19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

HAVAYOLLARI: BOEİNG'İN 737 MAX 9 KAZALARINDAN SORUMLU

Havayolu yöneticileri, Boeing'in 737 Max 9'daki kazalardan sonra 'sorumlu' tutulması gerektiğini söylüyor

Havayolları: Boeing'in 737 Max 9 kazalarından sorumlu

28 Ocak 2024 Pazar 10:00

NEW YORK -Havayolu yöneticileri bu hafta , Boeing'in ( BA ) 737 Max 9 jetleriyle ilgili son dönemde yaşadığı zorluklarla ilgili hayal kırıklıklarını giderek daha fazla dile getirdiler ve sorumluluk çağrılarını sürdürdüler.

Bu ayın başlarında Alaska Havayolları'na ait bir uçuş sırasında kapı tıkacının uçması sonucu meydana gelen olay, sanayi devinin uygulamaları ve operasyonları üzerinde yeni incelemelere yol açtı ve 171 uçağın zorunlu olarak yere indirilmesine yol açtı.

United Airlines ( UAL ) ve Alaska Air ( ALK ), uçuşların durdurulmasından doğrudan etkilenen iki ABD havayolu şirketidir. Ancak American Airlines CEO'su Robert Isom bile Boeing'in liderliği sorulduğunda eleştirel davrandı.

Isom Perşembe günü analistlere "Biz büyük bir Boeing müşterisiyiz" dedi. "Onları sorumlu tutacağız. Boeing'in birlikte hareket etmesi gerekiyor. Son dönemde uğraştıkları ama aynı zamanda birkaç yıl geriye giden sorunlar kabul edilemez."
boeingin-737-max-9-.jpg

Onları da sorumlu tutuyoruz'

Alaska Air, 5 Ocak'ta havada yaşanan olayın ardından 737 Max 9 filosunu kullanmayı geçici olarak durdurdu.

Alaska Air CEO'su Ben Minicucci, şirketin Perşembe günü yaptığı kazanç toplantısında, "Uzun süredir değerli bir ortak olarak, Boeing ile olan ilişkimize tamamen bağlıyız ancak onları da sorumlu tutuyoruz" dedi.

Analistler tarafından detaylandırılması istendiğinde Minicucci şunları söyledi: "Sorumluluk esas olarak fabrikadaki kalite standartlarını yükseltmek ve bizi bir bütün haline getirmektir, ancak bu ikincil olacaktır. Şu anda güvenlik ve kaliteye odaklanmış durumdayız ve beklentilerimizi karşılamaya çalışıyoruz." Filo tam programa geri dönüyor."

Alaska, filonun karaya oturmasından dolayı 150 milyon dolarlık bir mali darbe almayı bekliyor. Taşıyıcının uçuş iptallerinin toplamı günde 110 ila 150 uçuş arasında gerçekleşti.

Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 Max 9 uçağının muayene bekleyen bir kapı tıkacı alanı, havayolunun 10 Ocak 2024'te SeaTac, Washington'daki Seattle-Tacoma Uluslararası Havalimanı'ndaki tesislerinde paneller sökülmüş halde resmedilmiştir. (Lindsey Wasson/AP Fotoğrafı, Dosya) ) (İLİŞKİLİ BASIN)Daha

Yöneticiler ayrıca Boeing'in sorunlarının muhtemelen 2024 ve 2025'teki uçak teslimatlarının ertelenmesi anlamına geleceğini tahmin ediyor.

Alaska Air CFO'su Shane Tackett Perşembe günü analistlere "İleriye dönük olarak bu yıl 23 uçak almamız gerekiyordu" dedi. "Şüphemiz bunların çoğunun erteleneceği yönünde, ancak ne kadar süreceğini bilmiyoruz."

United Airlines da benzer bir kaygıyı dile getirdi. Taşıyıcı, bu yılki teslimatlarının 31'inin Boeing Max 9 uçakları olacağını tahmin ediyordu.

United CFO'su Mike Leskinen bu hafta başında yaptığı açıklamada, "Tüm bu uçakların şu anda planlandığı gibi hizmet vereceğine inanmak şu anda gerçekçi değil." dedi.

Havayolu ayrıca Boeing'in henüz sertifikalandırılmamış Max 10 uçaklarını teslim etme becerisine ilişkin endişelerini de dile getirdi.

"Gerçek şu ki, Max'in durdurulması, Max 10'un umduğumuz takvimde teslim edeceğine inanma konusunda bardağı taşıran son damla oldu. Bu nedenle, alternatif bir plan üzerinde çalışıyoruz." Leskinen bu planların ne olduğunu belirtmeden şunları söyledi:

Güneybatı Havayolları (LUV) Boeing teslimatlarının "zamanlaması konusundaki belirsizliği" ve Boeing'in Max 7 uçağının sertifikasyonunu kabul etti. Southwest bu yıl 737 modelin 79 teslimatını bekliyor.

Southwest Airlines CEO'su Bob Jordan, 2023'ün dördüncü çeyreğine ilişkin kazanç çağrısında "Boeing 52 yıldır bizimle ortak" dedi. "Devam eden FAA gözetim çalışmalarının (Boeing'in FAA ile yaptığı çalışmaların) kalite sorunlarını ele alacağına ve bundan açıkça daha iyi bir şirket çıkacağına kesinlikle güveniyorum."

Delta Havayolları (DAL) CEO Ed Bastian da Boeing'in güveni yeniden tesis etme becerisine olan inancını dile getirdi. Delta şu anda Max uçağını işletmiyor ancak100 adet 737 Max 10 uçak siparişiBoeing'in 2025 yılına kadar kademeli olarak teslimat yapmasını bekliyor. Delta'nın ayrıca 20 Airbus için bir satın alma anlaşması var (HAVA.PA) A350-1000'ler 2026'da teslimata başlayacak.

Bastian, Yahoo Finance'e "Açıkçası endişe verici bir olay" dedi. "Bundan ders çıkaracağız. Max'in gelecekteki performansına güven duymamızı sağlamak için ne yapmaları gerektiğini çözeceğimizden eminim."

Boeing'de '20 yıllık kültürel değişim' tersine çevriliyor

Wall Street'te hâlâ yanıt arayan bazı isimler, Alaska Air olayının ardından Boeing'de üst düzey yöneticilerin değişmesi yönünde çağrıda bulundu.

Boyd Group International'ın başkanı Mike Boyd, Yahoo Finance Live'a "Yönetim kurulunun nerede olduğunu bilmiyorum" dedi. "Demek istediğim, onların en büyük müşterisi olan United'ın çuvalladığını görüyoruz. Başka bir büyük müşterimiz olan Southwest'in de çuvalladığını ve bunun sonucunda maddi açıdan ciddi zarar gördüğünü görüyoruz. Yine tüm bunları bir araya getirdiğimizde, gerçekten onların gerçekten olup olmadıklarını merak ediyorum. Buldozerle ön büroya gitmem ve her şeyi yeniden düşünmem gerekiyor."

Boeing CEO'su Dave Calhoun, 24 Ocak 2024 Çarşamba günü, Boeing 737 Max 9 filosunun bir kısmının bir kaza sonrasında karaya oturmasının ardından Senatör Mark Warner'ın (D-Va.) Washington'daki Capitol'deki ofisinde bir toplantıdan ayrıldı. Alaska Havayolları uçuşunda hava kabin paneli patlaması. (J. Scott Applewhite/AP Fotoğrafı) (İLGİLİ BASIN)Daha

Devam eden durum aynı zamanda Bank of America analisti Ron Epstein'ın Boeing hisselerinin notunu Satın Al'dan Nötr'e düşürmesine de yol açtı. Epstein, hisse başına fiyat hedefini daha önce 255 dolardan 225 dolara düşürdü.

Epstein bir notta "Açık olmak gerekirse, Boeing'de olup bitenler muhtemelen şirketteki 15-20 yıllık kültürel değişimin sonucudur" diye yazdı. "Bu, kimi bir role koyarsanız koyun bir gecede değişmeyecek ve bunu yalnızca bir kişi yapamaz. Bu, tüm şirket olmalı."

Bu ayın başlarında Boeing, ABD Donanması'ndan emekli Amiral Kirkland Donald'ı atadı.bağımsız danışman olarakBoeing'in ticari kalite yönetim sistemi ve Boeing tesislerindeki uygulamalarının yanı sıra tedarikçilerin gözetiminin "kalite incelemesine" liderlik etmek.

Çarşamba günü FAA, yere indirilen 737 Max 9 uçaklarının bireysel inceleme ve bakım kontrollerinden geçtikten sonra hizmete dönmeye uygun olacağını söyledi.

Şirket yaptığı açıklamada, "Boeing'de güvenliği ve kaliteyi güçlendirmek için harekete geçerken, FAA ile tam ve şeffaf bir şekilde işbirliği yapmaya ve onların talimatlarını takip etmeye devam edeceğiz." 737-9 uçaklarını güvenli bir şekilde hizmete döndürmek için gerekli denetim prosedürleri."

Boeing'in piyasa değeri neredeyse azaldı30 milyar dolar5 Ocak'ta havadaki olaydan bu yana. Hisse senedi bugüne kadar yaklaşık %20 oranında düşüş yaşadı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA