22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara12°C
  • Antalya14°C

HAVA KARGO TALEBİ ÖNÜMÜZDEKİ 20 YILDA İKİYE KATLANACAK

Amazon gibi e-ticaret platformları kargo pazarını sekteye uğrattı ve zamana duyarlı e-ticaret satın alımlarını da içeren ekspres hava kargolarında artışa yol açtı.

Hava kargo talebi önümüzdeki 20 yılda ikiye katlanacak

12 Kasım 2023 Pazar 15:00

LONDRA- Hava kargo pazarı, küresel ticaret hacimlerindeki ve GSYİH büyümesindeki dalgalanmalarla birlikte pandemi nedeniyle önemli bir dalgalanma yaşadı. Amazon gibi e-ticaret platformları kargo pazarını sekteye uğrattı ve zamana duyarlı e-ticaret satın alımlarını da içeren ekspres hava kargolarında artışa yol açtı.

hava-kargo-.jpg
Atlas Air Boeing 747 kargo uçağı

Zorluklara rağmen, küresel hava kargo trafiğinin iki katına çıkması ve ekspres hava kargonun büyüme açısından genel kargoyu geçmesiyle hava kargo pazarının önümüzdeki 20 yıl içinde önemli ölçüde büyümesi bekleniyor.

Hava kargo pazarı, salgının başladığı 2020 başlarından bu yana inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Piyasaların küreselleşmesi ve ticaret ile tedarik zincirlerinin uluslararası kaynaklara bağımlı hale gelmesiyle birlikte, küresel hava kargo ekonomiler için hayati önem taşıyor. Kargo pazarı genel hava kargo ve ekspres kargodan oluşmaktadır.

Genel hava kargosunun bazı örnekleri, hava taşımacılığı hizmetleri kullanılarak konumlar arasında taşınan taze ürünler, tüketim malları, ilaçlar ve makinelerdir. Bu tür kargolar belirlenen rotayı takip eder, zamana duyarlı değildir ve önceden planlanabilir.

Ekspres kargo ise tüketiciye bağlı ve zamana duyarlı e-ticaret alışverişlerini içermektedir. Pandeminin başlangıcından bu yana e-ticaret, ekspres hava kargosunu artırdı ve ekspres kargo filolarında önemli bir artışa yol açtı . Bu makale, son yıllarda hava kargo pazarındaki önemli dalgalanmaların çeşitli nedenlerini vurgulamaktadır.

HAVA KARGO PAZARıNıN PANDEMI ÖNCESI YÜKSELIŞI

Amazon'un da aralarında bulunduğu e-ticaret platformları, 2015-2019 yılları arasında kargo pazarını altüst etti

hava-kargo-002.jpg
Küresel Hava Kargo talebi

Küresel pandemiye giden yıllarda kargo pazarında, dünyanın hemen her yerinde mal transferinde önemli bir artış görüldü. Bölgesel ekonomiler e-ticarete yönelerek sanal pazaryerlerinde muazzam bir büyüme sağladı. 2015 ile 2017 yılları arasında küresel Kargo Ton Kilometresi (CTK) %8'lik bir artış kaydetti.

hava-kargo-003.jpg
Lufthansa Cargo Boeing 777F D-ALFG Frankfurt Havalimanı'nda

Kuzey Amerika'daki büyük ticari mal şirketleri, mallarını teslim etmek için hava kargo hizmetleriyle ortaklık kurdu. Sanal pazaryeri devi Amazon, ekspres kargo operasyonları için dünya çapında çok sayıda kargo şirketiyle anlaşma sağladı. 2017 ile 2019 yılları arasında %5'lik bir artış daha kaydedildi.

TICARI BÜYÜME OYNAKLıĞı

Küresel ticaret, salgının başlangıcında ciddi belirsizlik işaretleri gösteriyor.

hava-kargo-007.jpg

Salgının zirve noktasına ilişkin belirsizlik, küresel ticaret hacimlerinde dalgalanmalara yol açtı. Sağlık kaygılarından etkilenen sınır kısıtlamaları, küresel ticarette kısa vadeli istikrarsızlığa yol açtı. Küresel ticaret pazarının hava taşımacılığına olan yoğun bağımlılığı nedeniyle, uluslararası ticaretin geleceği de o dönemde kasvetli görünüyordu.

hava-kargo-008.jpg
Havaalanında iki KLM Boeing 747 Kombi uçağı

Etkileri kargo gemilerindeki düşüşte ve küresel ticaret hacimlerinde görüldü. Mevcut %3,0'lık yıllık ticari büyüme, 2020'de büyük bir düşüş yaşadı (yaklaşık %-2,3'e). Önümüzdeki 20 yılda yaklaşık %95'lik bir büyüme beklenmesiyle gelecekteki ticari büyümenin pozitif kalması dikkat çekicidir.

DALGALANAN BÖLGESEL GSYİH

Pandemiye bağlı aksama, birçok bölgede GSYİH'nın dalgalandığını gördü

hava-kargo-013.jpg

Birçok küresel bölgede GSYİH benzer bir hikaye anlatsa da pandemideki gerilemeden genel ticaret kadar etkilenmedi . Seyahat ve kargo kesintileri nedeniyle çoğu bölge öncelikle yerel ürün tedarikine bel bağladı. Bölgesel GSYİH'deki değişkenlik küresel ticaret hacimlerini etkiledi.

hava-kargo-016.jpgCargolux Boeing 747'yi yükleyen bir DNATA aracı.

Mevcut %2,6'lık GSYİH büyümesi, 2020'de önemli bir düşüş yaşadı (yaklaşık %-1,7'ye). Küresel ticarete benzer şekilde, gelecekteki GSYİH büyümesi de pozitif olmaya devam ediyor ve önümüzdeki 20 yılda yaklaşık %70'lik bir büyüme bekleniyor.

HAVA KARGO ÖNEMLI BIR IVME KAZANDı

Küresel hava kargo trafiği 2042 yılına kadar iki katına çıkacak
hava-kargo-020.jpg

Pandeminin zirve yaptığı dönemde yaşanan kısa süreli gerilemenin ardından küresel hava kargosu önemli bir ivme kazandı. Airbus Küresel Pazar Tahmini 2023'e göre 2019 yılında küresel Yük Ton Kilometresi (FTK) yaklaşık 250 milyardı. Bunların %17'sine (42 milyar FTK) küresel ekspres kargo ile hizmet verildi. Geriye kalan %83'ü (208 milyar FTK) genel kargo trafiği oluşturdu.

hava-kargo-021.jpg
Cargolux Boeing 747-8F inişte

Hava kargo talebi önümüzdeki 20 yıl içinde iki katından fazla artarak 520 milyar FTK'ya ulaşacak. Boeing, 2023 Ticari Piyasa Görünümü'nde (CMO) şunları belirtti :

Büyüyen e-ticaret ve gelişen tedarik zinciri ağları nedeniyle, bu sektörün döngüselliğine rağmen, özel kargo yük gemilerine yönelik güçlü talep devam edecek.

EKSPRES HAVA KARGO BÜYÜMESI

Ekspres hava kargo önümüzdeki yıllarda genel kargo büyümesini geride bırakacak.
hava-kargo-025.jpg
Pandemi kaynaklı karantinalar, özellikle ekspres hava kargo kategorisinde hava kargo talebini artırdı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne (IATA) göre ,

"Genel kargo, Özel Kargo kategorisine girmeyen ve hava taşımacılığı sırasında herhangi bir ekstra önlem veya özel taşıma gerektirmeyen eşyalardır. Bu tür eşyalar perakende ve çoğu tüketim mallarıdır (cep telefonları, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar hariç). ), manifatura, hırdavat, tekstil ve daha fazlası."


hava-kargo-026.jpgBurun kapısı açık bir CargoLux Boeing 747-400F.

2019 rakamlarıyla karşılaştırıldığında ekspres hava kargo, 2042'deki toplam hava kargo talebinin yaklaşık %25'ini (yaklaşık 42 milyar FTK) oluşturacak. Bu, mevcut ekspres kargo tekliflerine göre çok büyük bir artış. Ekspres kargo önümüzdeki 20 yılda yüzde 300'ün üzerinde artacak.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA