22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara12°C
  • Antalya14°C

HAVAYOLU 340 YILLIK STRADİVARİUS KEMANA BAVUL MUAMELESİ YAPTI

LOT Polonya Havayolları görevlisi Polonyalı ünlü kemancı Janusz Wawrowski'nin 1685 yapımı 5 milyon Euro'luk Antonio Stradivarius kemanına bavul muamelesi yaparak bagaja koymak istedi.

Havayolu 340 yıllık Stradivarius kemana bavul muamelesi yaptı

11 Şubat 2023 Cumartesi 20:00

VINIUS / LİTVANYA / VARŞOVA / POLONYA - LOT Polonya Havayolları görevlisi Polonyalı ünlü kemancı Janusz Wawrowski'nin 1685 yapımı 5 milyon Euro'luk Antonio Stradivarius kemanına bavul muamelesi yaparak bagaja koymak istedi. Polonyalı Warner ödüllü kemancı Janusz Wawrowski, LOT Polonya Pavayolu’nun Litvanya'dan Polonya'ya uçarken 5 milyon avroluk Stradivarius kemanını bavul gibi bagaja vermesini talep etti. Bunun üzerine, uçağa binmeyen Janusz Wawrowski, bir saatlik bir uçuş yerine sekiz saatlik bir otobüs yolculuğuna çıkmak zorunda kaldı.

kemanci-janusz-wawrowski.png

kemanci-janusz-wawrowski.jpgWAWROWSKI FACEBOOK HESABıNDA BAŞıNA GELENI YAZDı
Kemancı Janusz Wawrowski, 5 milyon avro değerinde olduğunu belirttiği 1685 yapımı Antonio Stradivarius kemanı ile konserler veriyor. Polonyalı kemancı, Litvanya'nın başkenti Vilnius'tan başkentin Chopin Müzik Üniversitesi konservatuarında öğretim görevlisi olduğu Varşova'ya dönüyordu.

Wawrowski facebook hesabında başına geleni yazdı. Litvanya’da uçağa binmek üzere havalimanına geldiğinde bilet işlemini yapan LOT Polonya Havayolu personelinin "Aleti uçağın bagaj bölmesine verin veya Vilnius'ta kalın" şeklinde iki seçenek sunduğunu belirtti.

Müzisyen, kemanın değerini havayolu personeline anlattığını ve neden bagaj bölmesine veremediğini açıklamaya çalıştıni anlattı. Ancak personel, “Bagaja verirseniz hasar görüp görmediğini göreceğiz” cevabını verdiğini bildirdi. Böylesine değerli bir entrümanı bagaja veremediğini yazan Wawrowski, çaresiz karayolunu tercih ettiğini bildirdi.

BİR SAATLİK UÇAK YERİNE, SEKİZ SAATLİK OTOBÜS YOLCULUĞU
LOT Havayolları uçağıyla Vilnius'tan Varşova'ya uçuş süresi bir saat beş dakika sürüydr. Ancak Wawrowski havaalanında yaşaoığı sorun nedeniyle Varşova’daki evine varmak için sekiz saatlik bir otobüs yolculuğu yapmak zorunda kaldı.

kemanci-janusz-wawrowski-001.png

ENSTRÜMAN MÜZİSYENİN VÜCUDUNUN UZANTISIDIR
Facebook'ta bayına gelenleri anlatan Wawrowski şöyle devam etti: "Biz müzisyenler, ne kadar değerli bir eşyayla uğraştığımız konusunda havayolu görevlilerinin anlayışsızlığıyla ilk kez karşılaşmıyoruz. Enstrüman sadece bir araç değildir. Müzisyenin vücudunun bir uzantısıdır ve onunla binlerce değilse bile yüzlerce saat geçiririz.

340 YILLIK KEMAN BAĞAJA VERİLİR Mİ?
Tarihin en ünlü luthieri tarafından yapılmış yaklaşık 340 yıllık bir kemanın kargo ambarında taşınamayacak kadar değerli olduğu da aşikar görünüyor. Görünüşe göre bf değerlendirme herkes için değil. Her şeyden para kazanmaya çalışan 'düşük maliyetli havayollarından' böyle bir davranış bekleyebilirim, ancak en iyilerden biri olmaya can atan ulusal bir havayolundan değil."

GİDERKEN BERABERİNDE TAŞIDI, DÖNÜŞTE ENGELLENDİ
Wawrowski, yaptığı paylaşımda uçak bileti için 2 bin dolar ödediğini ve parasını geri alamadığını söyledi. Aynı hava yolu ile Varşova’dan Vilnius'a uçabilmişti. Ancak eve dönüş uçuşunda uçağa kemanla binme sırasında sorunla karşılaştı.

kemanci-janusz-wawrowski-002.png

KEMAN ÇANTASININ BOYUTU “EL BAĞAJI” KURALLARINA UYUYOR
Daha sonra LOT web sitesinde ekstra bagaj kısıtlamalarını araştıran Wawrowski, "...toplam boyutu 118 cm'yi geçmeyen ve 8 kg'a kadar bir el bagajı getirmenize her zaman izin verilir... Ayrıca, 2 kg'a kadar kişisel bir eşya alma hakkına sahiptir, örneğin... bir dizüstü bilgisayar çantası...”. Wawrowski'nin Stradivarius keman kasası 6 kg ve 118 cm ölçülerindeydi.

kemanci-janusz-wawrowski-001.jpgMÜZİSYENLERE ÇAĞRI YAPTI
Müzisyen sosyal paylaşımında, "Uzun yıllardır kemanımla farklı havayollarında seyahat ediyorum." “Daha önceki yüzlerce uçuşta kemanımı uçakta yanıma almam hiçbir zaman yasak olmamıştı. Her şey çok tatsız bir atmosferde gerçekleşti. Daha önce başka hiçbir havayolunda veya havaalanında yaşamadığım bir şey yaşadım” dedi.

Wawrowski, seyahat eden müzisyenler için harekete geçme çağrısı yaparak sözlerini şöyle bitirdi: "Sevgili müzisyenler, lütfen - uçağa bindirilmeme hikayelerinizi anlatın ve bu gönderiyi paylaşın. Bu tür olayların olmaması gerektiğini göstermek için bu tür durumları ve muhalefetimizi hep birlikte duyuralım”.

LOT HAVAYOLLARI ÖZÜR DİLEDİ
Wawrowski'nin iddialarına yanıt olarak LOT Havayolları temsilcisi Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonuna şu açıklamayı yaptı :

Havayolunun genellikle hassas enstrümanlar taşıyan orkestralar ve müzisyenlerle çalıştığını, "Bu özel durumanu deneyimsiz bir LOT Polonya Havayolları görevlisinin, izin verilen bagaj kapasitesine uygun olan keman kasasının sözde kurallara uymadığı temelinde yanlış bir karar verdiğini söyledi.

Bu durumdan derin üzüntü duyuyoruz. Biletin kullanılmayan kısmını iade edeceğiz ve gelecekte tekrarlanmaması için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.”

antonio-stradivari.jpg

DÜNYANıN EN DEĞERLI KEMANı STRADIVARIUS

Antonio Stradivari 1644 yılında İtalya’da doğmuş, 12 yaşında keman atölyesinde çırak olarak işe başlamış, 18. yüzyıla gelindiğinde Avrupa’da bir marka haline gelmiş. Sadece keman değil viyola, viyolonsel, arp, çello gibi yaylı enstrümanlar da üretimleri arasında yer almış.

Antonio Stradivari ölünce, Stradivarius üretimlerini çocukları devam ettirse de sonraki üretimlerin usta yapımcının üretimleriyle eş değer olmadığı kabul ediliyor. Bununla birlikte 19. yüzyılda üretilen Stradivarius enstrümanlarının “Kopyasıdır” etiketi taşıması zorunlu tutulmuştur.

antonio-stradivari-001.jpgStradivari’nin 1737 yılında hayatını kaybettiği ve 93 yıllık yaşamında 512 keman ile 1100 yaylı çalgı ürettiği biliniyor.

Stradivari’nin bütün kemanları el işçiliğinin bir ürünü. Bu ürünün “üstün ve mükemmel” sözüyle ifade edilen nitelikleri bilim adamları tarafından defalarca incelenmiş ve hala incelenmeye devam ediliyor. Kemanın yapımında hangi ağaç kullanılmış, nasıl bir vernik sürülmüş en ufak ayrıntısına kadar masaya yatırılıyor. Buna karşılık Stradivarius’lar pek çok noktada sırrını korumaya devam ediyor.

“Bir kemanın Stradivarius olup olmadığı nasıl anlaşılır?” derseniz bunu ortaya çıkarmak için biyokimyagerlerin de içinde olduğu uzmanların kapsamlı çalışmalar yaptığını söyleyebiliriz.

antonio-stradivari-002.jpg

Bir Stradivarius’un günümüzdeki maddi değerini anlatabilmek için şu örneği vermek uygun olacaktır: 2011 yılında açık artırma ile satışa sunulan 1721 tarihli bir Stradivarius keman yaklaşık 16 milyon dolara alıcı bulmuştu.

İlginç bir bilgi daha: Sovyetler Birliği döneminde Avrupa’daki Stradivarius kemanları toplayan Rusya devleti ülkedeki keman virtüözlerine yaşadıkları sürece kullanmaları için ve hayatlarını kaybettiklerinde geri almak üzere armağan ediyor. Bugün 650 Stradivarius enstrüman çeşitli ülkelerdeki müzelerde ve özel koleksiyonlarda sergileniyor. Ülkemizde olduğu bilinen tek Stradivarius keman ise İzmir Buca’da bulunuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA