23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

İZMİR'DE EXPO YATIRIMI BAŞLADI

Başkan Aziz Kocaoğlu: İzmir'e uzun süreli katkı sağlayacak, turizmi geliştirecek, yatırımcıyı çekecek ve ekonomiyi canlandıracak projeler üzerinde çalışıyoruz.

İzmir'de EXPO yatırımı başladı

28 Şubat 2008 Perşembe 10:30

İZMİR -İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni sezon öncesinde turistik ilçe ve beldelerde üç koldan seferberlik başlattı. Sahilleri temiz tutabilmek için arıtmalar ve kanal bağlantıları yapan, denize kirlilik taşıyan dereleri temizleyen ve yeni şebekelerle su sıkıntısını büyük ölçüde halleden belediye, şehrin turizm hamlesinde önemli bir rol oynayacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir'e uzun süreli katkı sağlayacak, turizmi geliştirecek, yatırımcıyı çekecek ve ekonomiyi canlandıracak projeler üzerinde çalışıyoruz. Yıllardır altyapı problemlerini çözememiş turistik ilçe ve beldelerimizde yatırımlarımız devam ediyor. Amacımız, şehrin turizm potansiyelini artırmak ve yeterli payı alabilmesini sağlamak." dedi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin turistik ilçe ve beldelerde yürüttüğü çalışmalar şöyle:

Urla: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kampus alanı ve İçmelerin suyunu arıtacak 20 bin kişi kapasiteli biyolojik atık su arıtma tesisi devreye girdi. 100 bin kişi kapasiteli Urla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin yapımı ise devam ediyor. Gülbahçe'de su sondaj kuyusu çalışmaları tamamlandı. İçmeler beldesinde içme suyu pompa istasyonu elektrik tesisi tadilatı yapıldı. İçmelerdeki iki kuyunun pompası ve iletim hatları yenilendi. İletim hattının sekiz noktasındaki su kaçakları giderildi. Bademler köyünde bin 800 metrelik iletim hattı ve bir derin kuyu işletmeye alındı. Bir özel şahıs kuyusu da 110 milimetrelik iletim hattıyla devreye alındı. Tabakhane, Mezbaha, Çakallar, Yaban ve Akpınar derelerinde temizlik yapıldı.

Mordoğan: Sahilleri, doğası ve tarihiyle İzmir'in şirin beldesi Mordoğan, 2008 yılında modern altyapıya kavuşacak. İZSU Genel Müdürlüğü, foseptikle evsel atıkların toplandığı beldeye öncelikle kanal altyapısı kazandıracak. Toplam 82 kilometrelik kanalizasyon şebeke döşeme çalışmaları şubat ayında başladı. Hazırlıkları yapılan biyolojik atıksu arıtma tesisinin de kazandırılmasıyla Mordoğan'da çevre kirliliği yaşanmayacak. Evsel atıklar, kanalizasyonla toplanıp biyolojik atıksu arıtma tesisinden geçirildikten sonra denize verilecek. İki kuyunun işletmeye alınması için oe su kalitesini belirleme çalışmalarına başlandı.

Özdere: Beldeye, 115 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi döşenecek. Yaz aylarındaki su sıkıntısı ortadan kalkacak. Çukuraltı Mahallesi'nde bir kuyu devreye alındı. Orta Mahalle'ye 110 metre uzunluğunda boru döşenerek, Gümüldür Tüfekçi kuyusundan kesintisiz su verilmeye başladı. Derelerin denizle birleştiği noktalarda temizlik yapıldı. Çalışmalar kapsamında derelerin yan duvarlarına deniz içine kadar istifli taş döşenerek, sahilden dere ağzına kadar tekrar kum gelmesi engellendi.

Gümüldür: Gümüldür bölgesinin atık sularını arıtacak 100 bin kişi kapasiteli biyolojik atıksu arıtma tesisinin ihalesi için hazırlıklar devam ediyor. Siteler bölgesinde arıtma tesisi işletmeye alındı. İnönü Mahallesi'nde 80 metre uzunluğunda şebeke döşendi. Derelerin denizle birleştiği noktalarda temizlik yapıldı. Çalışmalar kapsamında derelerin yan duvarlarına deniz içine kadar istifli taş döşenerek, sahilden dere ağzına kadar tekrar kum gelmesi engellendi.

Doğanbey: Ürkmez Barajı'ndan su verildi. Arkonut içme suyu deposuna otomatik klorlama cihazı kuruldu. Doğanbey köyüne yeni kaynak suyu bağlandı, köyün derin kuyu pompası yenilendi. Dere temizlikleri yapıldı. Payamlı Mahallesi'nde bugüne kadar 350 adet binanın kanal bağlantısını tamamladı. Geri kalan bağlantıların yapılması için de ihaleye çıkıldı. Yaklaşık 80 bin YTL'ye mal olacak iş kapsamında 150 adet parsel bacasıyla 750 metre parsel bağlantısı yapılacak. 300 parsel bacası yükseltilecek ve 150 mevcut parsel bacasına kapak yapılacak.

Seferihisar: İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortak olduğu Jeotermal A.Ş.'nin Seferihisar'daki MTA kuyularını devralmasıyla jeotermal enerjinin bölgedeki kullanım sahasının daha da yaygınlaştırılması planlanıyor. Böylelikle bölgeye özellikle sağlık turizmi konusunda çeşitli yatırımlar yapılması mümkün olacak. Seferihisar'da su kaynaklarının yetersiz olması sebebiyle üç özel şahıs kuyusu kiralanarak beldeye su verilmeye başladı

Foça: Toplam 3 bin 39 metre uzunluğunda içmesuyu şebekesi döşendi. Gerekenköy'de 500 metreküplük su deposu inşa edildi bu kapsamda 1631 metre uzunluğunda isale hattı yapıldı. Yeniköy ilçesinde bir pompa grubu malzemelerinin temini, montajının yapılması ve çalışır vaziyette teslim edilmesi sağlandı. Terfi merkezi montajı yapıldı, pompa istasyonuna elektrik temin edildi. Eski Foça Deresi ve deniz çıkışları temizlendi, 750 ton malzeme çıkarıldı.

Yeni Foça: Yeni Foça'da kurulacak biyolojik atıksu arıtma tesisinin uygulama projeleri ihalesi için hazırlıklar devam ediyor. Yeni Foça Deresi ve bağlı kolları temizlendi, toplam 180 ton malzeme çıkarıldı. Yeni Foça'nın en büyük sıkıntılarından biri olan içme suyu, Büyükşehir Belediyesi'nin beldeye yapacağı yatırımla çözümleniyor. Eskiyen içme suyu şebekesindeki kaçaklar sebebiyle yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan belde halkı. daha rahat ve sağlıklı su alabilecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA