22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara2°C
  • Antalya12°C

HAVACILIK SEKTÖRÜ 2019 RAPORU

Musa Alioğlu

29 Aralık 2019 Pazar 10:16

2019 yılında havacılık sektöründe neler oldu sorusuna verilecek cevapları biraz özetleyerek görüşlerinize sunuyorum. Sivil havacılık, dünyanın en aktif sektörüdür demek çok da iddialı bir söz olmasa gerek. Şöyle bir baktığımızda her gün binlerce uçak, yüzlerce havalimanından kalkıyor ve 11 milyon yolcuyu dünyanın bir noktasından başka bir yere taşıyor. IATA (Uluslararası Hava Taşıyıcılar Birliği) verilerine göre 2019 yılında dünyada 4 milyar insan seyahat etmiş, 2020’de bu rakamın 5 milyar kişiye kadar çıkması bekleniyor.
Böylesine gelişmiş bir sektörün insanları ve ülkeleri nasıl etkilediğini görüyoruz.
2019 yılında havacılık sektöründe neler oldu sorusuna verilecek cevapları biraz özetleyerek görüşlerinize sunuyorum.
Önce ülkemize bir bakmakta fayda var.
-100 yıllık mazisi olan İstanbul Atatürk Havalimanı, yolcu uçuşlarına kapatıldı ve tesislere Bakırköy Kaymakamlığı’na bağlı olan hizmet ofisleri yerleştirildi.
-İstanbul Havalimanı’nın birinci fazı fiili olarak tam kapasiteyle hizmet vermeye başladı. 2019 sonunda 50 milyon yolcu barajını aşarak hedefine daha yaklaştı.
-Türk Hava Yolları, 2019 sonunda 335 uçaklık filosuyla, 126 ülke ve (52 iç-268 dış hat) toplam 320 havalimanı ile en çok yere uçan havayolu ünvanını kazandı. Avrupa’nın üçüncüsü oldu.
-THY’nin alt markası Anadolujet 38 adet Boeing 737-800 tipi uçakla yaptığı yurt içi seferlerden sonra bağımsız bir şirket olarak yurt dışına uçmaya hazırlanıyor.
-THY ve Lufthansa’nın yarı yarıya ortak olduğu Antalya merkezli Sun Express
72 uçaklık filosuyla yurtiçi ve yurt dışı seferler yaparak, çok iyi bir grafik çizdi.
-83 uçaktan oluşan uçak filosuyla özel havayolları içinde en çok kar eden şirket olan Pegasus, İz Air şirketini kapattı ve Manas Air’deki ortaklıktan da ayrıldı.
-Filosunda 33 uçak bulunan Onur Air, kar etmediği iç hatlardan çekildi. Saudia operasyonunun yanı sıra Bulgaristan’da Holiday Europa adlı bir şirket kurdu.
-İç hatlarda tek yere uçan Atlas Global “Uçuşları durdurdum” açıklaması yaptı. Mali krizde olan şirket, kısa bir sürede uçuşlara yeniden başladığını duyurdu.
-AHL’den erken ayrılık tazminatı olarak 398 milyon € alacak olan TAV, Sabiha Gökçen’e ortak olamadı, Antalya’da ise Fraport’la yarı yarıya ortak oldu.
-AHL’nin kapanmasıyla yolcusu artan Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG, ikinci pist ve terminal binaları için 400 milyon dolarlık yatırım yapacak.
-THY Teknik, THY filosundaki uçakların yanı sıra, yabancı uçaklara da bakım, onarım ve yedek parça hizmeti vererek, iyi bir grafikle 300 milyon dolar kar etti.
-Amerika’da yaşayan Yalçın Ayaslı’nın kurduğu, fakat daha sonra zor duruma düşürülen ve tüm uçaklarına el konulan Borajet Airlines A.Ş resmen iflası etti.
-Türkiye’nin en fazla konudan sorumlu bakanlığı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesi TBMM’de yapılan sıkı tartışmalardan sonra kabul edildi.
-DHMİ, işletmesi yolcu garantili olarak ihale edilen Kütahya Zafer Havalimanı ve üçüncü kez ihale edilen Çukurova Havalimanı konusunda çok eleştirildi.
-SHGM, Havacılık Sertifikasyon Uzmanı, Havacılık Simülatör Uzmanı ve pilot pozisyonları için alacağı sözleşmelilere 19 bin TL'ye kadar maaş verecek.
-Dünyanın en pahalı iş jetlerinden olan Gulfstream 650 tipi bir uçak Acıbadem Gurubu tarafından TC-MAA tesciliyle Türk sivil havacılık filosuna dahil edildi.
-İstanbul Havalimanı’nda Heileman ile 1.2 Milyar TL yatırım yapan Unifree A.Ş 2019’da yüzde 35 büyüdü ve 2020’ye 900 milyon euroluk bir ciro hedefledi.
-İsviçre Basel’de dört, İstanbul, Bodrum ve Auch’ta (Fransa) birer hangarı olan AMAC Aerospace, 2020’de Basel’de uçak bakım hangarını hizmete açacak.
Dünyaya baktığımızda ise, durum şöyle:
-Dünya devi Boeing, 737-8 Max tipi iki uçağın düşmesiyle büyük şok yaşadı. Onlarca uçak, seferden men edildi. CEO Dennis Muilenburg ise istifasını verdi.
-Airbus, Air France-KLM’den 60 adet A220, SAS Gurup’tan da 35 adet A320 NEO siparişi aldı. Üretilen 12 bininci uçağı da Delta Airlines’e teslim etti.
-Rusya, Moskova'daki MAKS-2019 Uluslararası Havacılık Fuarı'nda Airbus ve Boeing'e rakip olarak ürettiği MC-21 yeni yolcu uçağını resmen tanıttı.
-ARJ21 ve C919 model uçakları üreten Çin Ticari Uçak Şirketi (COMAC) Rusya ile üreteceği C929 için iç hatlar için bine yakın uçak siparişi alındığını açıklandı.
-Antonov tipi kargo uçaklarıyla dünya da haklı bir şöhrete ulaşan Ukrayna’nın Türkiye ile yolcu uçağı yapma konusunu gündeme getirmesi çok dikkat çekti.
-Avustralyalı Qantas Havayolu şirketinin Londra’dan kalkan B787 Dreamliner tipi uçağı, 17 Bin 750 kilometreyi 19 saat 18 dakikada kat ederek Sidney’e ulaştı.
-İngiliz Rolls-Royce, ACCEL “Uçuşun Elektrifikasyonunu Hızlandırma” adlı projeyle sadece elektrikle çalışacak dünyanın en hızlı uçağını yapacak.
Yeni yılın insanlığa barış, adalet, huzur ve refah getirmesini diliyorum.
İyi yıllar Türkiye’m...