23 Kasım 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara12°C
  • Antalya16°C

İNŞAAT AVRUPA'NIN 6 KATI BÜYÜYECEK

Dünyada 2014 yılına kadar inşaat sektörünün en hızlı ilerleyeceği ülkelerin başında yıllık yüzde 8,5'lik büyüme tahmini ile Türkiye geliyor.

İnşaat Avrupa'nın 6 katı büyüyecek

17 Şubat 2011 Perşembe 09:30

İSTANBUL- Dünyada 2014 yılına kadar inşaat sektörünün en hızlı ilerleyeceği ülkelerin başında yıllık yüzde 8,5'lik büyüme tahmini ile Türkiye geliyor. Batı Avrupa ortalaması ise 1,4 seviyesinde. Yurt içiyle birlikte Rusya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu gibi yakın coğrafya da hareketli. İnşaat malzemesi üreticileri, 2010'da 19 milyar dolarlık ihracatı 2015'te 40 milyar dolara çıkaracak.
Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflerken bunun 100 milyar dolarını yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ve 100 milyar dolarını da inşaat malzemesi satışından elde etmeyi planlıyor. Aynı tarihlerde yurtiçi inşaat sektörü hacminin de 100 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Son on yılda ihracatını 3 milyar dolardan 19 milyar dolara çıkaran Türk inşaat malzemesi üreticilerinin, 2015 yılında 40 milyar dolarlık dış satıma erişeceği öngörülüyor. Türkiye'nin ihracattaki pazarları ile dünyada inşaat sektörünün gelişeceği ülkeler çakışıyor. 2014'e kadar inşaat sektörünün Asya-Pasifik bölgesinde yüzde 7,9, Rusya ve Türkiye'nin de dahil olduğu Doğu Avrupa'da yüzde 7,2, Batı Avrupa'da yüzde 1,4, Güney Amerika'da yüzde 6,1, Kuzey Amerika'da yüzde 6, Afrika ve Ortadoğu'da ise yüzde 5,2 büyüyeceği tahmin ediliyor.
Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve ihracatın parlayan yıldızı inşaat sektörünün mevcut durumu ve gelecek öngörüsünün ele alındığı 'Türkiye İnşaat Malzemeleri Sektör Görünümü, 2011' raporu, dün İstanbul'da açıklandı. Raporu hazırlayan Deloitte Türkiye ortağı Sait Gözüm, önümüzdeki beş senede gelişmekte olan ülkelerde inşaat sektörünü parlak bir dönemin beklediğini, Türkiye'nin de 2014 yılına kadar yüzde 8,5'lik oranla büyüme beklentisi 'çok olumlu' ülkelerin başında yer aldığını kaydetti. Gözüm, inşaat malzemesi üretiminde artan iç talebin doğuracağı büyümenin ihracatı da tetikleyeceğini ifade etti.
Raporun açıklandığı toplantıda konuşan Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türk inşaat malzemesi üreticilerinin yeni ürün geliştirme, Ar-Ge ve markalaşmaya öncelik vermesi gerektiğini söyledi. Yeni ürün geliştirme kabiliyetinin artırılması için ise Okyay, küresel firmaların Ar-Ge merkezlerini Türkiye'ye kaydırmasını sağlayacak yolların açılmasını önerdi. Okyay, "Çevre ülkeler arasında model konumunda olan Türkiye'nin uluslararası marka oluşturma zorunluluğu vardır. Ülkemizin üretimdeki yetkinliğini pazarlama ve marka oluşturmada da göstermesi, uluslararası arenaya daha fazla örnek çıkarması en büyük hedefimiz olmalıdır." dedi.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç da 2010 yılının inşaat sektörü için kayıpların telafi edilerek büyümeye geçiş yaptığı bir dönem olduğunu söyledi. İMSAD olarak Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'ye 3 tane 100 hediye edeceklerini belirten Bilmaç, "2023'te 100 milyar dolar yurtdışı müteahhitlik geliri, 100 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü ve 100 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracat yapmak hedefimiz." dedi. Dünya ihracat liginde 7. sıradaki konumlarını 2023'te 3. sıraya taşıyacaklarını anlatan Bilmaç, "Çin'den İtalya'ya uzanan coğrafyada rakibimiz yok. Artık kaçınılmaz olarak gelişen pazarlarda yerinde üretim yapıyoruz." dedi.
Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED) Başkanı Serdar Dönmez ise yeni uluslararası yapı market zincirlerinin Türkiye'ye geleceğini, buna karşın bayiler ve küçük mağazaların ürünle birlikte verilen hizmetle ayakta kalacağını söyledi.
Zaman

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA