22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara12°C
  • Antalya14°C

İSTANBUL HAVALİMANI TÜRKİYE'NİNDİR

Musa Alioğlu

24 Kasım 2019 Pazar 09:55

Tarih, 29 Ekim 2018'i gösterdiği gün İstanbul Havalimanı resmen açılmış, fakat tam kapasite uçuş yapmak ancak Nisan 2019'da gerçekleşmişti.

“Heykeltraş mermere ne ise, öğretmen de çocuğa odur.”

Addison

Tarih, 29 Ekim 2018’i gösterdiği gün İstanbul Havalimanı resmen açılmış, fakat tam kapasite uçuş yapmak ancak Nisan 2019’da gerçekleşmişti. Şu anda İstanbul Havalimanı her türlü zorluğa rağmen faaliyetini kesintisiz sürdürüyor. Operasyonel anlamda birkaç ay önce şiddetli rüzgardan ötürü iniş yapamayan bazı uçakların Sabiha Gökçen (SAW) Havalimanı’na (divert) yönlendirilmesinden başka, fazla bir olumsuzluk yaşanmadan bugüne gelindi.

Bu demek değildir ki, artık sorun yaşanmayacak. Önümüzde kış mevsimi var. Bu kışı sorunsuz ve sıkıntısı atlatmasını temenni ettiğimiz IST Meydanı’nın rüştünü ispat etmesi için bu kışı nasıl ve de ne gibi önlemlerle atlatacağını hep merak ediyordum. Çünkü, geçen hafta gece vakti gidip geldiğim bu meydanın en önemli sorunu hala daha ulaşım. Metronun olmayışı tabii ki çok önemli, ama şu andaki ulaşımın büyük yükünü çeken kara yolunu kullanmak da kolay değil.

Kar, buzlanma ve yağmur gibi olası doğal tehlikeler olarak bizleri bekliyor.

Böyle konular gündeme gelince aklımıza çözüm mercii olarak önce belediyeler gelir. Bence İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu kutlamaya gittikleri günden beri belediyeyle tam bir iş birliği konusu İGA İşletmesi yöneticilerinin hep aklındaydı.

Kış bastırmadan, çok da iyi bir zamanlamayla İmamoğlu kendi sorumluluk alanına giren İstanbul Havalimanı’nı hafta içinde ziyaret etti. Ve orada İGA CEO’su Hüseyin Kadri Samsunlu tarafından nazik bir şekilde ağırlandı. Yani, Atatürk Havalimanı’nın kapatılmasından ötürü yeni havalimanına, sahip ve yöneticilerine karşı iktidar karşıtı kesimlerde bir kızgınlık olduğunu hiç kimse inkar edemez. İmamoğlu bana göre, yine bir ezber bozdu ve büyük oranda haksız tepki çeken bu tesisi ziyaret etti. Ekrem Bey’in ziyaretine bazı kesimler olumsuz bakabilir. İktidarın “Zafer anıtı” diye nitelediği bu havalimanına ve işletmecilerine prim yaptırabilecek destek ve yardıma karşı çıkanlara şunu hatırlatmak gerekir ki, bu bir kamu görevidir ve oradan sizler de yararlanıyorsunuz. Konuya biraz da böyle bakmalılar diyorum.

Bu ziyaret, milyonlarca kişi tarafından kullanılan havalimanın ihtiyaçları ve sorunlarının çözümüne yönelik çok doğru ve çok yapıcı bir ziyaret olarak akıllarda kalacaktır. Siyaset üstü bir konuda atılan bu adım bir yumuşama, bir uzatılan eli dostça sıkma hareketi olarak görülmelidir.

“Biz, İstanbul’un her kurumuyla, hizmet veren her kuruluşuyla, en üst seviyede ilişkiyle bir süreç yönetme talebindeyiz” diyen İmamoğlu ve üst yönetimine

İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi A.Ş. İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu da sunum yapıp, tesisle ilgili bilgiler verdi.

İki saatlik toplantının ardından açıklama yapan İmamoğlu, “İstanbul’un en büyük havalimanı. Türkiye’nin ve dünyanın en büyüğü olmaya koşan havalimanı. Dolayısıyla İBB yönetimi olarak çok sıkı koordinasyonda ve iletişimde olmamız gereken bir organizasyon var burada. Daha önce beni ziyaretlerinde, tümüyle tanıma ve işleri kolaylaştırma adına, ‘Nasıl hareket edebiliriz’ diye toplanma kararı vermiştik. Bütün hususları sıraladık. İstanbul’un bir parçası olan havalimanının işleri nasıl kolaylaşabilir, bizden beklentileri, bizim hava limanından beklentilerimiz noktasında verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bütün bunlar, İstanbulluların yaşamını kolaylaştırma görüşmeleri.” diyerek İGA CEO’su Kadri Samsunlu’ya teşekkür etti. Doğrusu, çok güzel bir ziyaret, çok da güzel bir karşılama. İki tarafı da tebrik etmek gerek.

İBB Başkanı İmamoğlu, bir soruyu cevaplandırırken “Şöyle bir karar birliğine vardık: Önümüzdeki hafta, İETT Genel Müdürü’müz, hatta İSPARK Genel Müdürü’müz, diğer ilişkide olan genel müdürlerimiz dahil olmak üzere, biraz daha işlevsel toplantı yapılacak. Örneğin; çevredeki kış hazırlıkları, yol güzergâhlarındaki bazı beklentiler ve bazı döküm araçlarının azaltılması gibi önerileri oldu arkadaşlarımızın. Bütün bunları toplanacaklar, konuşacaklar. İhtiyaç varsa işi ve hayatı; insanların yaşam kalitesini daha iyi hale getirecek, o konularda kararlı bir şekilde hizmetleri geliştireceğiz” yanıtını verdi.

Bana göre, iktidarın çok önem verdiği bir projeye, iktidarın elinden İstanbul Belediye Başkanlığı gibi çok önemli bir makamı seçimle alan muhalif partinin belediye başkanının ziyaretini ve desteğini eleştirmek ve Başkan’a buradan vurmaya kalkmak abestir.

Muhalif partiden de olsa seçilmiş bir belediye başkanını kendisine yakışır bir şekilde dostane karşılayan İGA CEO’su Kadri Samsunlu da bu önemli toplantıyı, “Başkanımızı bugün hava limanımızda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduk. Kendimizi çok detaylı bir şekilde anlattık. Bu vizyon projesinin İstanbul’a, Türkiye’ye orta ve uzun vadede katkılarının ne olduğunu kendileriyle bizim perspektifimizden paylaşma şansımız oldu. İBB, bizim en önemli paydaşımız. Bizim şu anki toplu ulaşımımızı, Havaist ve İETT ile İBB’miz sağlıyor. Onun dışında İGDAŞ, İSKİ, Belbim gibi birçok iştirakle de beraber çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Bizim de İBB’den bazı önerilerimiz var, buradaki operasyonlarımızı ve faaliyetlerimizi daha iyi noktaya getirmek için. Başkanımızın bugün 2 saatini bize ayırmasından çok memnun olduk. Bizi, can kulağıyla dinledi. Bize, bazı tavsiyeleri oldu. Bunları tekrar bir düşüneceğiz. Burada olmasından dolayı tekrar teşekkür ediyorum kendisine” sözleriyle değerlendirdi.

İstanbul Havalimanı’nın devletin önemli bir yatırımı olduğunu, dünyada en büyük havalimanı unvanın taşıyacağını, en çok yolcuyu ağırlayacağını, binlerce insana iş sağlayan ve devlete de milyar dolarlar kazandıran bir yer olduğu unutmayalım.

İGA yönetimi, İBB ile iş birliği yaparak her konuda yolcuları bekleyen sorunları da asgariye indirmeyi başaracaktır. Ki, her iki kurumun yapacağı bu iş birliği halkın yararına olacaktır. Bu iş birliği çok önemli ve gereklidir. Çünkü, İstanbul Havalimanı Türkiye’nindir.

İyi uçuşlar Türkiye’m...

NOT: Hepimizin bugünlere gelmesinde büyük emeği geçen, tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarım. (M.A)