Şile bezi, Erzurumun kadifesi ve antika Mor Yörük cepken ile tamamladım.Mor Cepkenin çok özel bir anlamı vardır .Yörük kadını eğer eşinden eziyet veya aldatma görürse yüzyıllardır gelen adeti olan çeyiz sandığından mor cepkenini çıkarır giyer ve meydanda görünen bir yere çıkarmış.Bunu gören ailesi, köylüler onu korurmuş. Böylece eşini boşadığını da ilan etmiş olurmuş adeta.Adam yaptığı ile rezil olur artık dışarı çıkamaz hale gelirmiş.Bir çok araştırmacı bunun üzerine yazılar ,kitap ,sergiler, sunumlar yapmıştır. Yüzyıllardır süregelen adetlerimizde kadın hakları nasılda korunabiliyormuş. Buna özellikle dikkat çekmek istiyorum. Benim de ailemden gelen antika Mor Cepkeni bu özel kıyafetle tamamlayarak 8 Mart'ta farkındalık yaratıp; Eline özel tasarladığım ve dışı günümüzün modern kadınlarından oluşan kumaş ile buketlediğim buğday,üzerlik otu ve mor çiçek demeti ve tacı ile Anadolumuzun, Trakyamızın bereketli topraklarından gelen kadınımızın gücünü vurgulamak istedim."

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA