19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

HONG KONG GAZETESİ ÇİN BASKISINI PROTESTO İÇİN 500.000 KOPYA BASTI

Apple Daily, Çinli yetkililerin beş editör ve yöneticiyi yabancı hükümetlerle ulusal güvenliği tehlikeye atmak için komplo kurdukları iddiasıyla tutuklamasından bir gün sonra, Cuma günü normalden beş kez daha fazla 500.000 kopya bastı.

Hong Kong gazetesi Çin baskısını protesto için 500.000 kopya bastı

18 Haziran 2021 Cuma 17:30

HONG KONG - Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yayın yapan Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi, "dış güçlerle gizli anlaşma yapmak" suçlamasıyla gözaltına alındı.
The Associated Press'e göre, Hong Kong gazetesi Apple Daily, Çinli yetkililerin beş editör ve yöneticiyi yabancı hükümetlerle ulusal güvenliği tehlikeye atmak için komplo kurdukları iddiasıyla tutuklamasından bir gün sonra, Cuma günü normalden beş kez daha fazla 500.000 kopya bastı.

apple-daily--001.png

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yayın yapanApple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi, "dış güçlerle gizli anlaşma yapmak" suçlamasıyla gözaltına alındı.

South China Morning Post'taki habere göre, 200'den fazla polis memurunun görev aldığı operasyonda, Apple Daily gazetesinin ofislerinde arama yapıldı.

Hong Kong Ulusal Güvenlik Departmanı Müfettişi Li Kwai-wah, Apple Daily'nin yayımladığı 30'dan fazla makalenin, yabancı ülkelerle iş birliği yaparak Çin ve Hong Kong'a yaptırım uygulama amaçlı bir komploda "önemli rol" oynadığına dair güçlü kanıtlar içerdiğini söyledi.

apple-daily--002.pngApple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisinin, "dış güçlerle gizli anlaşma yapmaktan" gözaltına alındığını belirten Li, polisin Apple Daily ile bağlantılı üç şirkete ait 18 milyon Hong Kong doları (2,3 milyon ABD doları) değerindeki mal varlığını da dondurduğunu kaydetti.

Hong Kong Güvenlik Bakanı John Lee, düzenlediği basın toplantısında, polisin Apple Daily editörü ve yöneticilerine yönelik eyleminin "normal gazetecilik çalışması" ile ilgili olmadığını belirtti.

apple-daily-.jpg

Ön sayfada, polis tarafından kelepçelenip götürülen editörlerin ve yöneticilerin görüntüleri belirgin bir şekilde yer aldı.Diğer medya kuruluşlarının üyeleri, Cuma günkü baskının matbaadan çıkışını izlemeye davet edildi ve Hong Kong sakinleri, bazıları özellikle tutuklamaları protesto etmek için demokrasi yanlısı gazeteyi satın almak için sıraya girdi.

“Hong Kong'da zaten bir sürü adaletsizlik var. Sanırım artık yapamayacağımız birçok şey var” dedi Lisa Cheung AP'ye. “Yapabileceğimiz tek şey bir kopya satın almak. Yasalar artık Hong Kong halkını koruyamadığı zaman, bize sadece elimizden geleni yapmak kalıyor.”

Çinli yetkililer Cuma günü, 2019'da Hong Kong'u sarsan büyük demokrasi yanlısı protestoların ardından uygulanan ulusal güvenlik yasası uyarınca tutuklananlardan ikisini suçladı.

apple-daily--003.png

AP, yasanın ilk kez bir medya kuruluşunu doğrudan hedef almak için kullanıldığını söyledi.

Yetkililer bu kişilerin isimlerini vermedi, ancak South China Morning Post gazetesi onların Apply Daily'nin baş editörü Ryan Law ve Apple Daily'nin yayıncısı Next Digital'in CEO'su Cheung Kim-hung olduğunu söyledi. Cumartesi günü mahkemeye çıkmaları bekleniyor.

Baskın ve tutuklamaların ardından Güvenlik Bakanı John Lee, diğer gazetecileri tehdit etti ve Apple Daily ile “ortaklık içindeki” herhangi bir medyanın bir bedel ödeyeceğini söyledi.

apple-daily-.pngPerşembe günkü tutuklamalar, Çinli yetkililerin Apple Daily'nin kurucusu Jimmy Lai'yi Hong Kong'da Ekim 2019'da izinsiz bir demokrasi yanlısı miting düzenlemeye yardım ettiği için 14 ay hapis cezasına çarptırmasından bir ay sonra geldi.

Bir ay önce, onu Ağustos 2019'daki bir gösteriye katılmak ve düzenlemek için 14 aylık ayrı bir hapis cezasına çarptırdılar.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA