20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

İNŞAAT MALİYETLERİ TARİHİ TAŞ EVLERİN RESTORASYONUNU ZORLAŞTIRIYOR

Antalya İbradı ilçesinde Ormana, Ürünlü köyleri ile Manavgat Taşağıl Mahalesi'nde 10'nun üzerinde bir asırlık taş ve hatıllı(harçsız) evler kültür turizmine kazandırılmıştı.

İnşaat maliyetleri tarihi taş evlerin restorasyonunu zorlaştırıyor

09 Mart 2022 Çarşamba 17:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - İnşaat sektöründe maliyetler artınca ev almak zorlaştı. Geçmiş yıllarda Antalya İbradı ilçesinde Ormana, Ürünlü köyleri ile Manavgat Taşağıl Mahalesi'nde 10'nun üzerinde bir asırlık taş ve hatıllı(harçsız) evler kültür turizmine kazandırılmıştı.Alman ve Avrupalı turistler kültür, tarih,eko,botanik, bisiklet turizmi kapsamında gelerek tarihi taş evlerde kalıyor.

tarihi-tas-evlerin.jpg

Manavgat Akra İnşaat Sahibi Mehmet Kara," Bir yıl içinde demir ve çimento fiyatları bir önceki ve yıla göre dört kat arttı. Buda dairelerde  fiyatları çok arttırdı. Birde döviz deki dalgalanma ile yüksek enflasyon maliyeti arttırdı.Buda daire almak zorlaştı. Bu maliyet artışı bölgemizde bulunan tarihi taş evleri restore ettirme turizme kazandırılması çok zor oldu."dedi.

Mimar Veli Güllü, inşaat girdileri maliyetlerinin bir önceki yıla göre yüzde 300 bu artırdı. Buda inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Mimar Veli Güllü,"  İnşaat girdilerinin çok artması Mimarlar, inşaat mühendisleri ve metahhitlerin inşaat yapımında endişelendirdiğini kaydetti.

Manavgat Sarılar da baba yadigarları çok sayıda taş yapı olmasına karşı maliyet yüksekliği nedeniyle taş evlerini aslına uygun  restore edilmediği için turizme kazandırılamadığını vurgulayan Mehmet Ersoy," İnşaa t maliyetleri çok artı. Taş evlerin restorasyonu çok arttı.Kultur turizmine kazandırılamıyor" ifadesinde bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA