06 Kasım 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara6°C
  • Antalya17°C

İSTANBUL SKAL, ÜYELERİNİ 19’CU YÜZYILA GÖTÜRDÜ

İstanbul Skal, üyelerini 19’cu yüzyıla götürerek, o yıllarda yapılan İstanbul’un Art Nouveau akımının simge yapıları Casa Botter ile Metro Han’ı gezdirdi.

İstanbul Skal, üyelerini 19’cu yüzyıla götürdü

20 Haziran 2023 Salı 19:16

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
İstanbul’un kültürel zenginliğini ve geçmişin izlerini üyelerine keşfetmek üzere düzenlediği buluşmalarda, İstanbul Skal, üyelerini 19’cu yüzyıla götürerek, o yıllarda yapılan İstanbul’un Art Nouveau akımının simge yapıları Casa Botter ile Metro Han’ı gezdirdi. İstanbul Skal Başkanı Can Arınel “İstanbul’un kültür yaşamına yeniden kazandırılan, tarihi, mimarisi ve hikayesiyle benzersiz hafıza mekanları yeniden keşfediyoruz” dedi.

istanbul-skal,-001.jpgistanbul-skal,.jpg
istanbul-skal.jpg
istanbul-skal,-002.jpg

BEYOĞLU’NUN SOKAKLARI VE TARİHİ BİNALARININ SIRRI

The Marmara Pera Hotel’de Genel Müdürü Mert Özcan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen yemekli buluşmaya İtalyan Cumhuriyeti Şövalyesi ve Liyakat Nişanı sahibi sanat tarihçisi, tercüman, rehber Sedat Bornovalı ile Kültür İstanbul A.Ş. Yatırım, Proje ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Onur Aldı ekibiyle katıldı.
Türkiye Otelciler Birliği-TÜROB Başkanı Müberrar Eresin, İBB Turizm Müdürü Hüseyin Gazi Coşan yoğun programa rağmen yemekte yer aldılar.

istanbul-skal,-003.jpg

Sedat Bornovalı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras Koruma Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla yenilenen iki önemli restorasyon projesi Casa Botter ile Metro Han ile bölgenin tarihi geçmişi hakkında ilginç bilgileri paylaştı. Kültür A.Ş. Müdür Yardımcısı Onur Aldı ise sorulu cevaplı sohbette yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
istanbul-skal,-004.jpg

Toplantıya çok sayıda İstanbul Skal üyesi yanında misafirleri ve Diyarbakır bölgesinde yeni kurulacak olan Mezopotomya Skal Başkanı ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akyıl’da katıldı.

istanbul-skal,-005.jpg

50 YILLIKLARA ŞİLT

İstanbul Skal Başkanı Can Arınel ve yönetim kurulu üyeleri gelenek haline getirdikleri 50 yılı aşan üyelere teşekkür plaketini Sinan Babila ve Corc Küdyan’a verdi. Plaket töreninde Sinan Babila “yenileden sizlerle olmak beni gençleştiriyor” dedi.

istanbul-skal,-006.jpg

Küdyan ise üyelerin Skal’a ilgisizliği üzerine protesto amacıyla 17 kez kulüpten istifa ettiğini, ancak yönetimin kabul etmediğini belirterek “Skal bir dostluk kulübüdür. Skal’ın ticari hale getirilmesine karşıyım. Skal’u yalnız bırakmayın. Bugünkü kalabalık katılım moralimi yükseltti” şeklinde konuştu.

istanbul-skal,-007.jpgistanbul-skal,-008.jpg

BOTTER APARTMANI ZİYARETİ

Skal üyeleri daha sonra İstiklal Caddesi üzerinde bulunan ve süslü dış görünüşüsile herkesin ilgisini çeken, yenilenme sonrası kültür merkezi olarak açılışı yapılan Casa Botter’i ziyaret ettiler.

Botter Apartmanı’nın tarihi hakkında şu bilgileri verdiler.

Botter Apartmanı’nın Beyoğlu’nun en önemli mimari yapılarından olmasının sebebi, dünyada 19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan Art Nouveau akımının İstanbul’daki ilk temsilcisi olarak görülmesidir.

Binanın mimarı İtalyan Raimondo D’Aronco, 1893- 1909 yılları arasında İstanbul’da yaşamış ve Botter Apartmanı haricinde birçok önemli yapıya imzasını atmıştır. D’Aronco’nun İstanbul’a gelmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşen 1894 depremi, II. Abdülhamit’in isteği üzerine mimarın depremden zarar gören tarihî eserlerin onarımında yer almasını ve pek çok yeni eserin de inşasını üstlenmesini sağlamıştır. İstanbul'a kalpten bağlı olan İtalyan mimar, tam 15 yıl boyunca önemli yapıların inşasında görev yapar.

istanbul-skal,-009.jpg

Botter Apartmanı, II. Abdülhamit’in terzisi ve aynı zamanda modacı olan Jean Botter’in oturması ve moda evi açması için 1900 yılında yaptırılmıştır.
9. yüzyılın sonlarında Hollanda’dan İstanbul’a gelen Jean Botter, apartmanın zemin katında hem Türkiye’deki ilk modaevi olan Botter Modaevi’ni işletmiştir, Üst katlarında ailesi ile birlikte yaşamına devam etmiştir. Bu özelliğiyle Botter Apartmanı, daha çok Avrupa’da rastlanan aynı binada hem işyeri hem konut bulunması uygulamasının gerçekleştiği İstanbul’daki ilk yapıdır.

istanbul-skal,-010.jpg

D’Aranco, Botter Apartmanı cephesini Art Nouveau sanat akımının İstanbul’daki en seçkin örneklerinden birisi olarak tasarlamıştır. Yukarıdan sarkan kurdeleler, madalyonlar, yoğun bitkisel bezme, demirin ferforje olarak kullanımı, vitray, renkli camlar, Medusa başları yapıyı bir sanat eseri haline getiriyor.

istanbul-skal,-011.jpg

Kısa bir süre sonra Jean Botter, Paris'e gezmeye giden oğlunun hayatını kaybetmesinin ardından büyük bir yıkıma uğrar. Gözü ne işini ne de çok sevdiği moda evini görmeye başlar. Oğlunun kaybıyla derinden sarsılan Botter, ailesini de yanına alarak ülkeden ayrılma kararı alır. Onun bu ani kararı başta Botter Apartmanı olmak üzere Fenerbahçe'deki yazlık köşklerinin de satılmasına sebep olur. Saraydan da elini ayağını çeken Botter en sonunda İstanbul'dan tamamen ayrılır.
istanbul-skal,-013.jpg
istanbul-skal,-012.jpg
METRO HAN ZIYARETI

İstanbul Skal üyeleri Tünel’de bulunan tarihi Metro Han’ı gezdiler.

Metro Han Binası, İstanbul Beyoğlu'nda 7 katlı bir ofis binasıdır. Bina 1912-1914 yılları arasında inşa edilmiştir. Binanın zemin katında, 573 m uzunluğundaki tarihi füniküler demiryolunun kuzey terminali olan Beyoğlu Tünel istasyonu yer alıyor.
Metro Han, Fransız mühendis Eugéne-Henri Gavand tarafından tasarlandı. 1871’de inşasına başlanan yapı 1875’te teslim edildi. O dönemlerde Galata – Karaköy arasında çalışan insan yoğunluğunu gözlemleyen Gavand, tünel projesini bu şekilde hayata soktu.
1875’te tek katlı bir istasyon olarak hizmete açılan Tünel’in yönetim büroları 1914’te bir araya getirildi. 6 kat olarak inşa edilen istasyon binasına, 7. kat 1930’lu yıllarda eklendi. İETT, 1939’da Tünel demiryolunu ve Metro Han binasını satın aldı ve genel merkez olarak kullanmaya başladı.
Metro Han, bugünkü halini 1971’de aldı. İETT, 1983’te Karaköy istasyonunun üstündeki yeni bir binaya taşınana kadar İETT genel merkezi bu binada faaliyetlerini sürdürdü.
1863 yılında inşa edilen Londra metrosundan sonra, 148 yıllık tarihiyle dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel'in de içinde bulunduğu Metro Han, İBB tarafından Kültürel Mirası koruma programı için1.5 yıl koruma kurulundan izin bekledi. Sonunda güçlendirme çalışmaları tamamlandı ve yenilenen bina kültürel faaliyetler için hizmete girdi.
Metro Han’da depremde yerle bir olan Antakya’da, Kültür ve Turizm bakanlığı taraından korumaya alınan tarihi eserlerin fotoğraflarına ilişkin geniş çaplı bir fotoğraf sergisi yer alıyor.

istanbul-skal,-014.jpg

Babila ailesi... Şebnem Babila, Efe Babila, Sinn Babila, Hakan Babila


istanbul-skal,-015.jpgistanbul-skal,-016.jpg

İstanbul Skal'ün 52 yııllık üyesi, Türk turizminin en değerli otel yöneticilerinden Ersin Özgündoğdu ve Özkan Altıntaş. Ersin Özgündoğdu "1971 yılında İstanbul Skal'e sadece yönetici alıyorlardı. Ben resepsiyonist olarak ilk girenlerdenim" dedi.

istanbul-skal,-017.jpg

Türk rehberlik sektörünün duayeni Tolon Sökmen ve TÜRSAB eski başkanlarından Talha Çamaş

istanbul-skal,-018.jpg

Otel yöneticiliğinin ustaları. Tuncay Marlalı ile Stleyman Blum. Blum Gezi Oteli genel müdürlüğünde İstanbul halkını el yapımı çikolata ile tanıştırmıştı.

istanbul-skal,-019.jpg

Değerli otel müdürü ve yöneticisi, şimdiler de Galata Kulesi yanında resim galerisi bulunan ve kendi resimlerini sergileyen ressam turizmci Aydın İldem ile  Türkiye'nin en eski acentelerinden Ponte Turizm'in sahibi Öznur Çilingiroğlu

istanbul-skal,-020.jpg

Yıllarca Ticaret Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanlığı yapan ve "Artık emekliyim" diyen Prof. Dr. Nüzhet Kahraman, Tuncay Marlalı, Süleyman Blum

istanbul-skal,-021.jpgistanbul-skal,-022.jpgistanbul-skal,-023.jpg

İntra Turizm'in sahibi Ertuğrul Karaoğlu, Barcelo Hotel Group Bölge Müdürü Hasan Ekmen

istanbul-skal,-024.jpg

Süleyman Blum ile Ersin Özgündoğdu eski günleri yadettiler

istanbul-skal,-025.jpg
The Artisan İstanbul Hotel Genel Müdürü Bozkut Atabek'in önerisiyle İstanbul Skal'e yeni üye alındı.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA