20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

İTALYA'NIN ÖLÜ ŞEHRİ POMPEİİ YENİDEN DOĞUYOR

Pompeii, onlarca yıllık ihmal, kötü yönetim ve yoğun olarak ziyaret edilen harabelerin yetersiz sistematik bakımı tarafından saldırıya uğrayan ikinci bir ölümün uçurumunda endişe verici bir şekilde ortaya çıktı.

İtalya'nın ölü şehri Pompeii yeniden doğuyor

22 Şubat 2022 Salı 19:00

POMPEII, İTALYA - Birkaç korkunç saat içinde, Pompeii hareketli bir şehirden MS 79'da şiddetli bir volkanik patlamayla boğulan külle mumyalanmış bir çorak araziye dönüştü.

Daha sonra bu yüzyılda, kazılan Roma şehri, onlarca yıllık ihmal, kötü yönetim ve yoğun bir şekilde ziyaret edilen harabelerin yetersiz sistematik bakımı tarafından saldırıya uğrayan ikinci bir ölüme endişe verici bir şekilde yakın görünüyordu. Gladyatörlerin eğitim aldığı bir salonun 2010'da çökmesi, Pompeii'nin imrenilen UNESCO Dünya Mirası Alanı unvanına neredeyse mal oldu. Ancak bu günlerde Pompeii yeniden doğuşun oluşumlarını yaşıyor.

Yeni çöküşleri önlemek için mühendislik stabilizasyon stratejilerinin bir parçası olarak gerçekleştirilen kazılar , sosyal sınıf analizinin merceği yeni keşiflere giderek daha fazla uygulandığından, Pompeii sakinlerinin günlük yaşamları hakkında bir sürü ifşaat veriyor .

Arkeolojik parkın yeni direktörü altında, yenilikçi teknoloji, Pompeii'nin neredeyse silinmiş ihtişamlarından bazılarının geri kazanılmasına yardımcı oluyor ve yeni bir tehdidin etkilerini sınırlandırıyor: iklim değişikliği.

pompeii.jpg10 ay önce genel müdür olarak atanan arkeolog Gabriel Zuchtriegel , Pompeii'nin 1970'lerden başlayarak hızla bozulmasını “yere düşen ve gerçekten parçalanma riski olan bir uçak”a benzetiyor.

Avrupa Birliği fonlarında yaklaşık 105 milyon avroluk (120 milyon dolar) bir infüzyon olan Büyük Pompeii Projesi - 2016 yılına kadar derhal ve etkili bir şekilde harcanması şartıyla - harabelerin daha fazla bozulmadan korunmasına yardımcı oldu.

Zuchtriegel, Pompeii'nin açık hava Büyük Tiyatrosu ile bir terasta yaptığı bir röportajda, “Hepsi harcandı ve iyi harcandı” dedi.

Ancak, ilk kez 250 yıl önce kazılmış olan bina kalıntıları için gelecekte kaçınılmaz olan koruma sorunlarıyla, 41 yaşındaki Associated Press'e verdiği demeçte, bu "zamana karşı savaşta" yeni teknoloji çok önemli.

Artan yoğun yağışlar ve kavurucu sıcaklar da dahil olmak üzere aşırı iklim koşulları Pompeii'yi tehdit edebilir.

pompeii-001.jpgZuchtriegel, "Bazı koşullar değişiyor ve bunu şimdiden ölçebiliriz" dedi.

Villaların, atölyelerin ve mütevazı evlerin yaklaşık 10.000 kazılmış odasında, mozaik zeminlerde ve freskli duvarlarda iklimin neden olduğu bozulma belirtilerini ayırt etmek için insan gözlerine güvenmek imkansız olurdu. Yani yapay zeka ve dronelar gerçek zamanlı veri ve görüntü sağlayacak.

Zuchtriegel, uzmanların “binaların çökmekte olduğu bu duruma geri dönmeden önce, daha yakından bakmaları ve olaylar olmadan önce müdahale etmeleri” konusunda uyarılacağını söyledi.

Geçen yıldan bu yana, yapay zeka ve robotlar, aksi takdirde imkansız olabilecek görevlerin üstesinden geliyorlar - en küçük parçalara ayrılan freskleri yeniden bir araya getirmek. Hedefler arasında, II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik bombalamasıyla parçalanan Ressamlar Evi'nin freskli tavanını yeniden inşa etmek yer alıyor.

Robotlar ayrıca , bir zamanlar Pompeii'nin günümüzün kötüleşmesini simgeleyen ve şimdi yeniden canlandığının kanıtı olarak kutlanan, gladyatörlerin kışlası olan Schola Armaturarum'daki fresk hasarını onarmaya yardımcı olacak . Kentin kazılmış kalıntılara baskı yapan tonlarca kazılmamış bölümünün ağırlığı, yağış birikimi ve yetersiz drenaj ile birlikte yapının çökmesine neden oldu.

Pompeii'nin 66 hektarının on yedisi (163 dönümün 42'si) kazılmamış, lav taşının derinliklerine gömülmüş durumda. Uzun süredir devam eden bir tartışma, orada kalıp kalmamaları konusunda dönüyor.

Zuchtriegel, 19. yüzyılın başında yaklaşımın “haydi tüm Pompeii'yi kazalım” şeklinde olduğunu söyledi.

Ancak Büyük Pompeii Projesi'nden önceki on yıllarda, "moratoryum gibi bir şey vardı - çünkü o kadar çok sorunumuz var ki artık kazmayacağız" dedi Zuchtriegel. "Ve psikolojik olarak neredeyse bir depresyon gibiydi."

Selefi Massimo Osanna farklı bir yaklaşım benimsedi: daha fazla çökmeyi önlemeyi amaçlayan istikrar önlemleri sırasında hedeflenen kazılar.

“Ama bu farklı bir kazıydı. Koruma, araştırma ve erişilebilirlik kombinasyonuna sahip olduğumuz daha geniş bir yaklaşımın parçasıydı” dedi Zuchtriegel.

Gladyatör salonunun çöküşünden sonra, mühendisler ve peyzaj mimarları, yeni şekillendirilmiş “yamaçların” parçalanmasını önleyerek, kazılan harabelerin arazi cephesinden ağlarla kademeli eğimler oluşturdular.

Pompeii'nin taş döşeli caddelerinden biri olan Via del Vesuvio'nun sonlarına doğru, 2018'de yapılan çalışmalarda, Roma tanrısı Jüpiter'i bir kuğu kılığında betimleyen ve Leda'yı hamile bırakan küçük, şehvetli bir freskle dekore edilmiş bir yatak odası duvarına sahip lüks bir domus veya ev ortaya çıktı. Sparta'nın efsanevi kraliçesi ve Truvalı Helen'in annesi.

Ancak ziyaretçiler, evin pürüzlü duvarlarının üzerindeki muhteşem fresklerin ötesine bakmak için parmak uçlarında dururlarsa, arka odaların Pompeii'nin yeni “stabilize edilmiş” kazılmamış kenarının altında nasıl gömülü kaldığını görecekler.

Yakınlarda, destek projesinden ortaya çıkan en kalabalık keşif - mevcut salata-çorba barı düzenlemelerine benzer bir tezgah kurulumuna sahip bir köşe “termopolium” .

Bu fast-food mekanı, canlı hardal sarısı tonlarında fresklerle ve tezgahın tabanını süsleyen her yerde hazır bulunan Pompeii kırmızısı ile keşfedilen tek yerdir - görünüşe göre şefin spesiyalitelerinin reklamını yapıyor ve müstehcen bir graffito içeriyor. Kaplarda bulunan organik kalıntılara bakılırsa menüde balık, salyangoz ve keçi eti gibi malzemelerle hazırlanmış karışımlar vardı.

Hızlı sokak yemekleri, muhtemelen mutfağa sahip olacak kadar varlıklı olmayan Pompei'lilerin büyük çoğunluğunun temel dayanağıydı.

Arkeologlar, geçmişi yorumlamaya yardımcı olmak için sosyal sınıf ve cinsiyet analizlerini giderek daha fazla kullanıyorlar.

Pompeii'nin eteklerinde eski bir villayı keşfettiklerinde, 16 metrekarelik (172 metrekarelik) bir oda ortaya çıktı. Köleleştirilmiş bir aile için villanın deposu ve uyku odası olarak ikiye katlanmıştı. Kordon ve tahtadan yapılmış üç yatak odaya tıkıştırılmıştı. Boyutlara bakılırsa, daha kısa bir yatak bir çocuk içindi.

Keşif geçen yıl duyurulduğunda Zuchtriegel bunu Pompeii hakkında “tarihi kaynaklarda nadiren yer alan insanların güvencesiz gerçekliğine açılan bir pencere” olarak nitelendirdi.

Bu kış, halka açık olmayan yerlerde öğleden sonra rehberli bir tur düzenleniyor. Böyle bir teklif, Küçük Domuz Evi'dir. Küçük bir mutfağın duvarında, belirgin bir burnu olan bir domuz kafasının tuhaf bir şekilde boyanmış tasarımı var.

Parkın hırsları daha da ileri gidiyor: Yakınlardaki Napoli ve Vezüv'ü çevreleyen geniş banliyöleri, birçok genç insanı göç etmeye iten organize suç ve yüksek genç işsizliğinden muzdarip.

Bu nedenle arkeoloji parkı, bölgenin daha seçkin kurumlarından ve ticaret okullarına devam eden işçi sınıfı mahallelerinden öğrencileri Büyük Tiyatro'da klasik bir Yunan oyunu sergilemek üzere bir araya getiriyor.

Yakın zamana kadar yasadışı bir çöplük ve hatta bir marihuana çiftliği olarak kullanılan antik Pompeii'nin kazılmamış bir bölümünde halka açık gezinti alanları oluşturma planları da var.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA