20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

İZMİR'İN KURTULUŞUNUN 99’UNCU YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü etkinlikleri kapsamında süvari birlikleri, İzmir Valiliği önünde temsili olarak İzmir'in kurtuluşunu canlandırdı.

İzmir'in kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü coşkuyla kutlandı

09 Eylül 2021 Perşembe 12:49

İZMİR - İzmir'in kurtuluşunun 99. yıldönümü etkinlikleri kapsamında süvari birlikleri, İzmir Valiliği önünde temsili olarak İzmir'in kurtuluşunu canlandırdı. Ardından Cumhuriyet Meydan'ında çeşitli gösterilerle 9 Eylül coşkusu devam etti. Saat 15.45'de süvari birliklerinin Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşünün ardından İzmir semaları, saat 16.15'den itibaren önce Genel Havacılık uçakları ve İzmir kulüpleri selamlama uçuşuna sahne olacak. Ardından Hürkuş gösteri uçuşu, Solo Türk, Türk Yıldızları, Jandarma Çelik Kanatlar gösterisi, Polis Havacılık Üzüm Salkımı, Sahil Güvenlik arama kurtarma ve selamlama ile Çelik Kanatlar Zeybek nefes kesen gösteriler yapacak.

izmirin-kurtulusu.jpgİzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılı, coşkuyla kutlanmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde Zafer Yürüyüşü ile başlayıp Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk anıtına çelenk sunumu ile devam eden program kapsamında, İzmir'in kurtarılması da canlandırdı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valiliği önünde yerlerini aldıktan sonra süvari birlikleri temsili olarak İzmir'in kurtarılmasını canlandırdı.

izmirin-kurtulusu-001.jpg

9 Eylül İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu kutlu olsun

30 Ağustos 1922’de yakılan kurtuluş ateşi, 9 Eylül’de İzmir’de düşman güçlerinin denize dökülmesiyle son buldu. İzmir’i düşmandan kurtaran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte 40 kişilik ana kumandada yer alan komutanlarımız ve isimsiz 15 bin süvari askerimizi asla unutmayacağız...

izmir-005.jpg

9 Eylül 1922, İzmir'in kurtuluşu olarak tarihlere kazındı. Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 9 Eylül 1922 günü İzmir'i düşman işgalinden kurtardı. Sakarya Meydan Muharebesi ile başlayan Türk ordusunun şanlı zaferleri, Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile son buldu. Bu yıl 99'uncu yılını kutluyoruz ama şu bir gerçek ki başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere emeği bulunan tüm komutanlarımıza ve askerlerimize de minnet borçluyuz.

izmir-006.jpgBÜYÜK ZAFER ONLARA AİT

9 Eylül 1922'de Yunan işgali altındaki İzmir'i düşmandan kurtaran Atatürk'le birlikte 40 kişilik ana kumandada yer alan kahraman komutanlarımız ve isimsiz 15.000 süvari askerimize teşekkür ederiz. İzmir'in kurtuluşu sırasında Akşehirli Bekiroğlu Mehmet, Antalyalı Ömer oğlu Hakkı (Sarıarslan), Nevşehirli Ahmet oğlu Seyit Mehmet ve Nevşehirli Ahmet oğlu Ahmet bulunuyordu. Sizleri de asla unutmayacağız. Emperyalizme karşı kükreyen bu kahraman komutanları ve emirlerindeki binlerce süvari neferini, artlarından gelen on binlerce subay ile topçu ve piyade neferlerini unutmak mümkün değil. Zaferin ve İzmir'in kurtuluşunun onuru topluca hepsine aittir...

izmir-007.jpgİZMİR'E GİREN VE ŞEHRİ KURTARAN TÜRK ORDUSU

■ Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk

■ Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak

■ Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü

■ 1.Ordu Kumandanı Nurettin Paşa Kazım Karabekir

BATI ANADOLU VE İZMİR'İ KURTARAN KOMUTA KADEMELERİ

5. SÜVARİ KOLORDUSU
■ Komutan : Tuğgeneral Fahrettin Paşa (Soyismi Altay, daha sonra Orgeneral) ■ Kurmay Başkanı: Binbaşı Mehmet Şükrü (Koçak, Yarbay) ■ Harekat Şube Müdürü: Yüzbaşı Şükrü (Sökmensüer, Binbaşı) ■ İstihbarat Şube Müdürü: Yüzbaşı İhsan (Sonakın, Tümgeneral) ■ İkmal Şube Müdürü: Yüzbaşı Feridun (Dirimtekin) ■ Komutan Emir Subayı: Üsteğmen Fevzi (Uçaner) ■ Komutan Emir Subayı: Üsteğmen Muzaffer (Göksenin) ■ Karargah Muhafız Bölük Komutanı: Yüzbaşı Haydar (Baransel)

1. SÜVARİ TÜMENİ
■ Komutan : Albay Mürsel (Bakü, Tümgeneral) ■ Kurmay Başkanı: Binbaşı Kemal (Balıkesir, Tümgeneral) ■ 1.Süvari Tugay Komutanı: Albay Cemil ■ 10.Süvari Alay Komutanı: Yarbay İsmail Hakkı ■ 11. Süvari Alay Komutanı: Binbaşı Ali Rıza (Ülgenalp, Albay) ■ 14.Süvari Alay Komutanı: Yarbay Salih Zeki (Sertin) ■ 21.Süvari Alay Komutanı: Binbaşı Emin Hüsnü (Yarbay)

2. SÜVARİ TÜMENİ
■ Komutan: Yarbay Mehmet Zeki (Soydemir, Tümgeneral) ■ Kurmay Başkanı: Yüzbaşı Tevfik (Topçu, Tümgeneral) ■ Kurmay Subayı: Yüzbaşı Cevdet (Bilgişin) ■ 2.Süvari Tugay Komutanı: Yarbay Ahmet Hamdi (Albay) ■ 2.Süvari Alay Komutanı: Binbaşı (Ahmet Kemal) (Yarbay) ■ 4.Süvari Alay Komutanı: Binbaşı Ali Reşat (Yarbay) ■ 13.Süvari Alay Komutanı: Önce, Yüzbaşı Galip (Binbaşı) ■ 13.Süvari Alay Komutanı: Sonra, Binbaşı Atıf (Esenbel) ■ 20.Süvari Alay Komutanı: Binbaşı Kazım (Albay)

14.SÜVARİ TÜMENİ
■ Komutan: Yarbay Mehmet Suphi (Kula, Tümgeneral) ■ Kurmay Başkanı: Binbaşı Muzaffer (Tuğsavul, Orgeneral) ■ Kurmay Yaveri: Üsteğmen Enver (Aka, Tümgeneral) ■ 14.Süvari Tugay Komutanı: Yarbay Hüseyin Hüsnü (Ünsal, Tümgeneral) ■ 3.Süvari Alay Komutanı: Yarbay Ferit (Albay) ■ 5.Süvari Alay Komutanı: Yüzbaşı Esat (Avcı, Albay) ■ 34.Süvari Alay Komutanı: Binbaşı İbrahim Muzaffer (Yarbay) ■ 54.Süvari Alay Komutanı: Binbaşı Hamit (Doğruer, Tuğgeneral)

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA