23 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara1°C
  • Antalya21°C

HATAY'IN GELECEĞİ TURİZM VE TARIM

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Hatay'ın geleceğinin turizm ve tarımda olduğunu belirtti.

Hatay'ın geleceği turizm ve tarım

25 Şubat 2011 Cuma 20:30

HATAY -Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Hatay'ın geleceğinin turizm ve tarımda olduğunu belirtti.
Kuseyri, yazılı açıklamasında, Hatay'ın komşu ülkeler başta olmak üzere çok sayıda ülkenin ticari işbirliği içerisine girmek istediği bir kent konumunda olduğunu kaydetti.
Komşu ülkelerle sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Kuseyri, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının kalkmasıyla ilimiz, Suriye'nin batıyla arasında adeta bir köprü görevi görmektedir. Hatay'ın tarım, sanayi ve ticarette giderek yıldızının parlaması, buraya ilgiyi daha arttırmaktadır. Türkiye gayrisafi hasılasının 1.8'ini Hatay'dan karşılamaktadır. Hatay, dış ticaret hacmi açısından 81 il içerisinde 6'ncı, ihracatta 9'uncu ve ithalatta da 6'ıncı sırada yer almaktadır.
Hataylı ve Suriyeli yatırımcıların vize engelinin kaldırılmasıyla ticari girişimleri hız kazanmaya devam etmektedir. Bu fırsattan faydalanmak adına şehrimizin girişimcilik kültürünü en üst seviyeye çıkarmamız gerekmektedir."
Nüfusun yaklaşık yüzde 25'e yakınının tarımda istihdam ettiğini vurgulayan Kuseyri, Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 8'den fazlasını tarım sektörününü oluşturduğunu belirtti.
Tarımın, gerek ekonominin gerekse istihdamın lokomotifi olmaya devam ettiğini ifade eden Kuseyri, sektörün yapısal sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

-BARAJLARLA AMİK OVASI CANLANACAK -
Akdeniz'in lojistik merkezini oluşturan kentin yaş sebze ve meyvede Türkiye'nin lokomotifi durumunda olduğunu belirten Kuseyri, Reyhanlı ve Dostluk barajlarının temelinin atılmasıyla kentin en verimli tarım arazilerinin yer aldığı Amik Ovası'nın yeniden canlanacağını, buradan eskiden olduğu gibi birden fazla ürün alınabileceğini bildirdi.
Barajların kullanılmaya başlamasıyla birlikte girdi maliyetlerinin yüzde 80 azalacağını, 11 bin kişiye istihdam sağlanacağını vurgulayan Kuseyri, yılda 134 milyon 250 bin bin TL net gelir artışı elde edileceğini kaydetti.
Zeytin üretimi açısından da Hatay'ın ilk sıralarda yer aldığını belirten Kuseyri, Türkiye zeytin üretiminin yüzde 9'unu kentin karşıladığını ifade etti.
Kuseyri, Hatay'da yetiştirilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağının ABD, Rusya, İran, Kanada, Çin, Romanya ve Küveyt'e ihraç edildiğini kaydetti.
Farklı ürün desenlerinin yanı sıra tarihi ve doğal güzellikleriyle Hatay'ın yıldızının giderek daha da parladığını belirten Kuseyri, kentin geleceğinin tarım ve turizmde olduğunu, bu konuda yatırımları arttırmanın önemli olduğunu ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA