22 Ocak 2025
  • İstanbul9°C
  • Ankara2°C
  • Antalya12°C

İNGİLİZ KADIN PİLOT İSTANBUL'DA

Avustralya yoluna 1942 model Boeing Stearman uçağıyla İngiltere’den yola çıkan Taylor, İstanbul Hezarfen Havaalanı’na indi.

İngiliz kadın pilot İstanbul'da

17 Ekim 2015 Cumartesi 17:00

İSTANBUL-İngiliz kadın pilot Tracey Curtis-Taylor, dünya turu kapsamında 1942 model Boeing Stearman uçağıyla İstanbul’a geldi. Taylor, Boeing’in sponsorluğunda 1942 model, yenilenmiş çift kanatlı, açık kokpitli Boeing Stearman uçağıyla dünyanın bir ucundan öbür ucuna uçmayı hedefliyor. 

Curtis-Taylor, bu uçuşu, 1930 yılında İngiltere’den Avustralya’ya Gipsy Moth tipi uçağı ile solo uçuş gerçekleştirerek dünyayı hayretler içinde bırakan kadın pilot Amy Johnson anısına gerçekleştiriyor ve mümkün olduğunca onun rotasını takip ediyor. Amy Johnson, 6 Mayıs 1930’da İstanbul’a inmişti. Spirit of Artemis adlı uçağıyla 1 Ekim’de İngiltere’den yola çıkan Taylor, 23 ülkeden geçecek ve 21 bin kilometre yol kat ederek Sydney’e uçacak.
Curtis-Taylor, bu uçuşunda açık kokpitte, temel uçuş enstrümanlarıyla, dünyanın uzak bölgelerindeki iniş noktalarına kısa menzillerde uçarak sık inişler gerçekleştirecek. Heyecan verici olduğu kadar zorlu da olan bu uçuşta Tracey Curtis-Taylor’ın uğrayacağı en önemli duraklardan biri Türkiye.
14 Ekim’de İstanbul Hezarfen Havaalanı’na iniş yapan Taylor, 17 Ekim’de Türkiye’den ayrılıyor. Taylor Türkiye’den sonra Ürdün’e uçacak. Arabistan Çölü üzerinden Umman Körfezi’ni geçerek Pakistan, Hindistan, Myanmar, Tayland, Malezya, Endonezya, Timor Denizi ve Avustralya’ya uçacak. 12-14 hafta sürmesi beklenen uçuşun 2016 yılı başında Sydney’de sona ermesi planlanıyor.

HAVACıLıKTA KADıNLARıN ROLÜNÜ VURGULAYACAK
Bu uçuş, özellikle Singapur, Orta Doğu ve Hindistan’da ortaklar ve hayır kurumlarıyla işbirliği içinde gerçekleştirilecek programlar aracılığıyla, mühendislik ve havacılıkta kadınların rolünün altını çizmek ve bunu kutlamak için de bir vesile olacak. Curtis-Taylor, “Bu noktaya varmam tam 30 yıl sürdü. İnanıyorum ki bu uçuşu Women in Engineering Society’nin ilk başkanı olan Amy de desteklerdi. Benim Avustralya uçuşum, onun izinde sevgili Boeing Stearman uçağımla uçmak için içimde yanan arzunun gerçekleşmesidir” dedi.
Boeing Türkiye Genel Müdürü – Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın Işıl ise şunları söyledi: “Boeing, 1940’ların ortalarından bu yana Türkiye’nin güçlü bir ortağı olmuştur. Kadınların havacılıktaki rolüne vurgu yapmak üzere gerçekleştirilen, tüm dünyanın hayranlıkla izlediği bu olağanüstü uçuşun sponsoru olmaktan çok memnunuz. Havacılık sektörüne yeni girmiş bir Türk kadını olarak, Taylor’un Sabiha Gökçen’in ülkesine gelmesini çok anlamlı buluyorum. Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotuydu. Bu da 1930’larda edinilmiş olan bir başka olağanüstü başarı.”

İKI YıL ÖNCE AFRIKA’YA UÇTU
Tracey Curtis-Taylor, 2013 yılında da aynı uçak ile Güney Afrika’dan İngiltere’ye bir uçuş gerçekleştirmişti. 2013 yılındaki bu uçuş, İrlandalı havacı Lady Mary Heath’in 1928 yılında Güney Afrika – İngiltere arasındaki uçuşunun izinden gerçekleştirmişti. Heath, böyle bir yolculuğu gerçekleştirmeyi başaran ilk pilottu, ilk kadın pilot değil.
8 bin 500 Stearman üretildi
1930-1940’lı yıllarda ABD’de 8 bin 500’den fazla Stearman uçağı üretilmiş olup 2. Dünya Savaşı boyunca ABD Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’nin başlıca eğitim uçağıydı. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA

Yükleniyor...