22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara4°C
  • Antalya11°C

HOLLANDA’DAN EN KATI İLTİCA ÖNLEMİ DEVREYE GİRİYOR

Hollanda sığınmacı sayısını azaltmak için yeni tedbirleri devreye alıyor. Kabine tarafından onaylanan teklif ülkede ‘en sert önlem’ olarak adlandırılıyor.

Hollanda’dan en katı iltica önlemi devreye giriyor

21 Aralık 2024 Cumartesi 19:00

AMSTERDAM - Hollanda sığınmacı sayısını azaltmak için yeni tedbirleri devreye alıyor. Kabine tarafından onaylanan teklif ülkede ‘en sert önlem’ olarak adlandırılıyor. Tüm koalisyon partilerinden sıkılaştırma hamlesine destek geldi. Teklif yasalaşırsa sığınmacı kabulünde etnik köken, cinsel yönelim veya din ayrımı yapılacak.

Hollanda’dan sığınmacılar için yeni önlemler geliyor. Hükümet bu zamana kadar alınan en sert önlemleri devreye almak için harekete geçti. Sıkı tedbirleri içeren teklif Hollanda kabinesi tarafından kabul edildi.  

Talep nedenlerine göre ayrım yapılacak

Hollanda hükümeti mülteciler arasında sığınma talep etme nedenlerine göre ayrım yapılmasını da içeren katı yeni sığınma tedbirleri üzerinde anlaşmaya vardı.

Teklif bağımsız Danıştay’a gidecek

Hollanda kabinesi tarafından onaylanan tekliflerin, yasal olarak sağlam olduklarından ve uygulanabileceklerinden emin olmak için hükümetin bağımsız bir danışmanı olan Danıştay'a gitmesi gerekecek.

'Şimdiye kadarki en katı iltica kuralları' olarak nitelendiriliyor

Euronews’in haberine göre, İltica ve Göç Bakanı Marjolein Faber yaptığı açıklamada, "Bu kabine şimdiye kadarki en katı iltica rejimine ve en katı kabul koşullarına doğru ilerliyor," dedi. Faber aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) bir üyesi. Tüm koalisyon partilerinden (PVV, VVD, BBB ve NSC) bakanlar, Hollanda'ya giden sığınmacıların sayısını azaltmaya çalışmak için kuralları sıkılaştırma hamlesini destekledi. 

hollanda,-siginmaci-.jpg

Hollanda sığınmacı sayısını nasıl sınırlandıracak?

Yeni önlemler üç yeni yasada ele alınıyor. Bunlar arasında daimi ikamet izinlerini kaldırmayı amaçlayan İltica Acil Durum Yasası da yer alıyor. Bunun etkisi, mültecilerin süresiz olarak ülkede kalamayacakları ve statülerinin periyodik olarak gözden geçirilmesiyle karşı karşıya kalacak olmaları. Önerilen yasa ayrıca sığınma izinlerinin geçerliliğini üç yılla sınırlayacak, mültecilere kalıcı olarak katılabilecek aile üyelerinin sayısını kısıtlayacak ve verildiği takdirde Hollanda'ya girilmesine izin verilmemesi anlamına gelen istenmeyen kişi beyanını uzatacak.

Etnik köken, cinsel yönelim veya din ayrımı yapılacak

Önerilen bir diğer yasa ise sığınmacılar arasında ayrım yapılmasına odaklanıyor. Etnik köken, cinsel yönelim veya din nedeniyle tehlikeli durumlardan kaçan insanlar ile savaş ve şiddetten kaçan insanlar arasında bir ayrım yapılacak. Bunun arkasındaki fikir, savaş ve şiddetten kaçan insanların, eninde sonunda, güvenli olduğunda kendi ülkelerine geri dönecekleri. Kabine son olarak sınır dışı konusunda iş birliği yapmayan kişileri suçlu ilan etmek istiyor.

Yeni öneriler sert eleştirilerle karşı karşıya

Kabine önerileri onaylamış olsa da, yeni yasalar hakkında güçlü eleştiriler ve şüpheler olduğu için hala aşılması gereken engeller var.

Sığınmacılar arasında ayrım yapılması olasılığı konusunda Hollanda Barolar Birliği'ne danışıldı. Baro verdiği yanıtta 'ikili statü sisteminin getirilmesine ve ikincil korumaya sahip kişilerin aile üyelerinin sonraki seyahatlerine daha sıkı koşullar getirilmesine karşı olduğunu' belirtti. 

Öneriler hakkında tavsiyede bulunacak olan Danıştay, daha önce bu önerilerin getirebileceği temyiz başvuruları yoluyla artan dava miktarına ilişkin endişelerini dile getirmişti.

multeci.jpg

Birçok ülke yeni kararlarını açıkladı

Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesi sonrasında Avrupa’da birçok ülke, Suriyelilerin iltica başvurularını değerlendirme sürecini dondurma kararı aldı. Suriye’de Beşşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından, Avrupa’daki birçok ülke Suriyelilerin iltica başvurularını değerlendirme sürecini askıya alma kararı aldı. Almanya, Avusturya ve Yunanistan’ın ardından İngiltere, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Norveç ve Hollanda da benzer bir adım attı. Avusturya ise, Suriyeli göçmenleri sınır dışı etmeyi planladığını duyurdu.

İngiltere

İngiltere İçişleri Bakanlığı, muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesi üzerine Suriyelilerin iltica başvuruları ile ilgili kararların durdurulduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığı, mevcut durumu değerlendirmekle birlikte Suriyelilerin iltica başvurularına ilişkin kararları durdurmuştur” ifadelerine yer verildi.

Finlandiya

Finlandiya Göç Hizmetleri, Suriyelilerden iltica başvurusunun alınmaya devam edileceğini fakat bu başvuruların işleme alınmayacağını duyurdu. İltica Birimi Direktörü Antti Lehtinen, “Bu sabah itibarıyla Suriyelilerin iltica başvuruları konusunda karar alma sürecini askıya aldık” dedi ve Suriye’deki durumun büyük ölçüde değiştiğini vurguladı.

İsveç

İsveç Göçmenlik Ajansı, Suriyelilerin iltica başvurularını askıya aldığını açıkladı. Ajansın Hukuk İşleri Başkanı Carl Bexelius,“Mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda, halihazırda korunmaya ihtiyaç duyma gerekçelerini değerlendirmek mümkün değil” açıklamasında bulundu.

Danimarka

Danimarka Mülteci Ajansı da Suriyelilerin başvurularını askıya alma kararı aldı. Yapılan açıklamada, “Danimarka Mülteci Başvuru Kurulu, Suriye’deki gelişmeleri yakından takip etmektedir ve komite, durumun ve gelişmelerin ilgili kararlara etkilerini 16 Ocak 2025’te yapılacak olan bir sonraki olağan toplantıda ele alacaktır” denildi.

Norveç

Norveç Göçmenlik Müdürlüğü (UDI), ülkedeki belirsizlik sebebiyle Suriyelilerin başvurularını geçici olarak askıya aldığını duyurdu. Açıklamada, karara gerekçe olarak Suriye’deki son gelişmelerin ardından ülkedeki durumun belirsiz olması gösterildi.

Hollanda

Hollanda İltica ve Göç Bakanı Marjolein Faber, yaptığı açıklamada, “Son günlerde Suriye’deki gelişmeler art arda hızla yaşandı. Bu nedenle Suriye’den gelenlerin iltica başvurularını geçici olarak dondurma kararı aldım” ifadelerini kullandı.

Fransa

Fransa İçişleri Bakanlığı, Suriyelilerden iltica başvurularını dondurma hazırlığında olduklarını açıkladı. Hükümet kaynakları, kararın kısa süre içinde alınacağını ve Almanya’nın izlediği yaklaşımla benzerlik göstereceğini belirtti.

Avusturya

Yaklaşık 100 bin Suriyeli göçmenin bulunduğu Avusturya’da İçişleri Bakanı Gerhard Karner, Suriyeli göçmenlerin sınır dışı edilmesi planlarını açıkladı. Karner, “Suriye’ye düzenli bir geri dönüş ve sınır dışı programı hazırlanması için bakanlığa talimat verdim” diyerek, sürece ilişkin detay vermedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA