23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

İSRAİLLİ TURİST %126 ARTTI

İki yıl­lık dö­nem­de turizmde en faz­la ar­tış Or­ta­do­ğu ve As­ya ül­ke­le­rin­de ya­şan­dı. 2012’den 2014’te en fazla turist artışı İsrail’den oldu.

İsrailli turist %126 arttı

02 Mart 2015 Pazartesi 14:00

İSTANBUL- Türkiye’den ev alan turist kendi evinde tatil yaptı. Otel, motel, pansiyon türü konaklamalarda yüzde 15 azalma yaşandı. Ortadoğulu turist sayısı da 2 yılda yüzde 100’ün üzerinde arttı. Tür­ki­ye­’ye gi­riş çı­kış ya­pan tu­rist sa­yı­sı son iki yıl­da yüz­de 16 ar­ta­rak 31,7 mil­yon ki­şi­den 36,8 mil­yon ki­şi­ye yük­sel­di. İki yıl­lık dö­nem­de en faz­la ar­tış Or­ta­do­ğu ve As­ya ül­ke­le­rin­de ya­şan­dı. 2012’den 2014’te en fazla turist artışı İsrail’den oldu.
Ka­tar, ve Ku­veyt­li tu­rist sa­yı­sın­da da yüz­de 100’ün üze­rin­de ar­tış göz­len­di. Arap­la­r’ın ta­til için ro­ta­yı Av­ru­pa ül­ke­le­rin­den Tür­ki­ye­’ye çe­vir­me­sin­de Türk di­zi­le­ri, alış­ve­riş ola­nak­la­rı, ti­ca­ret, gay­ri­men­kul edi­nim­le­ri ve tu­rizm po­tan­si­ye­li­nin iyi su­nul­ma­sı et­ki­li ol­du. As­ya ve Or­ta­do­ğu ül­ke­le­rin­den Tür­ki­ye­’ye ge­len tu­ris­tin ko­nak­la­ma ter­ci­hin­de de önem­li bir de­ği­şik­lik ol­du­ğu göz­le­ni­yor.

Otel konaklaması azaldı

Uz­man­lar ya­ban­cı­la­rın ter­cih et­tik­le­ri ko­nak­la­ma ti­pi olan otel, mo­tel, pan­si­yon tü­rü ko­nak­la­ma­lar­da yüz­de 15 ci­va­rın­da ge­ri­le­me ger­çek­leş­ti­ği­ne dik­kat çe­ki­yor. Bu­nun ge­rek­çe­si ise mü­te­ka­bi­li­yet­le bir­lik­te sa­tın alı­nan ev­ler­de ika­met edil­me­si gös­te­ri­li­yor. Ya­ban­cı­la­rın ko­nut alım­la­rı­na bak­tı­ğı­mız­da ra­kam­la­rın bu söy­le­mi des­tek­le­di­ği gö­rü­lü­yor. TÜ­İK ve­ri­le­ri­ne gö­re 2013 yı­lın­da 12 bin 181 ko­nut alan ya­ban­cı, 2014 top­la­mın­da da 18 bin 959 ko­nut sa­tın al­dı.

Arkadaşlarına da kiralıyorlar

Uz­man­lar, sa­tın alı­nan ev­le­rin ya­ban­cı­la­ra ki­ra­la­ma ya da ar­ka­daş ve ak­ra­ba­la­ra ta­til için kul­lan­dır­ma eği­li­mi­nin de yay­gın­laş­tı­ğı­nı söy­lü­yor.

Avrupalı daha az geliyor

Or­ta­do­ğu ve As­ya ül­ke­le­rin­de tu­rist sa­yı­sı ar­tar­ken 2012-2014 yıl­la­rı ara­sın­da­ki kar­şı­laş­tır­ma­da Av­ru­pa­lı tu­rist sa­yı­sın­da ise azal­ma ol­du­ğu göz­len­di. En hız­lı dü­şüş Nor­veç­li tu­rist­te ol­du. 2012’de 407 bin 607 Nor­veç­li Tür­ki­ye­’yi zi­ya­ret eder­ken sa­yı 2014’te yüz­de 20 aza­la­rak 326 bin 556’ya ge­ri­le­di.

Nor­ve­ç’­i yüz­de 15,3 aza­lış­la Ja­pon­ya, yüz­de 4 aza­lış­la Mı­sır ve yüz­de 1,7 aza­lış­la İtal­ya­lı tu­rist ta­kip et­ti. Al­man­ya, Da­ni­mar­ka, Ka­na­da, Bre­zil­ya, İs­pan­ya, ABD, Hol­lan­da ve Fran­sa­lı tu­rist­le­rin Tür­ki­ye­’ye zi­ya­re­tin­de ise ar­tış yüz­de 5’in al­tın­da kal­dı.

Kavga bahane ticaret şahane

Tür­ki­ye ile İs­ra­il ara­sın­da­ki si­ya­si kri­ze rağ­men bu ül­ke ile ya­pı­lan ti­ca­ri iliş­ki­ler de yu­ka­rı yön­lü iv­me çiz­di. Tür­ki­ye son iki yıl­da İs­ra­il’­e yap­tı­ğı ih­ra­cat ra­ka­mı­nı yüz­de 25 ar­tır­dı. Ay­nı sü­re için­de İs­ra­il­li işadam­la­rı Tür­ki­ye­’ye 18 mil­yon do­lar­lık doğ­ru­dan ya­tı­rım ger­çek­leş­tir­di. Tür­ki­ye­’nin son dö­nem­de yap­tı­ğı it­ha­lat ver­gi­si ayar­la­ma­la­rın­da İs­ra­il'i mu­af tut­ma­sı da dik­kat çek­ti. Tür­ki­ye­’ye ge­len İs­ra­il­li tu­rist sa­yı­sı 84 bin ki­şi iken ra­kam 2014’de yüz­de 126 ar­ta­rak 189 bini geçti.

turist1b.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA