20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C
  • Antalya22°C

JUMBO JETLERE YAKIT TASARRUFU SAĞLAYACAK "FLYİNG-V" İLK KEZ UÇTU

V-Wing'in küçük ölçekli bir versiyonu ilk uçuşunu yaptı ve alternatif tasarımların geleceğin uzun mesafeli uçakları olabileceğini gösterdi.

Jumbo Jetlere yakıt tasarrufu sağlayacak "Flying-V" ilk kez uçtu

07 Eylül 2020 Pazartesi 13:00

BERLIN - Dev kanatlara sahip deneysel bir uçak tasarımı olan “Flying-V” nin ölçekli modeli geçtiğimiz günlerde Almanya'da uçuşa geçti. Karma kanatlı uçak konsepti, Hollanda'daki Delft Teknik Üniversitesi (TU Delft) tarafından KLM Havayolları'nın mali desteği ile yapılan bir projedir. Kısa süre önce Airbus'tan bir ekibin desteğiyle bir Alman hava üssünden uçtu.

flying-v.jpgHERŞEY KANATTA

Flying-V, yolcu koltukları, yakıt depoları ve bagaj bölmesinin kanatlara yerleştirildiği yakıt tasarruflu, uzun menzilli bir uçak olarak tasarlandı. Araştırmalar, alışılmadık tasarımın, günümüzün en gelişmiş tasarımı olarak kabul edilen bir Airbus A350 jet gemisine göre yüzde 20'ye kadar daha iyi yakıt verimliliği sağladığını gösteriyor. Ayrıca geleneksel uçaklara göre aerodinamik açıdan yaklaşık yüzde 15 daha verimli. Tam ölçekte, Flying-V iki sınıfta 314 yolcu ağırlayacak.

flying-v-002.jpgflying-v-001.jpgDRONE GIBI UÇURULDU
Küçük ölçekli model, onu bir drone gibi uçuran TU Delft'ten bir öğrenci tarafından radyo bağlantısıyla kontrol edildi. İki 4kW elektrikli "kanallı fan" motoru, bir lityum polimer pil ile çalıştırıldı. Öğrenci, Flying-V'yi kalkış, dönüşler ve yaklaşmalar ve iniş dahil bir dizi manevradan geçirdi. Alışılmadık tasarım, yolcuları, yakıt depolarını ve bagajları büyük kanatlara yerleştirirdi.
TU Delft'te uçuş performansı ve itiş gücünden sorumlu yardımcı doçent olan Roelof Vos, "Endişelerimizden biri uçağın kalkışta bazı zorluklar yaşayabileceğiydi, çünkü önceki hesaplamalar 'rotasyonun' bir sorun olabileceğini gösterdi," dedi.

flying-v-002.jpg

UÇUŞ VERILERINI KULLANACAK.
Vos, uçağın itme kuvvetinin güçlü olduğunu ve uçuş hızlarının ve açılarının tam takımın tahmin ettiği gibi gerçekleştiğini söyledi. Vos, uçağın şekli ve kanatları düz tutmanın zorluğu nedeniyle ölçekli modelin "biraz zor bir inişe sahip olduğunu" söyledi. İlk verilerde bunun tahmin edildiğini söyledi. Ekip, ölçeklendirilmiş modelin aerodinamik bir versiyonunu oluşturmak için uçuş verilerini kullanacak.

EMISYONSUZ UZUN MESAFELI UÇAK
Hollanda havayolları KLM, sürdürülebilirliği birinci öncelik olarak görürken, TU Delft Üniversitesi'ndeki havacılık departmanı emisyonsuz bir uzun mesafeli uçak tasarlamak istiyor.

KLM BAŞKANı ‘HAVACıLıK IÇIN GELECEK ISTIYORUZ’
KLM geçen yıl, 100. yıl dönümünün bir parçası olarak Ekim ayında sergilemeyi planladığı iç mekanın tam ölçekli bir modelini inşa ettiğini duyurmuştu.

Başarılı uçuşun ardından KLM başkanı ve CEO'su Pieter Elbers "Tasarım, yaptığımız ve sürdürülebilirliğimizi iyileştirmek için yapacağımız her şeyi temsil eden Sorumlu Uçmak girişimimize uyuyor. Havacılık için sürdürülebilir bir gelecek istiyoruz ve yenilik de bunun bir parçası" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA