22 Aralık 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara5°C
  • Antalya9°C

HÜSEYİN KIRK: BAĞLIKAYA SÖZÜNDE DURUP TÜRSAB'TAN AYRILMALIDIR

Hüseyin Kırk “2018’de Firuz Bağlıkaya iki dönem kalacağım sözüne uyarak görevi gençlere bırakmalıdır” diyerek “Türsab Başkanlığı eskiler hariç tüm üyelere yakışır” şeklinde konuştu.

Hüseyin Kırk: Bağlıkaya sözünde durup Türsab'tan ayrılmalıdır

10 Ağustos 2022 Çarşamba 10:00

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Ortadoğu Turizm Platformu Başkanı ve 2018 genel kurulunda Türsab başkan adayı olan 25 yıllık turizmci Hüseyin Kırk “Türsab Başkanı Firuz Bağlıkaya, siyaset yapmak istiyorsa gidip yapabilir. Ancak Türsab’a siyaset karıştırmakyaplıştır” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’la kavgasının seyahat acentelerine büyük zarar verdiğini belirten Hüseyin Kırk “2018’de Firuz Bağlıkaya iki dönem kalacağım sözüne uyarak görevi gençlere bırakmalıdır” diyerek “Türsab Başkanlığı Tamer Çiçek’e” yakışır” şeklinde konuştu. Hüseyin Kırk, Bağlıkaya’ya “Daha önceki dönemde yönetimde bulunup 2018 genel kurulunda ibra olmayan arkadaşlar var. Bunların Türsab’ta ne işleri var?” diye sorduğunu belirtti. 2025’ke Türsab başkan adayı olacağını belirten Hüseyin Kırk “Hem Türsab’a hem de TGA’ya liyakat sahibi insanlar lazım” dedi.

huseyin-kirk-012.jpgHüseyin Kırk sorularımızi şöyle yanıtladı:

BAKAN: “TURSAB OLSA DA OLUR OLMASA DA” DEDİ

Türsab yönetimin ve bakanın olduğu davette Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy artık TÜRSAB’ın bir kıymeti harbiyesinin kalmadığını söyledi ve “Türsab olsa da olur olmasa da” dedi. Zaten Bakan bunu her zaman dile getiriyor. En üst seviyede bir Bakan ve turizmin lideri söylüyorsa Türsab’ı yönetenlerinde artık “Ne demek istiyor. Bizde ki eksiklikler neler?” diye düşünmeleri gerekiyor.



Acentenizi neden devrettiniz?

TÜRSAB YETKİSİNİ ACENTELERE KARŞI KULLANIYOR
Türsab yönetiminin, ancak başkanının yer almadığı Bakan’la görüşmelerimde TÜRSAB’ın bir ticaretane gibi kullanıldığı ve bundan sonraki süreçte hiçbir destek vermeyeceğini bildirdi. Bu durumda Bakan söylüyorsa ‘Türsab sadece 1618 sayılı kanunun vermiş olduğu yetkiyi acentelere karşı kullanıyor’ demektir.
Bakan “Artık Türsab olsa da olur olmasa da olur’ dedikten sonra ailemle bir kaç toplantı yaptım ve tepki olarak acentemi eşime devrederem, çalışmalarımı askıya aldım. Ama ben 25 yıllık seyahat acentesi sahibiyim ve seyahat acentesinde büyüdüm. 1992 yılında kurulmuş acentemiz var. Türsab yönetimindekileri de sayarsak Türkiye’ye yurtdışından turist getirerek ülke turizmine en büyük katkıları biz verdik.

TÜRSAB başkan adayı Tamer Çiçek için ne diyorsunuz?

huseyin-kirk-013.jpgTÜRSAB BAŞKANLIĞI TAMER ÇİÇEK’E YAKIŞIR
TÜRSAB Başkan adaylığını açıklayan Adonis.com Turizm’in sahibi Tamer Çiçek, vizyonlu genç arkadaşımızdır. Turizmde dijital turizmi başlatandır. İşinde de başarılıdır. Hayırlı olsun diyorum. Projelerine bakacağım. Başarılar diliyorum. Sevdiğimiz ve sevilen bir arkadaşımızdır. Türsab başkanlığı da yakışır.

Bağlıkaya’nın milletvekili olma hedefi için ne diyorsunuz?

huseyin-kirk-014.jpgMİLLETVEKİLLİĞİ HEDEFİ İÇİN TÜRSAB’I KULLANMAK?
Yeniden Türsab başkan adaylığı için çalışmalar yapan Firuz Bağlıkaya’nın milletvekili veya bakan olmak gibi bir hedefi vardır. Çalışmalarını bunun için sürdürüyor. Türsab’ın bu amaçla kullanılması doğru değildir. Türsab’ın başkanı olduysanız öncelikli olarak üyelerinizin sıkıntılarını çözmeniz gerekiyor.
2018 yılında başkan olduğundan bu yana neler yapıldı, neler yapılmadı bakmalı. Verilen sözler, yapılamayan icraatlar var. Pandemi döneminde seyahat acenteleri maalesef üvey evlat muamelesi gördu. Yani Bakkallar Odası bile destek aldı. Seyahat acenteleri hiç birşey almadı. Bir çok acente kapatıldı. Bu durumda Türsab’ın büyük sorumluğu bulunmaktadır. Bizler Türsab’ın acentelei kurtarmak için neden çalışma yapmadığını veya yapamadığını bilmiyoruz.

Türsab ve acentelerin itibarı nasıl kayboldu?

huseyin-kirk-015.jpgACENTELERİN İTİBAR KAYBI
Türsab’ın hükümet, kamu ve diğer kurumlar nezdinde itibar kaybı 2015 itibarıyla başlamıştı. İtibar kaybını her zaman dile getirdik. 2018’de benim adaylığım sırasında da Firuz Bağlıkaya “Türsab’ın itibarını yeniden kazandıracağız” demişti. Ancak itibar tekrar geri gelmedi ve seyahat acenteleri adeta yerin dibine battı. Aksine seyahat acentelerinin itibarı geriye gitti. Sorunlar bir iken beş oldu . Beş iken on oldu.

İki dönem sonra bırakacağım sözünü neden turmuyor?

GENÇLERE BIRAKACAĞIM DEMİŞTİ
Mevcut Başkan Bağlıkaya, 2018 genel kurulunda iki dönem seçildikten sonra yeniden aday olmayacağım, yerimi gençlere sırakacağım demişti. Bizde birinci dönem seçildikten sonra ziyarete gittiğimizde “Hedefim Başaran Ulusoy’u koltuktan indirmekti. Hedefim iki dönem sonra görevi gençlere bırakmak demişti.” Ancak yerinhe adaylık çalışmalarına başlayacak moltuğu neden bırakmadığını bilmiyorum. Aday mı değil mi belli değil. Bence aday olmasını tartışmayalım. Görev yaptığı dönemde seyahat acenteleri için neler yapıp yapmadığını sogrulayalım. Seyahat acentelerinin hangi sorunlarını çözdü veya çözemediğini tartıya koyması lazım. Bu durumda Türsab’ı bırakabilir. Bırakırsa daha iyi olur veya siyasete girse de olabilir. Onun tercihidir.

Çok aday olması hakkında ne düşünüyorsunuz?

TÜRSAB’A SİYASET GİRMEMELİ
Öncelikle siyaset Türsab’a girmemeli ve Türsab siyaset üskü bir kurum olmalıdır. Türsab başkan adayı her görüşte insanın bulunduğu turizm acentelerin kucaklamalı ve sorunlarına yaklaşmalıdır. Çok aday olması demokratik davranıştır. Bence başkanlık için yol çıkanlar siyaset üstü adaylar olmalıdır. Siyasetin Türsab’a girmemesi gerekir. Bu durumda çok adaylı bir genel kurul her zaman doğru bir genel kurul olur diye düşünüyorum.

Oylar bölünmez mi?

Oyların bölünmesi önemli değildir. Önemli olan seçilecek yönetimdir ve TÜRSAB’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan daha etkin bir yapıya sahip olmasını hedeflerdim. Ülke turizmini yöneten temsil eden tanıtan seyahat acenteleridir. Acentelerin itibarı, çalışma sistemleridir. 2018’de seçilseydim Türsab’ı hep birlikte yönetecektik. Seyahat acenteleri turizmin lokomotifidir. Cumhurbaşkanı’nın hükümet katında TÜRSAB’a koltuk vermesini isterdim. Bu ülkenin cari açağını turizm kapatır. Mevcik TÜRSAB başkanının iyi politikaları olsaydı belki bu gerçekleşirdi.

Bakan acenteci, rehber ve otelci?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy acentecidir. Ancak acenteleri koruduğunu düşünmüyorum. Ama bu siyasi sistemde zaten koruyamazdı. Ama bugüne kadar yaptıklarının yeterli olduğunu zannetmiyorum.

TGA hakkında ne düşünüyorsun?

TGA’DA LİYAKAT YOK!
TGA, turizm sektörünü geriye götürdü. Bizler yurtdışına gdip tanıtımlar yaptığımızda oralarda bunları görmedik. TGA’ya seçilen arkadaşlar birer değer olabilir ama liyakat yok. ‘Ahmet, Menmet benim adamımdır’ diye göreve getirirseniz TGA’nin sadece bir tanıtım pojesi olduğunu, ancak Türkiye’yi tanıtamadığını görürsünüz. Nitekim öyle de oldu. TGA’ya proje dosyası veriyoruz. Yaklaşık 3-6 ay oluyor. Cevap veren yok. Zaten TGA’nın başkanı Bakan… Oraya Bakan yerine başka bir başkan gelecek deniliyor. Bence kapatmaları gerekiyor Türkiyeyi yurtdışında sadece seyahat acenteleri tanıtabilir. Otel kendini tanıtamaz. Destinasyonları bakanlık tanıtamaz Biz gidip yurt dışında tanıtım yapıyoruz ve Trabzon örneğinde olduğu gibi destinasyonlar yaratıyoruz.

Bursa’da neler oluyor?

Bursa, Ortaoğu turizminin kalbiydi ve başkentiydi. Yalova Bursa, Adana vardı. Ortada ise Sapanca vardı. Ancak Bursa’da acenteler ve esnaf maalesef vefasız. Gelen turiste sadece ekonomik olarak bakıyorlar. Kendilerini yenilemiyorlar. Bursa’da yenilenmiş hiçbirşey görmüyoruz. Eski sistemde kaldılar.Bursalı turizmcilerin dikkat etmesi lazım. İlerde Bursa destinasyonu kalkabilir. Bursa’ya giderken köprüyü geçyor ve 300 km gidiş 300 km geliş yapıyoruz ve masrafımız çoktur. Bursa’da dağ var. Bursa Teleferik fiyakları için internete bakın 25 dakikalık yolculuk için 90 TL yazıyor. Ama giyeşe gittiğinizde dört farklı fiyat uygulanıyor. Yerliye 90 TL, acenteye 150 TL, turiste 300 TL, VİP’e 600 TL. Bu durumda acente ne yapsın? Yani Bursa esnafını uyarıyoruz. Vefasızlık yaparsanız Bursa destinasyonunu kaldırıyoruz.
Sapanca’ya hızlı trenle 35 daikada gidiliyor. Turistler mutlu ve mesut. Herkes hem maddi hem manevi kazançla dönüyor. Esnaf bilinçli. Tesisler tertemiz. Sapanca tam bir turizm cenneti oldu. 1500-2000 adetlik araç parkımız var. Yüzde 90’ı Sapanca’ya gidiyor. Sabanca Marmara’nın yıldızı olarak birinci desnisayno haline geldi.

Trabzon neler yaptı?

Trabzon kendini yeniledi ve alternafitli aktiviteler geliştirdi. Şimdi Ordu’da öne çıkıyor. Samsun çalışıyoruz. Samsin-Ordu-Giresun üçgeninin yıldızı parlıyor. Orası da çıkarsa Bursa iyice sıkıntı çeker. İki ay içinde Doğu Karadiniz 460 bin turist çekti.
 

TÜRSAB yönetimi nasıl olmalı?

İBRA EDİLMEYENLERİN TÜRSAB’TA İŞİ NE?
Türsab artık destinasyonlar gibi kendini yenilemeli ve yenilenmelidir. Türsab’da artık yeni nesil gençler olmalıdır. Artık 60 yaşını geçenler bir kenara çekilmeli ve gençlere destek olmalıdır. Türsab’ta eskiden görev alanlar çekilmelidir.
Mevcut Başkan Bağylıkaya’ya da söyledim. Daha önceki dönemde yönetimde bulunup 2018 genel kurulunda ibra olmayan arkadaşlar var. Bunların Türsab’ta ne işleri var?

TÜRSAB BABADAN OĞULA KALACAK YER DEĞİLDİR
Türsab babadan oğula, bir aileden aşirete kalacak bir yer değildir.
Başkanı eleştiriyorum. Aklanamayan ve özellikle Bağlıkaya’nın 2018’de kongrede “ibra etmeleyim” dediği arkadaşların şu an yöneimde veya Türsab’ın hernahgi bir yerinde olmaları yanlıştır.

DEMEK KI ORTADA BIR PASTA VAR
Demek ki ortada bir pasta var. Ama ‘Ahmet yemesin! Hüseyin yemesin” diyorlar. Ben böyle görüyorum. Bu çok büyük yanlıştır ve Firuz Bağlıkaya’nın prestijini yerle bir etmiştir, Herkes konuşuyor. O arkadaşların artık kendi mesleklerine dönmeleri gerikiyır. Türsab yönetiminde kendisine faydası olmayan insanlar var. Ben üzülüyorum.

TÜRAB YÖNETİMİNDE LİYAKAT ŞART!
Trabzon’da ki Bursa’daki acentenin Türsab’ın içinde ne işi var? Gelsin İstanbul’daki sorunları çözsün bakalım. Onlar bulundukları bölge kurullarında görev alır ve sorunları merkezle işbirliği halinde çözerler. Türsab yönetiminde olan insanların baştan liyakatlı olmaları gerekir. Biz yurtdışında kendi bütçemizle tanıtımlar yapıyoruz. Ailemizin çocuklarımızın geleceğiyle gidip ülkeyi tanıtıyoruz.
Havalimanına getiriyoruz Taksiciler birinci sorun. İkincisi UKOME. Gelip bize yol güzergah belgesi veriyor. Benim amirim Kültür ve Turizm Bakanlığı. Beni Bakanlık ve trafik polisi dışında kimse denetleyemez.
İSPARK’tan Türsab plakalı araçlar için yüzde 50 indirim istedim. Turizm araçlarının bir ayrıcalığı yok derildi. Bu Türsab’ın zayıflığından kaynaklaıyor. Seyahahat acenteleri üvey evlat muamelesi görüyor.

Acentelerin turist taşıma sorunu nedir?

Turizm şurasında turizm taşıması raporu hazırlandı. Rapora göre İstanbul Havalimanı ve diğer havalimanlarına seyahat acenteleri anaçları ücretsiz gelecekti. Yurtdışından gelen turistleri ücretsiz özel otoparklarda yerde bekleyerek karşılayacaktı. Ama söz verdiler yapmadılar. Şimdi seyahat acenteleri soğukta bekliyor. Biz en dışarda bekliyoruz. Bu Türsab’ın ve Bakanlığın ayıbıdır. Cumhurbaşkanı, Maliye Bakanı, otelci “Turist getir” diyor. Biz ayaklarımız titreyerek havalimanlarında turist bekliyoruz.
Acenteler havalimanlarında misafirlerini özl bölümlerde karyılamalıdır. Havalimanı yönetimleri acentelere çay, kahve ikram etmelidir. Benbaşkan olsaydım İGA’ye kırmızı halı döşetirdim. İGA müşteri başına 3 euro alıyor. Tanıtım yap, cebinden para harca, turisti getir. UKOME’ye göre “Taksici benim aracıma binecek” diyor. İGA ‘Ben karşılarım” diyor. Taksicilerin hegemonyası altında korkarak müşteri alıyoruiz. Turizmce kendi turistini kendi aracıyla alamıyor. Aksine turizmciyi rahatlatırsanız o kadar turist ve döviz gelir. bu system yanlıştır. Türsab bi konuda etkin değildir ve görevini yapmıyor.
Misir gibi ülkede turizm vizesi ve işadamı vizesi var. Yaka kartlı rehber turisti karşılıyor. Mısır’ı örnek almalıyız.
 

5 bin acenteye belge verildi deniliyor?

Türsab’ın üye sayısı 2018’de 8000 civarında idi. Şimdi 15 bin olmuş Yeni iki katı olmuş. Aslında 10 bin acente yeterliydi. Firiz Bağlıkaya söz vermişti. Ama 5 bin belge verilmiş ve bunların ne yaptığı belli değil. Biz seçilseydik, kesin çizgimiz yüzde 100 yabancı ortaklı şirket önümze geldiği zaman Türsab belgesi verilmeyecekti. Ama mevcuk Türsab yönetiminde iki Suriyeli, İranlı, Tunuslu Cezayirli belge alıp acente açıyor. Fiyatlar yerlerde. Bu fiyaklarla Biz Avrupa falan olamayız. Ortadoğu turizminde Azerbaycan bir numara oldu. Ayrıca Balkanlarda Bosna bir Numara oldu. Bizim bir fiyat politikamız yok. Türsab’ın hükümete sunmak üzere bu mülteciler için bir rapor hazırlaması geekirdi. Ama bu tlkenin bir turizm politikası yok. Türsab’ın turizmde söz hakkı yok. TGA’yı ise görmüyoruz.

İNŞALLAH 2025’TE YENIDEN ADAYLıĞıMı KOYACAĞıM
Herkes rant peşinde diye düşünüyorum. Türsab adayı genç arkadaşlarımın olması umut vericidir. Yeni bakış ve yeni anlayışla Türsab’ın daha etkin hale gelmesini sağlarlarb İtibarımız geri gelir. Artık acenteler evine kapandı ve herkes evinden çalışıyor. 15-20 bin lira ofis parasını kimse veremiyor. Acenteler kaldırım mühendisi gibi oldu. piyasa ise hiç vasfı olmayanların elinde kaldı.
Pandemi bizi yaraladı. İnşallah 2025’te yeniden adaylığımı koyacağım.


TÜRSAB BAŞKANI İLE BAKAN’IN KAVGASI
Türsab’ın etkili olmayısı ve bakanlıkla kavgalı olması acentelere büyük zarar verdi. Türsab başkanının bakanla kavgalı olması Kabul edilemez. Kavgayı kim çıkardıysa görevi bırakmalıdır. Ancak tepedeki Bakan veya turizmin patronudur. Bu durumda Türsab başkanı görevi bırakmalıdır. Türsab başkanı kemsil ettiği seyahak acenteleri adına alkkan almalıdır. Bakan’ın Türsab adını duyunca tüyleri diken diken oluyor. Bunun arkasında ne var bilmiyoruz. Ama seyahat acenteleri yanmış durumdalar.



 

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA