22 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

İETT’DE ‘LÜKS OTOBÜS’ DEVRİ

İstanbul’da bu yıl doğalgaz ve ve hibrit sistemli, her koltuğunda emniyet kemeri bulunan, LCD ekranlı, güvenlik kameralı lüks otobüsler devreye giriyor.

İETT’de ‘lüks otobüs’ devri

03 Ocak 2008 Perşembe 18:30

İSTANBUL-İstanbul’da bu yıl doğalgaz ve ve hibrit sistemli, her koltuğunda emniyet kemeri bulunan, LCD ekranlı, güvenlik kameralı lüks otobüsler devreye giriyor.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2008 yılı içinde İstanbul’da LCD ekranlı, güvenlik kameralı, doğalgaz ve hibrit sistemli, her koltuğunda emniyet kemeri bulunan lüks otobüslerin devreye gireceğini açıkladı. Genel Sekreter Mesut Pektaş ile birlikte Saraçhane Belediye Sarayı’nın önünde yeni otobüs modelini inceleyen Başkan Kadir Topbaş, ilk etapta Şile, Silivri, Çatalca gibi uzun mesafelerde çalışması planlanan otobüslerde aynı fiyat tarifesi uygulanacağını söyledi.

 



Toplu ulaşıma konforu, kaliteyi, güvenliği getirmeyi hedeflediklerini belirten Kadir Topbaş, “Bütün otobüslere VIP konforu getiriyoruz. Toplu ulaşımda kalite, konfor ne kadar artarsa bireysel araç kullanımı da o kadar azalacak” dedi. İstanbul’daki tüm ulaşım sistemlerinde dünyadaki en ileri teknolojiyi, konforu getirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Topbaş, örnek olarak tanesi 140 bin Euro olan Scania marka otobüsü incelediklerini kaydetti.

 

Çevre dostu hibrit sistem ve doğalgazla çalışan otobüste, 4 güvenlik kamerası, anons sistemi, klima, LCD ekran, yaşlı, çocuklu ve özürlüler için özel alan, her koltukta emniyet kemeri bulunuyor. Özürlü ve bebek arabalı kişiler, otobüsün kapısındaki düğmeye basarak şoförü çağırabilecek ve şoförün açtığı özel rampayı kullanarak araca binebilecekler. Otobüste, iniş sırasında kullanılmak üzere özürlü ve bebek arabalı kişiler için ayrı uyarı düğmeleri bulunuyor. Otobüsteki LCD ekrana reklam alınarak gelir elde edilecek.

 



Otobüslerin 2008 yılı içinde hizmete alınmasını hedeflediklerini belirten Topbaş, “Bu halkımıza arz edeceğimiz otobüs. VIP otobüs değil. VIP otobüs projesi ayrıca devam ediyor. Özellikle uzun mesafeli hatlarda kullanılacak. Fiyatlar aynı olacak. Gönül ister ki bütün otobüsleri en kaliteli hale getirelim. İstanbullular buna layıktır” diye konuştu.

 

Ayakta yolcu taşımayı azaltmayı hedeflediklerini belirten Topbaş, “Batıda olduğu gibi konforlu, kaliteli, temiz, bakımlı, temiz kokan araçları olduğu takdirde bir sanayici bile metroyu, otobüsü rahatlıkla kullanıyor. Bireysel aracını daha çok tatilde kullanıyor. İstanbul da buna gitmek zorunda” şeklinde konuştu. Avrupa Birliği’nin 2008 yılında otobüslere emniyet kemeri zorunluluğu getirdiğini hatırlatan Topbaş, bunun güvenlik açısından önemli olduğunu belirterek, AB standartlarını yakalamayı hedeflediklerini ifade etti.

 


Yeni otobüslerin diğer otobüslerden üç metre daha uzun olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, işletme maliyetlerinin de daha düşük olduğunu açıkladı. İstanbul'da toplu ulaşımda iki bin otobüse daha ihtiyaç olduğunu kaydeden Kadir Topbaş, en az bin otobüsü devreye sokmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Tüm İETT otobüslerine gizli kamera ve kara kutu koymaya başladıklarını dile getiren Başkan Topbaş, bu sistemlerin iç ve dış güvenlik açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

 

SON DAKİKA