06 Kasım 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C
  • Antalya15°C

İSTANBUL'UN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ RAPORU

Endeks, Yanındayız Derneği, Kanada Büyükelçiliği Kanada Yerel Girişimler Fonu ve İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle 81 ilin 234 ilçesinde cinsiyet eşitsizliği raporu hazırlandı.

İstanbul'un toplumsal cinsiyet eşitsizliği raporu

23 Kasım 2020 Pazartesi 14:00

İSTANBUL- Türkiye’de ilk kez ilçe bazında toplumsal cinsiyet eşitsizliği ele alındı. Endeks, Yanındayız Derneği, Kanada Büyükelçiliği Kanada Yerel Girişimler Fonu ve İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle 81 ilin 234 ilçesinde yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlandı. Araştırmada Kartal 66 puan ile 40. sırada yer aldı. Maltepe ise 70 puanla 14.sırada yer alırken, Pendik ise 61 puanla 117. sırada yer buldu. 

Medeniyet seviyesini de bir nevi gösteren araştırmada cinsiyete dayalı eşitlik endeksi hesaplanırken; politik katılım ve karar alma, eğitim, ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim ile sağlık ve spor olmak üzere dört ana kategoride 27 gösterge kullanıldı. Endekste İzmir’den Karşıyaka 79 puanla ilk sırada yer alırken, onu İstanbul’dan Kadıköy ve Bakırköy ilçeleri 78’er puanla izledi.

cinsiyet-esitsizligi-raporu.jpgTOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ENDEKSİ İLK 10

Karşıyaka (İzmir): 79

Kadıköy (İstanbul): 78

Bakırköy (İstanbul): 78

Merkez (Çanakkale): 74

Çankaya (Ankara): 74

Beylikdüzü (İstanbul): 73

Beşiktaş (İstanbul): 73

Şişli (İstanbul): 72

Bayraklı (İzmir): 72

Bornova (İzmir): 72

Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilçe ilçe incelendiği çalışmada elde edilen veriler, erkeklerle karşılaştırıldığında son dönemde kadınların sosyal haklardan ve fırsatlardan eşit bir biçimde yararlanamadığını ortaya koydu. Endeksin Anadolu Yakası ilçeleri açısından sonuçlarına bakılması söz konusu olduğunda; listede ilk sırada Kadıköy yer alırken, onu Maltepe ve Ataşehir takip etti. Sultanbeyl, Tuzla ve Pendik’in en kötü ilçeler olduğu listede Kartal ise 66 puana sahip.

ANADOLU YAKASI İLÇELERİNDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

Kadıköy: 78

Maltepe: 70

Ataşehir: 67

Üsküdar: 66

Beykoz: 66

Kartal: 66

Çekmeköy: 63

Sancaktepe: 62

Ümraniye: 62

Pendik: 61

Tuzla: 60

Sultanbeyli: 57

Endeksin amacını, “Bölgesel ve ulusal düzeyde cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politikaların geliştirilmesine zemin hazırlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının yaygın bir biçimde içselleştirilmesinin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik tutum ve davranış biçimlerinin değişmesine katkı sunmak” olarak ortaya kondu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA