08 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C
  • Antalya26°C

İNCE KEMER KÖPRÜSÜ SU ALTINDA

Muğla Üniversitesi'nden Prof. Dr. Adnan Diler, Çine Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla 2 bin 300 yıllık İnce Kemer Köprüsü'nün su altında kalacağını belirtti.

İnce Kemer Köprüsü su altında

16 Şubat 2008 Cumartesi 14:00

MUĞLA -Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Kayra Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adnan Diler, Çine Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla Marsiyas Vadisi'ndeki 2 bin 300 yıllık İnce Kemer Köprüsü'nün su altında kalacağını belirtti.




Prof. Dr. Diler, Muğla-Aydın karayolu üzeri Yatağan ilçesi sınırları içinde buluna Çine Çayı üzerindeki Çine Barajı'nda, 2009 yılından itibaren su tutulmaya başlanacağını ifade etti. Halk arasında "Gelin Geçmez Köprüsü" olarak bilinen, Roma döneminden kalma 2 bin 300 yıllık İnce Kemer Köprüsü'nün su altında kalacağını ifade eden Diler, tarihî köprünün çok önemli kültür değerlerinden olduğunu kaydetti. Diler, ''İnce Kemer Köprüsü, Roma döneminin önemli sanat eserleri arasında gösteriliyor. Köprü 40 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğinde. Baraj suları altında kalacak köprünün uygun bir yere taşınması gündeme geldi ancak bir su sisteminin parçası ve yerinde olması çok önemli. Taşıyınca anlamı kalmıyor. Taşıma maliyetinin çok yüksek olması ve taşınan eserin aslına uygun olamayacağı düşüncesiyle yerinde bırakılmasına karar verildi. Barajın ömrü 50 yıl, bu süre sonunda köprüyü yeniden kazanabiliriz. Ülkemizin enerji ve sulama ihtiyacı için barajlar yapılırken bazı tarih ve kültür zenginliklerimiz istemesek de su altında kalıyor.'' dedi.

 



İNCE KEMER KÖPRÜSÜ'NÜN HİKAYESİ

 

Mitolojik hikayeye göre Roma döneminde, Çine Çayı üzerinden karşıdaki bir yerleşim yerine borularla içme suyu götürülmesi için köprü yaptırılır ancak her yapılışının ardından bir sel geçince yıkılır ve bu böyle devam eder gider. Kralın çok güzel bir kızı vardır. Köprü yıkılmayacak şekilde sağlam yapabilen ustaya kızını vereceğini açıklar. 20 yaşında yağız bir yapı ustası, yardımcılarını da yanına alarak gece gündüz çalışıp taşları işledikten sonra bu günkü İnce Kemer'i yapar. İçme suyu da köprü üzerine döşenen borularla karşıya geçirilir. Köprü, yağışlardan ve sellerden etkilenip yıkılmaz ancak bir süre sonra kral sözünde durmaz, bir işçi ve usta olan gence kızını vermekten vazgeçer. Genç de bir gece kazmasını balyozunu alıp köprüyü yıkmaya başlar. Bu sırada kralın adamları haber alıp genci ölesiye dövdükten sonra köprüden atarlar ve ölümüne sebep olurlar. Genç ise son nefesinde kralın kızının mutlu olmaması ve köprüden geçtiği takdirde evlat yüzü görmemesi için kötü dua eder. Bu hikaye, kuşaktan kuşağa devam eder. Yöredeki genç kızlar ve gelinler de uğursuz saydıkları bu köprüden geçmez. O sebeple yörede Gelin Geçmez Köprüsü olarak anılır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA