25 Kasım 2024
  • İstanbul2°C
  • Ankara-1°C
  • Antalya7°C

İNGİLTERE 12 ARALIK’TA ERKEN SEÇİME GİDİYOR

Muhafazakar Parti’nin, 12 Aralık’ta erken genel seçime gi­dilmesini isteyen önergesi 20’ye karşı 438 oyla Parlamento’da ka­bul edildi.

İngiltere 12 Aralık’ta erken seçime gidiyor

03 Kasım 2019 Pazar 15:00

LONDRA- Muhafazakar Parti’nin, 12 Aralık’ta erken genel seçime gi­dilmesini isteyen önergesi 20’ye karşı 438 oyla Parlamento’da ka­bul edildi.

Erken seçime gidilebilmesi için milletvekillerinin üçte ikisinin (434) desteği gerekiyordu. Brexit çıkmazı nedeniyle girilen seçim sü­reciyle, İngiltere’nin 1923 yılından bu yana ilk kez Noel döneminde sandığa gitmesi bekleniyor.

Başbakan Boris Johnson, seçi­min Avam Kamarası’nda onaylan­ması sonrası yaptığı değerlendir­mede, “ülkenin artık bir araya gele­rek Brexit’i gerçekleştirme zamanı gelmiştir” dedi. Ülkeyi yönetecek hükümeti seçmek için yapılan ge­nel seçimler, normal şartlarda her 5 yılda bir yapılıyor. Ancak bu se­çim, 2015’ten beri yapılan 3. seçim olacak. Seçimlerde, İngiltere parla­mentosunda kanunları ve politika­ları belirleyen 650 milletvekili seçi­lecek. Seçimlerden önce partilerin manifestolarında ekonomiden savunmaya belirle­yecekleri politikalar detaylı bir şe­kilde ilan ediliyor. Anketlere göre, İngiliz seçmenlerin öncelikleri son dönemde oldukça değişti.

ingiltere-001.jpgUlusal Sağlık Hizmeti (NHS) ve göç, 2015’te seçmenleri en çok en­dişelendiren konular arasındaydı. Avrupa Birliği ise daha arka planda kalıyordu. Şimdi ise Brexit, seçmen­ler için açık ara en önemli mesele. Genel seçimlerde, İngiltere’deki 46 milyon seçmenden bağlı bulunduk­ları seçim bölgesi için bir aday seç­meleri bekleniyor. Ülkede 650 seçim bölgesi bulunuyor. 18 yaş ve üzerin­deki herkes, kayıt olma ve İngiltere vatandaşı ya da Birleşik Krallık’ta yaşayan İrlanda veya Milletler Topluluğu vatandaşı olma şartıyla oy kullanabiliyor. İleri yaştaki kişile­rin sandığa gitme eğilimleri gençlere göre daha fazla. 2017 genel seçimle­rinde 20-24 yaş arasındaki kişilerin yüzde 59’u oy kullanırken, 60-69 yaş arasındaki kişilerin yüzde 77’si san­dığa gitti. Sandıklar, kilise ve okul gibi yerlere kurulacak.

boris.jpgHer seçim bölgesinde en fazla oyu alan aday, Avam Kamarası’na seçilecek. Kazanmak için, rakiple­rinden daha fazla oyu almaları ye­terli. Pek çok milletvekili bir siyasi partiyi temsil ediyor, ancak bazıları seçimlere bağımsız aday olarak giri­yor.Avam Kamarası’ndaki sandalye­lerin yarısından fazlasını alan parti genellikle hükümeti kurmakla gö­revlendiriliyor. Bu da 326 milletve­kiline tekabül ediyor. İngiltere’de se­çim sistemi partilerin yüzde 50’nin altında oy alarak da iktidara gelme­sine izin veriyor. Eğer hiçbir parti çoğunluğa ulaşamazsa, en fazla sandalye kazanan bir koalisyon hükümeti ya da ortaklık kurabilir. Başbakan genellikle seçmenler ta­rafından doğrudan oylanarak seçil­miyor. Başbakan, seçimlerde galip gelen partinin milletvekilleri tarafın­dan belirleniyor var Kraliçe tarafın­dan atanıyor.
ingiltere-secim.png

Kaynak: Londra Olay
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA