23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

HAVAALANI İŞLETMECİLİĞİ GÖZDE

2007 yılında havaalanı işletmeciliği 6,7 milyar $’lık işlem hacmi, şirket evliliklerinin 26,7 milyar dolar lık birleşme ve satın almalarda birinci oldu.

Havaalanı işletmeciliği gözde

16 Ocak 2008 Çarşamba 20:00

Havaalanı işletmeciliği 6,7 milyar $’lık işlem hacmi, birleşme ve satın almalarda birinci oldu.

Türkiye’de geçen yıl, değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte şirket evliliklerinin 26,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Ernst & Young Kurumsal Finansman’ın Türkiye’deki şirket birleşmeleri ve satın almalarıyla ilgili olarak hazırladığı rapora göre Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri yoğun siyasi gündem, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Irak sınırında yaşananlar, yurtdışı finansal piyasalarında ortaya çıkan tutsat kökenli kriz ve artan enerji maliyetlerine karşın yine de çok hareketli bir yıl oldu.

Rapora göre 2005 ve 2006 yıllarında olduğu gibi, geçen yıl da yabancı yatırımcıların Türkiye pazarına olan yoğun ilgsi devam etti.

İşlem değeri esas alındığında, 2005 ve 2006 yıllarında üstün olan yabancı yatırımcılar geçen yıl da yerli yatırımcıları geride bırakarak toplam 16,9 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi.

Yabancıların toplam işlem hacmindeki payı yüzde 66 olarak gerçekleşirken hacım olarak yabancı yatırımcıların yatırım tutarı 2005 ve 2006 ile aşağı yukarı aynı seviyede oldu.

Oransal olarak görülen düşüşün asıl sebebi ise yerli yatırımcıların payındaki hızlı artış oldu.

Toplam işlem hacminin yüzde 34’ünü gerçekleştiren yerli yatırımcılar, 2006’da yüzde 9 olan paylarını yaklaşık dört kat arttırdı.

Yerli yatırımcıların yatırımları 2007’de 8,6 milyar dolar oldu.

Geçen yıl gerçekleşen 182 işlemin 92’si ise yabancı yatırımcılarca gerçekleştirildi.

Yabancılarda işlem sayısında ABD, işlem tutarında ise Hollanda önde yer aldı.

Türkiye’de geçen yıl gerçekleşen toplam 182 birleşme ve satın alma işleminin 135’inin işlem değeri açıklandı.

Tamamlanmış ve işlem değeri açıklanmış olan birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam değeri 25,5 milyar dolara ulaşırken değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte geçen yıl Türkiye’deki şirket evliliklerinin 26,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor.

 

HAVAALANI İŞLETMECİLİĞİ VE YILIN GÖZDESİ OLDU

Ernst & Young Kurumsal Finansman’ın Türkiye’deki şirket birleşme ve satın almalarıyla ilgili olarak hazırladığı rapora göre havaalanı işletmeciliği sektörü toplam 6,7 milyar dolar işlem hacmi ile şirket birleşme ve satın almaları açısından 2007 yılının lideri oldu.

Bu sektörde öne çıkan Sabiha Gökçen ve Antalya havalimanlarının sırasıyla 3,1 ve 3,2 milyar dolara işletme hakkı devrine ilişkin ihaleleri oldu.

SON DAKİKA