23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

İSTANBUL-NEW YORK 2 SAAT OLUYOR

Sesten hızlı yolcu uçağı Concorde'u 1960'larda tasarlayıp uçuran Avrupa, yeni nesil süpersonik uçak için geliştirme çalışmalarına başladı.

İstanbul-New York 2 saat oluyor

03 Şubat 2008 Pazar 23:00

PARİS- Sesten hızlı yolcu uçağı Concorde'u 1960'larda tasarlayıp uçuran Avrupa, yeni nesil süpersonik uçak için geliştirme çalışmalarına başladı.

Saatte 6 bin 132 kilometre yani ses hızının tam 5 katı sürate sahip bu özel uçak, hidrojenle çalışan motorlarıyla çevreyi de kirletmeyecek. A2 adı verilen 300 koltuklu uçak, bu hızıyla İstanbul-New York arasını 2 saatten az zamanda uçabilecek. Hava taşımacığında yeni bir sayfa açacak proje, Avrupa Birliği tarafından da destekleniyor.

Mühendisler için projedeki en önemli konu uçağı saatte 6 bin kilometre hızın üzerine çıkartacak motorlar. Concorde'ta en büyük sorun motor konusunda yaşanmıştı. Uçağı saatte 2 bin 400 kilometre hızla uçuran motorların yüksek gürültü sorunu nedeniyle Concorde'un birçok havalimanına inişi yasaklanmıştı. Buna inanılmaz yüksek yakıt sarfiyatı eklenince süpersonik uçak maliyetleri karşılayamaz duruma gelmişti.

Yeni nesil teknolojilerin hayata geçirileceği motorlarda yakıt olarak sıvı hidrojen kullanılacak. Kerosen olarak adlandırılan yolcu uçaklarının kullandığı fosil yakıtlara göresıvı hidrojen çok daha yüksek enerji sağlıyor. Sıvı hidrojenin en büyük özelliği ise çevreci olması. Yandığında ortaya sadece su buharı çıkıyor. Atmosferi kesinlikle kirlenmiyor.

 

RAMJET TEKNOLOJİSİ

Motorlar yüksek hıza Ramjet olarak adlandırılan teknoloji ile çıkacak. A2, normal yolcu uçaklarının motorlarında kullanılan teknoloji ile saatte 2 bin 400 kilometre hıza rahatlıkla ulaşacak. Motorda önden emilen hava, yanma odasında yüksek basınçla yakılarak dışarı verilecek. Uçağı daha hızlı uçurmak için motorda ikinci bir merkez daha oluşturulacak. Dışarıdan alınan hava tekrar bu merkeze verilecek. İkinci yakma gerçekleştirilecek. Böylece dışardan alınan hava motoru soğuturken ek güç sağlayacak. Sürat üç kata yakın artacak.

Mükemmel aerodinamik tasarım için uçağın dışına pencere konulmayacak. Belki bu durum yolcuları memnun etmeyecek. Ama koltuklardaki özel ekranlardan farklı kamera açıları ile dışarıyı seyredebilmek mümkün olacak. Bu uçak, ses hızı aşıldıktan sonra oluşan patlamalar (sonic boom) nedeniyle yüksek hızlara sadece Atlantik ve Pasifik Okyanusu üzerinde çıkacak.

 

ÇEVRECİ MOTOR NASIL ÇALIŞACAK

Dışardan gelen hava (1) özel türbin teknolojisi ile (2) yakılacak. Bu güç, A2'yi Concorde'un hızı olan saatte 2 bin 400 kilometreye sorunsuzca çıkartacak. Bundan sonra dışarıdan alınan hava (3) Ramjet teknolojisi sayesinde yeniden yakılacak (4). Ekstra güç sağlanacak (5). İtiş gücü egzostan dışarı verilecek.

SON DAKİKA