19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

İBB'DEN SARAYBURNU'NDAKİ ATATÜRK HEYKELİNDE TEMİZLİK VE BAKIM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı öncesi Atatürk heykeli ve Zübeyde Hanım büstünün temizlik ve bakım çalışması yapıldı.

İBB'den Sarayburnu'ndaki Atatürk heykelinde temizlik ve bakım

18 Mayıs 2019 Cumartesi 21:00

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı öncesi Atatürk heykeli ve Zübeyde Hanım büstünün temizlik ve bakım çalışması yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin ilk Atatürk Heykeli olan Sarayburnu'ndaki Atatürk Heykeli ile Yedikule Zübeyde Hanım büstünün temizlik ve bakım çalışması yapıldı. Çalışmalar İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü ekiplerince hassasiyetle yürütüldü. Bakım çalışmaları, restorasyon eğitimi almış 8 kişilik uzman ekip tarafından gerçekleştirildi.

sarayburnundaki-ataturk-heykelinde-001.jpg

ataturk-heykeli-004.jpg

Konservasyon ve Restorasyon Laboratuvarı tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda gerekli noktalarda hassas mekanik temizlik, gerekli noktalarda AB 57 temizlik jeli ile kimyasal temizlik çalışmaları uygulandı.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü tarafından restorasyon projelerinin onaylanmasının ardından Atatürk Anıtı, ilk günkü özgün görünümüne kavuşacak. Aynı zamanda vatandaşlar tarihi eserlerin bakım ve temizlik isteklerini, ALO 153 Beyaz Masa çağrı merkezini arayarak talep oluşturabiliyor

ataturk-heykeli-003.jpgATATÜRK HEYKELİ
2004 yılında Marmaray Projesi sebebiyle Atatürk heykelinin de içinde bulunduğu Sarayburnu Parkı'nın bir kısmı metal perdelerle kapatıldı. Heykeli çeviren metal perdeler geçtiğimiz günlerde kaldırıldı. Heykel ve zarar gören çevresi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışma başlattı. Çalışmalarla ilgili projenin önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi.

ataturk-heykeli-002.jpg

henrich-krippel.jpg

Heinrich Krippel'in diğer eserleri neler?

Atatürk heykeli dikilmesi fikri dönemin Belediye Başkanı Emin Bey'e (Erkul) aittir. Belediye Meclisi tarafından da onaylanan bu önerinin gerçekleştirilmesi için bir komisyon kurularak çalışmalara başlanmıştır.Heykelin yapımı heykeltıraş Heinrich Krippel'e verilmiştir.
Atatürk heykeli Avusturyalı ünlü heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapıldı. Heykel 3 Ekim 1926'da Sarayburnu'ndaki yerine törenle koyuldu. 1883'te doğan ve 1945 yaşamını yitiren Heinrich Krippel Türkiye'de gerçekleştirdiği anıt heykeller ile tanınıyor.
heinrich-krippel.jpg
heinrich-krippel-001.jpg

Sanatçı Viyana’ya dönmeden Ulus’ta Martin Elsaesser tarafından projelendirilerek inşa edilen Sümerbank binasında taştan bir Atatürk heykeli gerçekleştirdi ve 1938 yılında yeniden Türkiye’ye gelebilmek umudu ile Viyana’ya döndü. Krippel II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeni ile bir daha Türkiye’ye dönemedi ve 5 Nisan 1945’te Viyana’da bir mide ameliyatı sonrası hayatı sona erdi.

ataturk-heykeli-konya.jpg

Konya Atatürk Heykeli (29 Ekim 1926) (Anıtın kaidesi Henirich Krippel’e ait değildir. Kaide Mimar Muzaffer Bey tarafından yapılmıştır) Atatürk Heykeli yaptırma fikri İlk defa Konya’dan gelmiştir ve Konya iline dikilecek olan heykel için Belediye Reisi Kâzım Bey, Atatürk'ten izin almıştır.
 
ataturk-ve-heinrich-krippel .jpg

Atatürk ve Heinrich Krippel 
Heinrich Krippel, Türkiye’de gerçekleştirdiği anıt heykeller ile tanınan Avusturya’lı heykeltıraş, ressam, bakır oymacısı ve illüstratör. . Sanat eğitimini Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde Profesör Hemler atölyesinde tamamladı. Daha çok portre, büst ve mezar taşları üzerinde çalıştı ve tanındı. I. Dünya Savaşı’na topçu subayı olarak katıldı. 1925 yılında Atatürk anıtları yaptırılmak amacı ile Türk Hükümeti’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. 1938’e kadar on üç yıl Türkiye’de kalarak Atatürk heykelleri gerçekleştirdi.

HEINRICH KNIPPEL KİMDİR?
Heinrich Krippel, 27 Eylül 1883 tarihinde Viyana, Avusturya‘da doğmuştur. 1904-1909 yılları arasında Viyana Güzel Sanatlar Akademisinde eğitim alıp mezun olmuştur. Akademide Hans Bitterlich ve Edmund Hellmer‘in öğrencisi oldu. Sonra da Berlin ve Münih‘te sanatçı birliklerini örnek alarak Viyana‘da kurulan “Secession”a katıldı. Eğitiminin ardından İtalya ve Yunanistan‘a, gelecekteki heykeltıraşlık çalışmalarını etkileyen bir araştırma gezisi yaptı.

1. Dünya Savaşı‘nda topçu subayı olarak askerliğini yaptı. Savaş sonrasında bağımsız heykeltıraş olarak çalışarak kendini yeniden sanata adadı. Daha çok portre, büst ve mezar taşları üzerinde çalıştı ve tanındı.

1925 yılında uluslararası bir yarışmada Mustafa Kemal Atatürk‘ün İstanbul ve Ankara’da heykellerini yapmak için seçildi. 1925 yılından 1938 yılına kadar Türkiye‘de kalarak büyük politikacıların portrelerini ve çeşitli anıtlar yaptı.

Heinrich Krippel, Türk hükümetinin Ankara‘daki Ulus Meydanı için sipariş ettiği “Zafer Anıtı”nı gerçekleştirmek üzere 1925 yılında Türkiye’ye geldi. İstanbul’da Sarayburnu’ndaki “Atatürk Heykeli”ni (1925), Konya’daki “Atatürk Heykeli”ni (1926), Ankara’da Ulus Meydanı’ndaki “Atatürk Anıtı”nı (1931), Afyonkarahisardaki “Zafer Anıtı”nı (1935) ve Ankara’da Sümerbank Binası’nın önündeki “Atatürk Heykeli”ni (1938) gerçekleştirdi.

Türkiye’de yaptığı heykellerin taslaklarını Türkiye’de hazırladıktan sonra asıl heykelleri Viyana’daki özel atölyesinde hazırlayıp sonradan yerlerine monte etmiştir. Heinrich Krippel, eserlerini Viyana’daki atölyesinde üretiyor ve Viyana’daki Birleşik Maden İşletmeleri’nde (Vereinigte Metallwerke) dökümünü yaptırıyordu. Avusturyalı heykeltıraş, Türkiye’de kaldığı zamanlarda Atatürk’ün köşkünde de misafir edilmiştir; Atatürk, Sümerbank’daki heykel de dahil olmak üzere, kendi anıtları için sanatçıya modellik etmiştir.
Samsun‘da Heinrich Krippel’in yaptığı Onur Anıtı’nın bulunduğu caddeye Heinrich Krippel’in adı verilmiştir. Heinrich Krippel, 5 Nisan 1945 tarihinde Viyana, Avusturya‘da bir mide ameliyatı sonrası 62 yaşında ölmüştür.

Eserleri :
* Sarayburnu Atatürk Heykeli (3 Ekim 1926)
* Konya Atatürk Heykeli (29 Ekim 1926)
* Ankara Yeni Gün/Ulus Zafer Anıtı (24 Kasım 1927)
* Samsun Onur Anıtı (15 Ocak 1931)
* Afyonkarahisar Zafer Anıtı (24 Mart 1936)
* Ankara Oturan Atatürk Anıtı (Ankara Sümerbank içinde) (1938)i.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA