23 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara1°C
  • Antalya21°C

HAVUÇTAN 10 BİN KİŞİYE EKMEK

Meram İlçesi'ne bağlı Kaşınhanı Mahallesi'nde üretilen yılda 300 bin ton havuçtan yaklaşık 9 milyon lira gelir elde ediliyor

Havuçtan 10 bin kişiye ekmek

20 Mart 2011 Pazar 20:00

KONYA- Konya'nın Meram İlçesi'ne bağlı Kaşınhanı Mahallesi'nde üretilen yılda 300 bin ton havuçtan yaklaşık 9 milyon lira gelir elde ediliyor. İrili ufaklı 110 işletmenin bulunduğu 4 bin nüfuslu mahallede hiç işsiz yokken, yaz mevsiminde çalışan geçici işçilerler birlikte yıllık 10 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Havuç üreticileri ise üretim ve ihracat miktarlarını artırmak için devletten teşvik beklediklerini söyledi.

Kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve daha önce belde olan Kaşınhanı, 2008 yılında mahalle statüsüne dönüştürüldü. Mahallede mart ayında başlayan havuç ekimi, hazirana kadar devam ediyor. Yetişen ürünler tarladan sökülüp, traktör ve kamyonlarla işletmelere götürülüyor. Burada da özellikle kadın işçiler tarafından ebatlarına göre ayrılan havuçlar, yıkandıktan sonra paketleniyor.

Yıllık 9 milyon TL değerinde havuç üretiminin yapıldığı Kaşınhanı'nda yaklaşık yıllık 300 bin ton havucun yüzde 70'i Türkiye geneline pazarlanırken, yüzde 30'u da ihraç ediliyor. Mahalleye yaz mevsimlerinde Mersin ve Hatay'dan da geçici tarım işçileri geliyor. İrili ufaklı 110 işletmede 20 ile 100 arasında işçi çalışırken, yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

Mahalle Muhtarı Rıfat Yavuzer, havuç üretimi için mahalledeki tarlaların yetmemesi üzerine çevrede bulunan Çarıklar ve Boruktolu mahallelerinden tarla kiralandığını söyledi. Yavuzer, "Havuç, Kaşınhanı için bir hayattır. Buranın tek geçimi havuçtur. Bu da mahallemize istihdam sağlıyor. Havuç sayesinde kimse işsiz kalmıyor ve herkes para kazanıyor. Kaşınhanı Mahallesi Hatay'dan çok göç alıyor. Buraya gelen işçiler de yaptıkları iş başına para alıyor. 18- 20 TL arasında günlük para kazanıyor'' dedi. Tohum fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Rıfat Yavuzer, ihracat, üretim ve istihdamın artması için havuç üreticileri olarak devletten teşvik beklediklerini söyledi.

30 yıldır havuç ürettiğini belirten Hüseyin Pullu, ''Dede mesleğimizi sürdürüyoruz. Yıllık 7 bin ton civarında havuç üretip, işletiyorum. Ürettiğim ürünlerin bır kısmını ihraç ediyorum'' diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA