20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

IATA: UÇAK ÜRETİMİNDE YEDEK PARÇA SIKINTISI YAŞANIYOR

IATA “Teslimat gecikmeleri, yedek parçalar nedeniyle havayolu kapasitesi 2025'e kadar kısıtlı” dedi.

IATA: Uçak üretiminde yedek parça sıkıntısı yaşanıyor

20 Nisan 2023 Perşembe 20:00

MADRID- IATA genel müdürü Willie Walsh, yeni uçak teslimatlarındaki gecikmeler ve yedek parça bulunmaması nedeniyle küresel havayolu kapasitesinin bu yıl beklenenden daha düşük olacağı ve en erken 2025'e kadar kısıtlı kalacağı konusunda uyardı.

Çarşamba günü Dublin'de düzenlenen bir konferansın oturum aralarında Reuters'e konuşan Walsh, "Muhtemelen en erken 2025'e kadar gerçekten iyileşen veya önemli ölçüde iyileşen hiçbir şey göremiyorum ve hatta bunun ötesine geçebilir."

Yıllar süren pandemi kısıtlamalarını geride bırakmayı uman havayolları, seyahat talebinin bu yıl 2019 seviyelerine ve üzerine çıkmasını bekliyor, ancak talebi karşılayacak uçakların olmaması büyümeyi frenleyebilir.
Uçak üreticileri Boeing Co ve Airbus, tedarik zincirlerindeki darboğazlardan kaynaklanan yaygın bir baskı hissediyor ve bu da teslimat gecikmelerine neden oluyor.

iata-genel-muduru-willie-walsh.pngWalsh, havayolu patronlarının da kendisine özellikle motorlar için yeterli yedek parça olmadığını söylediklerini söyledi.
"Bu, kapasitenin endüstrinin tahmin ettiğinden biraz daha düşük olacağı anlamına geliyor" diyen Walsh, bu yılki düşüşün düşük tek haneli aralıkta olmasını beklediğini de sözlerine ekledi. Geçen hafta Boeing, tedarikçi kaynaklı 737 teslimatının durdurulduğunu duyururken, endüstri kaynakları Airbus'ın en çok satan A320neo jet ailesi için 2024'te teslimat gecikmeleri hakkında havayollarını bilgilendirmeye başladığını söyledi.
Avrupa'nın en büyük havayolu şirketi Ryanair Çarşamba günü, üretim sorunları nedeniyle yaklaşık 10 Boeing 737 MAX uçağının ertelenmesini beklediği için Temmuz programını kısaltacağı konusunda uyardı.
Walsh, bu yaz havalimanlarında kaos beklemediğini söyledi. Geçen yıl, Avrupa'da COVID-19'dan sonra işgücü sıkıntısı ve talepteki ani artış, havayollarını çok sayıda uçuşu iptal etmeye ve kapasiteyi küçültmeye zorladı. "Bir karışıklık olacağını düşünmüyorum çünkü şu anda gördüğümüz şey, havayollarının bu son dakika sorunlarıyla yüzleşmek için kapasitelerini yeterince erken ayarlaması" dedi.
Havayollarının net sıfır hedeflerine ulaşmak için güvendikleri sürdürülebilir havacılık yakıtı beklentileri sorulduğunda, Walsh Avrupa'nın Enflasyonu Düşürme Yasası tarafından sağlanan teşvikler nedeniyle ABD'ye kaybetmeye hazır olduğunu söyledi.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA