22 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara10°C
  • Antalya16°C

HASLET SOYÖZ’DEN TÜRK ARMATÖRLERİNİN BUHARLI GEMİLERİ

Karikatürist ve ressam Haslet Soyöz’ü, ‘Türk Armatörlerinin Buharlı Gemileri’ başlıklı resim sergisiyle beşinci defa konuk edecek

Haslet Soyöz’den Türk Armatörlerinin Buharlı Gemileri

07 Nisan 2019 Pazar 10:00

İSTANBUL- Rahmi M. Koç Müzesi, sanatta 40 yılı geride bırakan Deniz sadece bir merak değil bir sevgidir diyen usta karikatürist ve ressam Haslet Soyöz’ü, ‘Türk Armatörlerinin Buharlı Gemileri’ başlıklı resim sergisiyle beşinci defa konuk edecek.  

haslet-soyoz.jpgHaslet Soyöz'ün  sergisi, 11 Nisan'da Rahmi M. Koç müzesinde açılıyor. 20 yağlı boya resimden oluşan sergide Soyöz, ''sergideki resimler için aylar süren bir araştırma süreci geçirdim, gemilerin hikayelerini dinledim, onlar ile ilgili bilgi topladım. Resmederken sadece portrelerini değil, ruhlarını da yansıtmak istedim'' diyor.

haslet-soyoz-001.jpg
1901 Almanya Bremen’de bulunan A.G. Weser Tersanesi’nde yük gemisi olarak inşa edilen gemi, ‘Diana’ adıyla kızaktan indi

Geçtiğimiz yıllarda Soyöz’ün ‘Cennetin Gemileri’, ‘Delkos’tan Karaburun’a, ‘Vesait-i Havaiye, Berriye, Bahriye’ ve ‘Fenerler’ sergilerine ev sahipliği yapan müze, Türk ticaret donanmasının buharlı gemilerinin en güzel örneklerini sanatseverler ile buluşturacak. 

haslet-soyoz-002.jpg1920 yılında yük gemisi olarak inşa edilen gemi, ABD ve İngiltere’yi 3 farklı isimle gezdikten sonra 1949 yılında Avni Nuri Meserretçioğlu’nun sahipliğinde ‘Karşıyaka’ adıyla denizlerde boy gösteriyordu

14 binin üzerinde objesiyle Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, Haslet Soyöz’ün 20 yağlıboya resminden oluşan ‘Türk Armatörlerin Buharlı Gemileri’ sergisine ev sahipliği yapacak. 11 Nisan’da sanatseverlerin ziyaretine açılan sergide, Soyöz’ün aylarca süren araştırmaları sonucunda resmettiği, hurdaya giden veya ilk jenerasyon armatörlerin vefatı nedeniye el değiştiren demir efsaneler yer alıyor.

Ziyaretçiler, Türk denizci aileleri ve Türk ticari denizciliği için bir arşiv görevi gören sergiyi 11 Nisan’dan itibaren bir ay boyunca Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaret edebilecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA