23 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara1°C
  • Antalya21°C

HÜRREM SULTAN HAMAMI TURİZMDE

Ayasofya’nın karşısında bulunan Hürrem Sultan Hamamı “hamam keyfi” ile “Türk mutfağı” birleştirerek turizme yeni bir bakış açısıyla hizmet veriyor.

Hürrem Sultan Hamamı turizmde

15 Haziran 2012 Cuma 10:30

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Mimar Sinan’ın eseri, dünyanın 8’inci harikası Ayasofya’nın karşısında bulunan Hürrem Sultan Hamamı “hamam keyfi” ile “Türk mutfağı” birleştirerek turizme yeni bir bakış açısıyla hizmet veriyor.
Açık ve kapalı bölümleri ile üç dönümlük alana yayılan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı’nın bahçe bölümünde bulunan, klasik A la Carte Türk Mutfağı Restoranı ve Modern Cafe bölümü, hamam keyfinin ardından tarihin ortasında, şahane bir manzara eşliğinde leziz tatlar denemek isteyen konukları ağırlıyor.

hurrem-sultan-hamam1.jpg

Ayasofya, Topkapı Müzesi, Four Seasons Sultanahmet Oteli, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarayı ile Roma döneminde dünyanın merkezi olarak bilinen Millenium Taşı’nın yanı başındaki Hürrem Sultan Hamamı konuklarına mistik bir ortam sunuyor.
Hürrem Sultan Hamamı’nda sanki bugünleri görmüş gibi Mimar Sinan’ın şu sözleri yer alıyor:
"Umut ederim ki, zamanın sonuna ve kıyamete dek yaptıklarıma göz gezdirecek temiz yürekli dostlar, çabamdaki ciddiyet ve gayreti öğrendiklerinde insaflı bir gözle bakıp, beni hayır dualarıyla yad ederler, inşallah”

hurrem-sultan-hamam5.jpg

Hürrem Sultan Hamamı’nın işletmesi geçtiğimiz günlerde profesyonel turist rehberlerini ağırladı. Arkasından otel yöneticilerini konuk etti. Şimdi ise seyahat acentelerini ağırlayacak. Turizmcilere tarihin ortasında farklı bir tat vermeye çalıştıklarını belirten Hürrem Sultan Hamamı’nın Satış Müdürü Pelin Erbil “Dünyanın gözdesi Sultanahmet’in ortasındaki bu özel tesise tüm turizmücilerin konuklarını getirmelerini bekliyoruz. Türkiye’ye gelen turist bir kez burada ağırlanıp, tarihin baskısı altında Türk mutfağının lezzetlerini tadarsa birkaç kez gelir” dedi.

vedat_basaran1.jpg

MUTFAĞIN USTASI VEDAT BAŞARAN VE EKİBİ HÜRREM SULTAN'DA

Hürrem Sultan Hamamı’nın mutfağının lezzetlerini ise Türk mutfağının ustalarından Vedat Başaran hazırlıyor. Konukları için özel mönüler oluşturduklarını belirten Vedat Başaran, Hürrem Sultan Hamamı ekibine Topkapı Müzesi’nin içinde bulunan Karakol Restoran’ın Servis Şefi Mustafa Kılıç ile Operasyon Müdürü Hikmet Güveli’yi kattı. Böylece güçlü bir kadro kurduklarını söyleyen Vedat Başaran “Osmanlı tarihinin önemli ismi, Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan'ın hamamı ve Mimar Sinan’ın eserine lâyık olmak için çok özel çalışmalar yapıyoruz” dedi.

hurrem-sultan-hamam22.jpg

HÜRREM SULTAN’A SUİKAST GİRİŞİMİ ÜZERİNE YAPILDI

Hürrem Sultan, Cihangir Sultana hamile olduğu zaman Topkapı Sarayı’nın hamamında bir suikaste kurban edilmek istenir. Mahidevran Haseki ve Pargalı İbrahim 'in komplosuna maruz kalan Hürrem Sultan hamamda bir yılanla baş başa kalır. Zor kurtulduğu bu tehlikenin ardından Kanuni Sultan Süleyman ona özel bir hamam yaptırma kararı alır.
İstanbul'da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan yere bir hamam yaptırıldı. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, Mimar Sinan'a 16. yüzyılda (1556 – 1557) Aya Sofya'nın yanına, 532 yılında tamamen yıkılan tarihi Zeuksippos Banyoları'nın bulunduğu yere hamam inşa ettirildi.
1910 yılına kadar aktif olarak kullanılan hamam, uzun yıllar kapalı kaldı.

hurrem-sultan-hamam3.jpg
Zeytinyağlı tabağı

hurrem-sultan-hamam4.jpg
Saray usülü hünkâr beğendi

hurrem-sultan-hamam7.jpg
Ispanaklı hamurdan mantı

450 YILLIK TARİH TEKRAR HAYAT BULDU

İstanbul’un abidevi eserlerinden olan Ayasofya yanındaki Hürrem Sultan Hamamı 1957 – 1958 yıllarında onarıldı ve 2008 yılına kadar kamuya ait halı satış mağazası olarak kullanıldı.
2008 yılı itibariyle Haseki Turizm tarafından işletmeye alınan, Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, dev bir yatırımla aslına uygun olarak restore edildi. Restorasyon döneminde, Vakıflar Genel Müdürlüğü, darih danışmanları ve öğretim görevlileri ile yapılan çalışma sonucu 450 yıllık tarih tekrar hayat buldu.
2011’in Mayıs ayında tarihinde turizm sektörüne hizmete sunulan Hürrem Sultan Hamamı, profesyonel ekibi, yüksek servis ve hijyen standartları ile geleneksel Türk mamamı geleneğini sunuyor.

ÇİFTE HAMAM ŞEKLİNDE YAPILDI
Klasik devir Osmanlı hamamları üslubundaki yapı, çifte hamam şeklinde ve 75 m uzunluğundadır. Bu hamamda, Türk hamam mimarisinde bir yenilik olmak üzere ilk defa kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yapılmıştır. İki bölümün sıcaklık kısımları bitişiktir, soyunmalıklar eksenin iki ucunda yer alır.
Erkeklerin soyunmalık, soğukluk ve sıcaklığını kadınlar kısmının sıcaklık, soğukluk soyunmalığı takip eder. Binanın duvarları bir sıra kesme taş, iki sıra tuğla olarak örülmüştür. Erkekler kısmının soyunmalığında cephede üstte dörder, kadınlar kısmı soyunmalığında ise üçer sivri kemerli pencere vardır.
Kapının bütün kubbeleri kurşun ile kaplıdır. Erkekler kısmı cephesinde diğer hamamlardan farklı olarak ortasında bir kubbe olan sütunlu bir revak yer alır. Hamamın abidevi giriş kapısının kemerinde bir kırmızı, bir beyaz palet dekoru ve üzerinde yeşil zemine altınla yazılmış kitabe bulunmaktadır. Soyunmalık kare şeklindedir ve üzeri kubbeyle örtülüdür. Kubbenin etrafını zikzak şeklinde bir yaprak frizi çevirir.
Ayrıca dört duvarda sivri kemerli nişler yer alır. Dikdörtgen bir plan gösteren bu kısımdan, üzerinde 3 kubbe bulunan soğukluğa, oradan da bir kapıyla sıcaklığa geçilir. Soğukluğun sağ tarafında helalar, solda ise usturalık yer alır. Planı haç şeklinde olan sıcaklığın 4 eyvanı ve 4 halveti vardır. Halvetler, müstakil odalar halindedir ve üzerleri küçük kubbelerle örtülüdür. Ortada sekizgen bir göbek taşı bulunur. Kubbe; sekizgen mekanın duvarlarına oturtulmuştur.

hurrem-sultan-hamam23.20120615191435.jpg

HAMAM PAKETLERİ

Hürrem Sultan Hamamı’nda Osmanlı dönemine ait ve günümüzün geleneksel hamam alemleri sergileniyor. Tarihi Hürrem Sultan’ın hamamında özel natırlar eşliğinde, özel katkı maddeleri ile rahatlatıcı yıkanma şekilleri uygulanıyor.
Gerçek Türk hamamı geleneğinin yaşatılması için sunulan hamam paketleri şöyle:

PİR-İ PAK
Osmanlı usulü altın hamam tası, ipek peştamal & kese , özel zeytinyağ sabunu, şampuan ve vücut losyonu ile, hamam kullanımı;
Geleneksel kese uygulaması, dinlendirici köpük masajı,

KEYF-İ HAMAM
Osmanlı usulü altın hamam tası, ipek peştamal & kese ve özel zeytinyağ sabunu, şampuan ve vücut losyonu ile hamam kullanımı, geleneksel kese uygulaması, hünkâr odasında erguvan yağı ile aromaterapi masajı.

HÜRREM SULTAN ERGUVAN BAKIMI
Osmanlı usulü altın hamam tası, ipek peştamal ve kese ve özel zeytinyağ sabunu, şampuan, vücut losyonu ile hamam kullanımı;
arındırıcı “Erguvan Peeling” Nemlendirici erguvan peloid (Kil Maskesi) vücut bakımı. Hünkâr odasında erguvan özlü ” Aromaterapi Masajı”.

AB-I HAYAT (SULTAN PAKETİ)
Osmanlı usulü altın hamam tası, ipek peştamal ve kese ve özel zeytinyağ sabunu, şampuan vücut losyonu ile hamam kullanımı;
Sultan eyvanında geleneksel kese ve köpük uygulaması, erguvan özlü kil (peloid) ile vücut bakımı, dinlendirici baş ve boyun masajı. Türk lokumu, kayısı, ceviz ile şerbet ve çay ikramı. Sultan eyvanında saray çanağında meyve ikramı. Hünkar Odasında Erguvan yağı ile Aromaterapi Masajı.

ÖZEL HAMAM UYGULAMALARI

GELİN HAMAMI
Sultan Eyvanında Kese& Köpük. Geline kına partisi, meyve, şerbet ve lokum ikramı

DAMAT HAMAMI
Sultan eyvanında kese ve köpük, meyve, şerbet, lokum ikramı

SÜNNET HAMAMI
Sultan eyvanında kese, köpük. Meyve, şerbet ve lokum ikramı, kına partisi

BEBEK (LOĞUSA) HAMAMI
Sultan eyvanında kese ve köpük, 41 baharat ile bakım. Meyve, şerbet ve lokum ikramı

ASKER HAMAMI
Sultan eyvanında kese ve köpük, Meyve, şerbet, lokum ikramı, kına partisi

hurrem-sultan-hamam2.jpg
Köpüklü ayran

HÜRREM SULTAN HAMAMINDA İFTAR KEYFİ

Hürrem Sultan Hamamı yaklaşan Ramazan ayına Osmanlı saray geleneğinden alınan mönülerle hazırlanıyor.

İftar Menüsü şöyle:
İftariyelik Tabağı: Tereyağı, Reçel, Hurma, Beyaz Peynir, Kaşar Peyniri, Dil Peyniri, Domates, Salatalık, Pastırma, Sucuk, Siyah Zeytin
Ara Sıcak; Etli Pazı veya Kara Lahana Dolması
Günün Çorbası
Mevsim Salatası
Ana Yemekler: Hünkar Beğendi veya Et Döner veya Piliç Külbastı
Tatlılar: Güllaç veya Fırın Sütlaç veya Kaymaklı Ekmek Kadayıfı veya
Dondurmalı Meyve Salatası
Çay, Şerbet, 1 adet Meşrubat
Kişi Başı 70 TL. Fiyatlara KDV dahildir.

ÖZEL UYGULAMALAR ŞÖYLE
İftar menüsü 6-11 yaş arası çocuklar için %50 indirimli ve 0-6 yaş arası çocuklar için ise ücretsizdir.
Acentanıza özel 20 kişi üzeri gruplarınız için özel fiyatımız 60 TL uygulanacaktır.
Grup rezervasyonlarında her 20 kişide 1 kişi ücretsiz olacaktır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA