16 Kasım 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara13°C
  • Antalya20°C

"HAYALET KÖY"DE NİNESİNDEN KALAN TAŞ EVİ BUTİK OTEL YAPTI

İzmirli girişimci Gönül Coşut ile eşi Muzaffer Coşut nüfusu azaldığı için "hayalet köy" olarak adlandırılan Ödemiş ilçesindeki Lübbey'e 10 kişilik butik otel açtı.

"Hayalet köy"de ninesinden kalan taş evi butik otel yaptı

29 Ağustos 2021 Pazar 16:00

ÖDEMİŞ- İzmir‘in Ödemiş ilçesine bağlı Lübbey Köyü, Türkiye’nin en ilginç köylerinden biri. “Hayalet Köy” ve “Eşkıya Köyü” olarak anılan Lübbey, diğer köylerden oldukça farklı. 1950’li yıllara kadar sıradan bir köy iken bu dönemden sonra her geçen gün yaşayan köylüler göç etmeye başlamış ve zamanla Lübbey Köyü adeta bir hayalet köye dönüşmüş
Lübbey, taş ve kerpiç evleriyle dikkati çekiyor. Eskiden nüfusu fazla olan fakat halkının çeşitli nedenlerle göç etmesiyle şu anda 8 kişinin yaşadığı Lübbey, bundan dolayı da "Hayalet köy" olarak adlandırılıyor.

bakan-ersoy-lubbey-001.jpgHAFTA SONLARI ZİYARETÇİ AKINI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel SİT alanı ilan edilen Lübbey'de girişimci Gönül Coşut ile eşi Muzaffer Coşut anneanneden kalma taş evi, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu izniyle butik otele dönüştürdü. Hafta sonları  Lübbey'e ziyaretlerin arttığını belirten Gönül Coşut şunları anlattı:  "Daha önce burada bir kahvaltı evi açmıştık. Kahvaltıya gelen konuklarımızın 'burada kalacak yer yok mu' şeklinde talepleri oluyordu. Lübbey'e gelen misafirlerimiz konaklama konusunda sorun yaşadıklarını sık sık dile getiriyordu. Bu boşluğu doldurmak amacıyla gerekli olan izinle taş evimizi restore ederek butik otele çevirdik. "Köyümüzde yatacak yer olmadığından dolayı yeni bir butik otelin yerleşim merkezine açılması iyi bir turizm hareketliliği sağlayacaktır" 

lubbey-kahvalti-002.jpgEgeli Gezgin Pınar internet sitesinde Lübbey Köyü hakkındaki gözlemlerini şöyle paylaştı.
Muzaffer ve Gönül Çoşut çiftinin hikayesini meraklanıp sorunca öğrendim ki Gönül teyzemin anneannesi zamanında bu köyde yaşamış. Ellerinde yiyecek paketleriyle köye gelmeleri hala bu köyde yaşayan birilerine yemek getirdiklerini düşündürdü. Ama asıl hikayeyi dinleyince öğrendim. Gönül teyzenin anneannesinin yaşadığı evi düzenleyen işçilere yemek getirmişler. Ufak bir köy evi yaparak burayı değerlendirmek ve emekliliklerini burada geçirmek hayalleriymiş. Açılacak köy evine beni de davet ettiler.

NİNEMİN EVİ
Son düzenlemeler yapılırken henüz yerin isminin olmadığını söylediler ve birlikte beyin fırtınası yaptık. O sırada bana köyü gezdirdiler ve hikayesini paylaştılar. Daha sonra Facebook sayesinde bağımız kopmadı ve bir sonraki hafta “Ninemin Evi” olarak açılış yaptık. Sonra adını Lübbey Butik Otel yaptık.
 Köye yolunuz düşerse terkedilmiş Lübbey Köyü’nde tekrar yeni bir yaşam kuran sevgili Çoşut çiftinin köy evini ziyaret edin. Onlardan köyün geçmişini ve hikayesini ilk ağızdan dinleyin.

bakan-ersoy-lubbey.jpg

BAKAN ERSOY LÜBBEY KÖYÜNDE İNCELEME YAPTI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile İzmir’in Ödemiş ilçesindeki tarihi köylerden Lübbey’de incelemelerde bulunduklarını bildirdi. Bakan Ersoy’a, Lübbey köyünün tarihi, mimari özellikleri ve geleneksel yapıları hakkında sunum yaptığını belirten
İzmir Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, kentsel sit olan Lübbey’de 44 sivil mimari örneği ve 4 anıtsal yapı bulunduğunu kaydetti.
Karabayram, pek çok kişinin terk ettiği Lübbey’de yaklaşık 5 ailenin yaşadığını, köydeki bozulan yapıların İzmir Valiliğince aslına uygun restore edileceği bilgisini verdi.
Bakan Ersoy’un, ilgili müdürlüklere planlama çalışmalarının tamamlanması için gerekli talimatları verdiği bilgisini paylaşan Karabayram, “Planlama ve restorasyon çalışmaları sonucunda Lübbey köyü, tarihi niteliğine yeniden kavuşarak turizmin hizmetine sunulacak ve hayalet köy artık hayalet olmaktan kurtulacaktır.” ifadelerini kullandı.

lubbey-butik-otel.jpgLÜBBEY KÖYÜ'NÜN TARİHİ
Lübbey Köyü’nün geçmişi antik çağlara kadar dayanıyor. Lübbey’in de içinde bulunduğu Ege’deki birçok bölge, tarihte Türkmen beyliklerine ev sahipliği yapmış. 1300’lerin başından itibaren bölgede hüküm süren Aydınoğulları bir Türkmen beyliğiydi. Beyliğe başkentlik yapan Birgi, Küçük Menderes havzasının Ödemiş’e bağlı bir başka tarihi yerleşim yeri olmuştu. Lübbey’in kuruluş tarihi ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da geçmiş tarihine göre değerlendirildiğinde 19. yüzyıl sonunda kurulmuş bir Türkmen yerleşimi olduğu düşünülüyor.

lubbey-butik-otel-001.jpg

LÜBBEY KÖYÜ NEDEN TERKEDİLDİ?
Köyü cinler bastı ve terk edildi diye çekilen bir Youtube videosu yüzünden ortada dolaşan bir bilgi kirliliği olsa da neden terk edildiğini köylülerden öğrendim. İlk göç 1980’lerde başlamış. Köylünün burayı terk etme gerekçesi elektriğin yaylaya önce gelmesi ve buranın engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olmasıymış. Hal böyle olunca köylüler birer birer yaylaya ve merkeze taşınmış. Köyde bir köy kahvesi, minaresiz Lübbey Köyü camii ve 130 hane bulunuyormuş.

Her geçen gün nüfus azalmış. Şu anda köydeki evlerden sadece beş tanesinde yaşam devam ediyor, diğerleri ya yıkılmış ya da harabe şekilde kaderine terk edilmiş. Beş hanenin her birinde iki kişinin yaşadığını düşünürsek bu köyde 2018 verilerine göre sadece 10 kişi yaşıyor, yaşayanlarında çoğu yaşlılardan oluşuyor. Köyde yaşayanlardan öğrendiğim kadarıyla yaz aylarında köyde sadece 2 hane kalıyormuş çünkü diğer hanelerin hepsi yaylaya çıkıyormuş. Yani yazın Lübbey’e gelirseniz köylülerle karşılaşmazsanız şaşırmayın.

lubbey-kahvalti.jpg

LÜBBEY'DE KÖY KAHVALTISI

Muzaffer ve Gönül Coşut'un butik otelinde nefis köy kahvaltısı veriliyor. Lübbey Butik Otel'de kahvaltı yapmak, konaklamak ya da çay-kahve içmek isterseniz planınızı hafta sonuna olacak şekilde yapmalısınız. Çünkü hafta içi Ödemiş merkezde yaşadıkları için genellikle Lübbey Köyü’ne çıkmıyorlar. Ama özellikle hafta içi gelecek misafirleri için önceden haber verilmek koşulu ile açabiliyorlar. 
Gönül Coşut, anneannesinden kalan evi, eşi ile emeklilik hayalinden öteye taşıyıp sımsıcak bir butik otele çevirmişler. İki katlı evin girişinde eski zamanlardan kalma bir mutfak var. Üst kata çıkınca kanaviçe örtülerle süslenmiş, doğa ile iç içe keyifli zaman geçirmek için bir köşe hazırlanmış. Eski zamanlarda ninenin yemeklerini pişirdiği, gün içinde örgüsünü ördüğü odasında kahvaltı hazırlandı. Her lezzetiyle doğal sofrada bir kuş sütü eksik oluyor. 

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA