20 Eylül 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Antalya21°C

İTALYA’DA STROMBOLİ YANARDAĞI'NDA PATLAMA

İtalya'da Stromboli yanardağı patladı: Kül bulutu metrelerce yükseğe ulaştı

İtalya’da Stromboli Yanardağı'nda patlama

17 Kasım 2020 Salı 10:00

STROMBOLİ- İtalya’nın Stromboli adasında bulunan, adayla anı isme sahip yanardağda patlama meydana geldi.
Etna Gözlemevi’nden yapılan açıklamaya göre, patlama sonucu yanardağda büyük bir kül bulutu oluştu ve adada kül yağmuru gerçekleşti.

STROMBOLI HAKKıNDA
Stromboli, Tiren Denizinde, Sicilya'nın kuzey kıyısı açıklarında bulunan, İtalya'nın aktif ve adayla aynı ismi taşıyan yanardağı bulundurdan küçük adadır. Stromboli yanardağı, sık sık püskürmesi sebebiyle ortaya çıkan ışıktan, "Akdeniz'in Deniz Feneri" olarak da bilinir.
Sicilya'nın kuzeyindeki volkanik takımadalar olan Eolie Adalarından biridir. İsmi eski Yunanca'daki yuvarlak formu sebebiyle verilmiş olan Στρογγυλή (Stroŋgulḗ) adının bozulmuş halidir. Ada nüfusu 400 ile 750 kişi arasında değişir.
Stromboli Adası yanardağ etkinlikleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Adanın yanardağı en son 2 Ağustos 2008 patlamıştır. Oldukça etkin görünen Stromboli'den denize sürekli lav akıntısı karışır.

stromboli-yanardagi.jpgYanardağın hareketleri izlenmeye devam ediyor.



stromboli-yanardagi-001.jpgSTROMBOLİ İLE İLGİLİ FİLMDE ÇEKİLMİŞTİ
1950 yılında Yapımcı, Roberto Rossellini'ninin başrollerini İngrid Bergman ile Renzo Cesana, Mario Vitale, Mario Sponzo'nun paylaştığı "Stromboli" filmi bir yanardağ felaketini işleyerek sinema tarihinde yer almıştı.
Bir dünya yıldızı, bir skandal, ıssız bir adada patlamak üzere olan bir volkan... Bunlar Stromboli'yi bir klasik yapan özelliklerinden sadece birkaçı. Filmi bu kadar etkileyici kılan bir başka özelliği de Roberto Rossellini'nin yeni gerçekçi bakış açısı ve farklı bir perspektifle anlatılan savaş sonrası elemi. Litvanyalı bir savaş mültecisi olan Karin bir toplama kampına yerleştirilmiştir. Ümitsizlik içinde buradan kurtulmayı isteyen Karin'in önünde pek fazla seçeneği yoktur. Böylece ıssız Stromboli adasında yaşayan balıkçı Antonio'nun evlenme teklifini kabul eder. Ne var ki, bir süre sonra adadaki hayatın toplama kampından çok da farklı olmadığını görecektir. Adada bir yabancıdır, hem halk hem de doğa ona düşmandır sanki. Karin'in sıkıntısı, adadaki volkanın patlama belirtileri göstermesiyle tam bir dehşete dönüşür.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA