23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

İSPANYA’DA ALTIN VİZE HÜSRANI

İspanya’nın iki yıl önce Avrupa dışından yatırımcıları çekmek için uyguladığı Altın Vize uygulaması beklenen başarıyı elde edemedi.

İspanya’da Altın Vize hüsranı

22 Temmuz 2015 Çarşamba 09:00

MADRİD-İspanya’nın iki yıl önce Avrupa dışından yatırımcıları çekmek için uyguladığı Altın Vize uygulaması beklenen başarıyı elde edemedi. Ülkede “Altın Vize” uygulaması kapsamında 500.000 Euro üzerinde gayrimenkul ve hisse senedi satın alan; bankaya 1 Milyon Euro üzerinde mevduat yatıran ve istihdam sağlayan büyük yabancı yatırımcılara, İspanya’da oturma ve AB ülkelerinde seyahat imkanı sunuluyor.

Yetkililer söz konusu uygulamanın ülke için bir başarı olduğunu söylerken rakamlar tersini doğruluyor:
“İspanya’ya sermaye yatırımı yapmak, istihdamı arttırmak isteyen herkese yardım ettik. İdari prosedürleri kolaylaştırdık.”
Altın Vize uygulamaya girdiği günden bu yana İspanya’ya sadece 744 yatırımcı gelirken aynı uygulamaya sahip komşu ülke Portekiz’de bu rakam yüzde 50 daha fazla. Söz konusu uygulamanın İspanya’da başarısız olmasının nedenlerinin başındaysa bürokratik işlemlerin çok uzun sürmesi gösteriliyor.
İspanya’ya gelen yabancı yatırımcıların çoğunluğu Ruslardan (265) oluşuyor. Rus yatırımcıları 223 yatırımcıyla Çin, 30 yatırımcıyla Ukrayna ve Mısır takip ediyor…
Euronews Madrid muhabiri Cristina Giner bir çok ülkede bu uygulamanın olduğuna dikkat çekiyor:
“İspanya yabancı yatırımcıları çekmek için Altın Vize uygulamasını kullanan tek ülke değil. İngiltere, İrlanda, Portekiz, Malta ve Kıbrıs gibi ülkeler de aynı uygulamayı devreye sokarak yabancı yatırımcı çekmeye çalışıyor.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA