19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

İNSANLAR NEFES ALMAYI ÖĞRENMEK İÇİN YÜZLERCE DOLAR ÖDÜYOR

Stresli dünyada insanları en temel işlevlerinden biri olan sağlıklı yaşamı geri getiren nefes alma eğitimi hızla gelişen bir sektörün parçası haline geldi.

İnsanlar nefes almayı öğrenmek için yüzlerce dolar ödüyor

31 Ocak 2024 Çarşamba 17:00

NEW YORK - New York City merkezli bir nefes çalışması stüdyosu olan Frekans'ın kurucusu Vivian Rosenthal, müşterilerinin çoğunun doğumda ustalaşması gereken nefes alma gibi bir konuda “Nefes yılına hoş geldiniz” diyerek koçluk yapmak için saatte 400 ABD doları alıyor:

Rosenthal gibi uzmanlara göre muhtemelen olabildiğince etkili ve verimli nefes almıyorsunuz. Sığ nefes alan ve dikkati bölünmüş insanlarla dolu, stresli bir dünya var. Stresli dünyada insanları en temel işlevlerinden biri olan sağlıklı yaşamı geri getiren nefes alma eğitimi hızla gelişen bir sektörün parçası haline geldi.

Rosenthal "2024 yılında muhtemelen stres, kaygı, uykusuzluk, travma yaşıyorsunuz. Aktif olarak çalışıyorsunuz ve somatik bir vücut egzersizi size yardımcı olabilir" diyor.

nefes-alma-egitimi-.jpgSIRTÜSTÜ YATARAK NEFES ALMA

Maui merkezli bir naturopatik doktor ve nefes çalışması kolaylaştırıcısı olan Dr. Sarah Rothman deneyimsiz olanlar için, "Nefes çalışması, bilinçli zihnin rahatlamasına ve bilinçaltı zihne erişmesine olanak tanıyan aktif ve enerji verici bir meditasyon şeklidir. Bu ideal olarak sırt üstü yatılarak yapılır ve üç bölümlü bir nefestir” diyor

Uzmanlar, daha geniş bir yelpazedeki "bedensel" egzersizlerin bir parçası olan düzenli nefes çalışmasının modern rahatsızlıklarımızın çoğuna çare olabileceğini söylüyor.

UYKUSUZLUĞU DOĞRU NEFES ALMA İLE GİDERİN
SHA İspanya'dan klinik psikolog Cinthya Molina, "Solunum, kardiyovasküler ve sindirim sistemlerimiz için doğru nefes almanın ve uyku yoksunluğunu yönetmemizin önemini gösteren daha fazla bilimsel çalışma var" diyor. Ayrıca Molina, SHA İspanya'daki bazı uzmanların özellikle nefes alma konusunda yüksek lisans derecesine sahip olduğunu söylüyor.

IDEAL OLAN BURUNDAN NEFES ALMAKTIR
Frekans'ın kurucusu Vivian Rosenthal şunları söyledi: “Sağlıklı yaşam dünyasının neden somatik sunumlarını bir üst düzeye çıkarmaya, temel nefes alıp vermelerin çok ötesine geçmeye çalıştığı bir sır değil. İnsanlar nefes almanın “doğru” yolunu öğrenmek için yüzlerce dolar ödüyor.

Nefes uygulamalarının pek çok türü var ama ideal olan burundan nefes almaktır. Çünkü bu bizi parasempatik sinir sisteminin derinliklerine götürür. Daha çok ağza odaklanan üç bölümlü bir nefes çalışması olan Pranayama, depresyon, anksiyete, travma, uyku, bağışıklık fonksiyonu ve kronik ağrı için yaşamı değiştirebilir."

Auberge Resorts Collection'ın sağlıktan sorumlu başkan yardımcısı Vivianne Garcia-Tunon, Well ve Onda gibi popüler sağlık markalarıyla ortaklıkları olan Kaliforniya merkezli konaklama şirketi Auberge'de "terapistlerin çoğu nefes çalışmaları konusunda eğitim alıyor" diyor.

Vivianne Garcia-Tunon "Somatik terapistlere, özellikle de nefes çalışmasına olan inanılmaz talep yadsınamaz ve bir sağlıklı yaşam uygulayıcısı olarak trendin önümüzdeki on yıl içinde daha fazla ivme kazanması bekleniyor. Auberge mülklerinde nefes çalışması programları, odalarında genellikle dört rakam, “neşe için nefes almaktan” “hormon sağlığı için nefes almaya” kadar her şeyi içeriyor.

NEFES ALMAK DA UYUMAK GIBI ARTIK TICARI BIR ŞEY

Rosenthal'in özel müşterisi olan 48 yaşındaki teknoloji CEO'su ve girişimci Raj Goyle, nefes çalışmasının babasını kaybetmenin acısıyla baş etmesine "son derece" yardımcı olduğunu belirterek "Hepimiz nefes çalışmalarına, meditasyona ve düşünmeye daha fazla zaman harcasaydık, dünya daha iyi bir yer olabilirdi" diyor.
 

SHA İSPANYA'DA 2.600 ABD DOLARINDAN BAŞLIYOR
Ancak düzgün nefes almak ucuza gelmiyor, özellikle de uzmanları aradığınızda. SHA İspanya'da yeniden dengeleme ve enerji verme programı 2.600 ABD Dolarından başlıyor (oda dahil değil) ve "doğru nefes alma teknikleri" ve "duyguları ortaya çıkarmak için nefesi kullanma" üzerine odaklanan kolaylaştırılmış oturumlar içeriyor. Ancak bu ödenmesi gereken küçük bir bedel olabilir.

MUCİZELER
Rosenthal nefes çalışmalarıyla mucizelere tanık olduğunu belirterek “İnsanların sakat bırakan travmanın üstesinden geldiğini gördüm. Şiddetli panik bozukluğu olan kişilerin rahatlama bulduğunu ve uykusuzluk çekenlerin, kelimenin tam anlamıyla derin nefes almayı öğrenerek yeniden uyumayı öğrendiklerini gördüm. Bu bakımdan nefes çalışması, sağlıklı yaşam endüstrisinin bir diğer gözdesi olan uykunun yakın kuzenidir ve uyku da oldukça değerli bir meta haline geldi” dedi.

PANZEHIR UYKU TEDAVISI
Otelin SPA Direktörü Ricardo Dos Inocentes, müşterilerin yaklaşık yarısının yerel halktan oluştuğu Rosewood Londra sağlıklı yaşam merkezinde "insanlar uykuya her zamankinden daha fazla öncelik veriyor. Nefes çalışması, uykuyu teşvik etmek için rehberli nefes almayı da içeren, 400 ABD Doları değerindeki “panzehir uyku tedavisi” deneyiminin bir parçası” oldu diyor.

Dos Inocentes, Birleşik Krallık merkezli kar amacı gütmeyen, ruh sağlığına odaklanan Mental Health Foundation tarafından yayınlanan bir araştırmaya atıfta bulunarak, "Birleşik Krallık'ta her üç kişiden biri"nin "kalitesiz uykudan muzdarip" olduğuna dikkat çekti.


KAYGIMI YOKETTİ
New York City'deki Rachel Harrison iletişiminde medya ilişkilerinden sorumlu başkan yardımcısı olan 35 yaşındaki Sacha Bell, nefes koçu James Dowler ile yapılan röportajı dinledikten sonra nefes çalışması uygulamasına başladı. Pandemi sırasında Instagram Live'da Dowler'ın bir oturumuna katılmaya karar verdi.

Bell, "Vücudumdaki etkisini hemen hissettim. Her zaman kaygı yaşadım ve sonuç olarak bunun nefesi nasıl etkileyebileceğinin çok iyi farkındayım" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA