20 Eylül 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Antalya21°C

HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ YOK, UÇUŞLAR AKSIYOR

Havayolu yöneticileri, hava trafik kontrolörü eksikliğinin uçuşları yıllarca aksatmaya devam edeceği konusunda alarm veriyor

Hava trafik kontrolörü yok, uçuşlar aksıyor

15 Eylül 2023 Cuma 12:00

NEW YORK- Hava trafik kontrolörü eksikliğinden uçuşlar aksamaya devam edince Federal Havacılık İdaresi, uçuşları Ekim ayına kadar sınırlamaya devam etmelerine izin verdi.

New York'taki Uluslararası Havaalanı’nda 28 Haziran 2022'de Hava trafik kontrolörü sıkıntısıyla karşı karşıya kalan Federal Havacılık İdaresi, 9 Ağustos 2023 Çarşamba günü, havayollarının normalde bu tür indirimler nedeniyle karşılaşacakları cezalar olmaksızın New York City bölgesindeki uçuşları Ekim ayına kadar sınırlamaya devam etmelerine izin vereceğini söyledi.

Federal Havacılık İdaresi, 2023 yazında havayollarının New York City bölgesine uçuşlarını ceza olmaksızın sınırlamasına izin veriyordu. Ekim ayına kadar uzatma verildi.

hava-trafik-kontroloru.jpg

Havayolu endüstrisi yöneticileri Salı günü yaptığı açıklamada, hava trafik kontrolörü eksikliğinin yalnızca gelecek yıl değil, en az önümüzdeki beş yıl boyunca seyahatlerde aksamalara neden olmaya devam edeceğini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'in bu yılın başlarında CNN'e verdiği bir röportajda açıkladığı 3.000 kişilik kontrolör sıkıntısına atıfta bulunarak, uçuş sisteminin "zayıf" olduğunu söylediler.

Airlines for America şefi Nick Calio, ABD Ticaret Odası tarafından Washington DC'de düzenlenen Küresel Havacılık ve Uzay Zirvesi'nde, "Her şey yolunda gitse bile işe alım süreci beş ila yedi yıl sürecek" dedi. “Günlük bazda beş ila yedi yıl daha fazla kesintiye ihtiyacımız var mı? Öyle düşünmüyorum."

Organizasyonu büyük havayollarını temsil eden Calio, Federal Havacılık İdaresi tek sertifika akademisi aracılığıyla ilerleyebilecek maksimum sayıda kontrolörü işe alsa bile bunun hızlı bir toparlanma için "yeterli olmayacağını" söyledi.

Diğer ülkelerin yaptığı gibi, hava trafik kontrolörü programı olan üniversitelerin sertifika kursları vermesine izin verilmesini önerdi.

Kendisi, büyük ABD havayollarının, Federal Havacılık İdaresi'ni, FAA'nın en ciddi şekilde personel sıkıntısı çektiği New York bölgesindeki büyük havalimanlarındaki uçuş seviyelerini önümüzdeki yaz yine düşürmeye teşvik edeceğini söyledi.

İlkbaharda FAA, havayollarından Newark, John F. Kennedy ve LaGuardia gibi havalimanlarındaki yaz uçuşlarını %10 oranında geri çevirmelerini istedi. FAA geçen ay politikayı Ekim ayına kadar uzattı.

JetBlue CEO'su Robin Hayes, FAA'nın planları hakkında daha fazla önceden uyarı yapılmasının, havayolunun kaynaklarını diğer havalimanlarında faaliyet gösterecek şekilde kaydırmasına yardımcı olacağını söyledi. Ayrıca yüzde 10'luk bir indirimin yeterli olmayabileceğini de söyledi.

Hawaii Havayolları CEO'su Peter Ingram, daha iyi teknolojinin hava trafik kontrolör hizmetlerini geliştireceğini ancak önce kurumun "bugün sahip olduğumuz teknoloji için personel alması" gerektiğini söyledi.

Hayes ve United Airlines'tan Scott Kirby, kontrolör sıkıntısının özellikle havayolları hava koşullarındaki bozulmalardan kurtulmaya çalıştığında belirgin olduğunu söyledi.

Geçmişte atlatabildiğimiz hava koşulları, şimdi yüzlerce gecikmeye, hatta yüzlerce iptale neden olabilir

Scott Kirby, Birleşik Havayolları

Kirby, "Geçmişte atlatabildiğimiz hava koşulları şimdi yüzlerce gecikmeye, hatta yüzlerce iptale neden olabilir" dedi.

FAA, personel seviyeleri ve yöneticilerin endişeleri hakkında yorum yapma talebine hemen yanıt vermedi.

American Airlines'ın yöneticisi Robert Isom, sistemin sadece uçuşları geri çeviren havayollarından daha fazlasına ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Bu yaz hava ulaşımı açısından memnun kaldıysanız işler çok daha zorlaşacak, memnun değilseniz ileriye baktığımızda durum çok daha kötü olacak."

CNN'den Pete Muntean bu rapora katkıda bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA