22 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

İZMİT'TE OTEL TARTIŞMASI

İzmit'te, Perşembe Pazarı Alanı'na 40 ya da 41 katlı otel ve iş merkezi yaptırılmasını ön gören proje kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

İzmit'te otel tartışması

19 Aralık 2007 Çarşamba 09:30

KOCAELİ- Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısında gündeme gelen İzmit'te, Perşembe Pazarı Alanı'na 40 ya da 41 katlı otel ve iş merkezi yaptırılmasını ön gören proje kamuoyunda tartışmalara yol açtı. TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreterliği, projeye karşı çıktı.

 

KENTLERİN SEMBOLÜ MEYDANLARDIR

 

Kurul adına Genel Sekreter Yalçın Ergen’in Perşembe Pazarı'nda düzenlediği basın toplantısına CHP Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya, Mimarlar Odası Şube Başkanı Nilgün Akcan, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Çınar Ulusoy, Eğitim Sen Şube Başkanı Osman Bahçeci, ESM Şube Başkanı Yener Çalışkan, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Bedriye Yıldızeli, Yapı Yol Sen Şube Başkanı İbrahim Yıldızkan, KYÖD Başkanı Semra Başlak ile Kocaeli Tabip Odası adına Dr. Aykut Çelik de katıldı.

 

Yalçın Ergen, modern kentlerin en önemli sembollerinin yüksek binalar değil, büyük meydanlar olduğunu söyledi.

 

KENTİN MEYDANI YOK

 

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu açıklamasında, İzmit’te halkın toplanabileceği başka meydan bulunmadığı ifade edildi “Meydanları sembol yapmak için 41 katlı bina dikmeye gerek yoktur. Dünya standartlarına göre her beş kat için 1 kat otopark gerekir. Bu durumda, binanın altı otopark olacaksa kat adedinin 50 kat olması gerekecektir. Zeminin 8 metre altı kamu arazisidir. Dar sokaklı yapılarımızın arasından hava sirkülasyonunun sağlıklı olabilmesi için de kent boşlukları gerekmektedir. Bizim önerimiz Perşembe Pazarı alanının çevresiyle birlikte kent meydanı olmasıdır.” denildi.

 

TEKLİF YATIRIMCIDAN GELİYOR

 

TMMOB açıklamasında bu tür büyük ve yeni projeler için tekliflerin belediye yönetiminden değil, doğrudan yatırımcılardan geldiği kaydedildi “Yatırımcıdan gelen teklifler toplumla paylaşılmadan, planlarda yeri olmadan kabul görmekte, hayata geçirilmesine yönelik baskılar oluşturulmakta.” denildi.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya da “Yedi tepeli İzmit’te meydan kalmadı. Böyle bir bina şehrin görünümünü bozar. Şehir katledilir. Biz buna izin vermeyiz. Gerekirse konuyu TBMM’ye taşırız” dedi.

SON DAKİKA