20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

ITB ALICILARA OLUMLU RUH HALİ VE CESARET VERDİ

ITB Berlin ve Dr. Fried & Partner, Küresel Seyahat Alıcıları Endeksi'nden (GTBI) bazı etkileyici bulguları ortaya koyuyor

ITB alıcılara olumlu ruh hali ve cesaret verdi

07 Mart 2024 Perşembe 08:50

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
BERLİN -
ITB Berlin ve Dr. Fried & Partner, Küresel Seyahat Alıcıları Endeksi'nden (GTBI) bazı etkileyici bulguları ortaya koyuyor. ITB Buyers Circle, dünyanın önde gelen seyahat fuarının her zaman hayati derecede önemli bir özelliği olmuştur. Çember her yıl, özellikle satın alma hacimlerinin gücüne göre değerlendirilen, özenle seçilmiş yaklaşık 1.000 alıcıdan oluşur. Bu, Münih merkezli danışmanlık şirketi Dr. Fried & Partner ile yakın işbirliği içinde hareket eden ITB Berlin tarafından yürütülen araştırmanın en son bulgularına olan ilginin artmasına yol açtı.

Küresel Seyahat Alıcısı Endeksi'nin ilk turu Aralık 2023 dönemine odaklandı, ikinci turu ise bu yılın Şubat ayında gerçekleştirildi. Bu yılki Alıcılar Grubunun önemli bir bölümünü oluşturan birkaç yüz katılımcıya anket uygulandı ve böylece Çevrenin bileşimi ve ekonomik ruh hali hakkında bazı büyüleyici bilgiler sağlandı.

Araştırmayı yürütenler, özellikle üyelerin öncelikli olarak satın alma işlemi yaptığı kaynak pazarları bulmakla ilgilendiler. Neredeyse yarısı Avrupa adını vererek yanıt verdi; dörtte birinden fazlası Almanya'ydı. Asya toplamın yaklaşık yüzde 7'sini oluştururken, Kuzey Amerika yüzde 5 civarındaydı.

itb-.pngEN SON RAKAMLARLA KÜRESEL SEYAHAT ALICISI ENDEKSI.

Alıcılara, birden fazla yanıt verme seçeneğiyle birlikte, satın almalarını gerçekleştirdikleri kategoriler de soruldu. Yaklaşık yüzde 81 ile en büyük oran Oteller tarafından oluşturulurken, Faaliyetler ve Etkinlikler ile DMC Hizmetleri arasında yüzde 50 ile eşit bir denge vardı. Bunları Transferler yakından takip etti. Ankete katılanların yaklaşık üçte biri Uçuş adını verirken, 27'si Cruise segmentinde alıcılar ve yaklaşık yüzde 17'si Araç Kiralama sektöründe hizmet veriyor.

Mevcut ekonomik duruma ilişkin değerlendirmeleri sorulduğunda, ITB Alıcılar Grubu üyeleri cesaret verici bir şekilde olumlu yanıtlar verdi. Ankete katılanların en büyük oranı, son 6 aydaki sipariş hacminin her durumda bir önceki yılın aynı dönemine göre daha yüksek olduğunu belirtti. Birinci ve ikinci sorgulama turu arasında bu oranda hafif bir düşüş yaşandı. Kesin alımların oranı sorulduğunda, yaklaşık dörtte üçü bunların iyileştiğini belirtirken, yaklaşık yüzde 20'si herhangi bir değişiklik gözlemlemedi. Ve aynı derecede önemli olan, anketi yürütenlerin sipariş alma masraflarını inceledikleri ve yüzde 80'den fazlasının önceki yılın rakamlarına göre bir artış bildirdiğiydi.

Gelecek altı aylık döneme ilişkin tahminler her durumda önceki altı aylık rakamlara benzer şekilde olumluydu. Yanıtlarına göre, yaklaşık dörtte üçü sipariş hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre artmasını bekliyordu. Yüzde 20 kadarı seviyelerin aynı kalmasını beklerken, çok küçük bir oran düşüş öngörüsünde bulundu. Çoğunluk kesin alımların oranında da artış bekliyor. Dörtte üçten fazlası rakamların aynı kalmasını bekliyor. Aynı durum, siparişlerin yerine getirilmesi sırasındaki toplam harcamalar için de geçerlidir.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA