20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

HALKIN TEPKİSİ TREN BİLETİ GİŞELERİNİN KAPANMASINI ENGELLEDİ

Parlamentoya sunulan ve benzeri görülmemiş sayıda imzalanan dilekçe, hükümeti İngiltere genelindeki tren istasyonlarında ki yüzlerce bilet gişesini kapatma planlarından vazgeçmeye zorladı

Halkın tepkisi tren bileti gişelerinin kapanmasını engelledi

04 Kasım 2023 Cumartesi 10:00

LONDRA- İngiltere'de tepkiler üzekine hükümet bilet gişelerini kapatma planını iptal ettti. Parlamentoya sunulan ve benzeri görülmemiş sayıda imzalanan dilekçe, hükümetin İngiltere genelindeki istasyonlardaki yüzlerce bilet gişesini kapatma planlarından vazgeçmeye zorladı.
Haber yolcular, temsilci gruplar ve sendikalar tarafından ihtiyatlı sevinçle karşılandı. Ancak planların aniden tersine çevrilmesi tren işletmecilerini kızdırdı. Zaten hükümetin direktifleri doğrultusunda kapatmaları uygulamaya yönelik kapsamlı planlar yapmışlardı.

tren-bileti-giseleri.jpgBaşlangıçta pek sevilmeyen planı önerdikten sonra, İngiltere ulaştırma bakanı Mark Harper şimdi tren operatörlerine İngiltere'deki neredeyse tüm bilet gişelerini kapatma planlarını geri çekmelerini söyledi. Onun direktifi, planla açıkça alay eden önerilere yönelik kamuoyunun tepkisine yanıt olarak geldi. Harper, planların yüksek yolcu standartlarını karşılamada başarısız olduğunu söylüyor, ancak çoğu gözlemci onun konuyla ilgili kamuoyunun hissini kökten yanlış değerlendirdiğini söylüyor. Yolcu temsilcisi grupları, yalnızca sekiz biletten birinin bilet gişesinden satın alındığını iddia eden geniş çapta dolaşan rakamlara rağmen, planların iptal edilmesi için güçlü bir lobi faaliyeti yürüttü. Ancak demiryolu patronları pişmanlık duymuyorlar ve hükümetin bir kez daha geri dönmesine ve fiyaskonun sorumluluğunun kendilerine atılmasına öfkeliler.

Kapatmalara büyük tepki

Ulaştırma bakanı Mark Harper'ın kararı, demiryolu kullanıcıları, sendikalar ve engelli savunucusu grupların yaygın endişelerinin ardından geldi. Harper, yolcu sektöründeki tren işleten şirketlere, pandemi sırasında verilen büyük devlet sübvansiyonları karşılığında maliyetleri düşürmeleri gerektiğini söyledi. Hükümet bakanı , istasyon personelinin ve bilet gişelerinin gözden geçirilmesini önererek endüstriyi fikir üretmeye görevlendirdi . Başlangıçta tren şirketleri, biletlerin yalnızca yüzde on ikisinin istasyon bilet gişelerinden satın alındığını ileri sürerek, personelin çeşitli istasyonlarda bizzat yolculara yardımcı olmasının daha iyi olacağını savundu. Bu rakamın ardındaki nedenler kendi kendini gerçekleştiriyor olabilir. Dijital çağda halkın bilet gişelerine ilişkin algısı azaldı ve diğer birçok perakende sektörüyle aynı doğrultuda tren şirketleri de müşterileri aktif olarak çevrimiçi rezervasyon yapmaya teşvik ediyor.

tren-bileti-giseleri.png
Londra'da trenden inen büyük bir kalabalık 

Çoğunun yüzde on ikisi hala çok fazla. Kampanyacılar, bilet gişelerinden satın alınan bilet sayısının seyahat edenlerin hâlâ hayati bir oranı olduğunu savundu Bilet ofisi satın alımları genellikle rutin işlemlerdir ve bilet memurlarıyla derinlemesine istişare imkanı yoktur. Seyahat geçiş kartlarını yenilemek isteyen yolcu kuyruğu böyle bir gecikmeyi hoş karşılamayacak. Ancak yolcu gözlemcileri Transport Focus ve London Travelwatch tekliflere şiddetle karşı çıktı. Potansiyel değişikliklerle ilgili endişelerin tekrar tekrar dile getirildiği bir kamu istişaresinde 750.000 kişi ve kuruluşun ezici bir yanıtına değindiler. Görünen o ki halkın gücü, haklı olarak "akılsızca" olarak tanımlanabilecek bir şekilde günü kazandı.

Seyahat danışmanlığı gündemde değil

Gözlemciler, birçok istasyonda mevcut personel kullanılabilirlik sürelerinin sürdürülmesi de dahil olmak üzere önemli değişiklikleri güvence altına almayı başarsa da, ciddi endişeler hâlâ devam ediyor. Bunlar arasında bilet makinesinin yetenekleri, erişilebilirlik ve gelecekte yolcu yardımı ve bilgilerinin sağlanmasına ilişkin endişeler yer alıyordu. Revize edilen tekliflerin hiçbir yerinde, Viktorya döneminden bu yana neredeyse hiç değişmeyen bilet penceresi arayüzüne ek olarak seyahat danışmanlığı tarzı bir hizmet sağlanmasına ilişkin herhangi bir beklenti yoktur. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, başlangıçta Eylül ayında kapatmaları desteklemiş ve bunun İngiliz halkının ve vergi mükelleflerinin çıkarına olduğunu belirtmişti. Görüşleri açıkça kendisine aitti. Milletvekilleri planların çok hızlı ve agresif bir şekilde ilerlediği konusunda uyardılar.

Ulaştırma bakanı Mark Harper, sert bir duyuruda, hükümetin demiryolu endüstrisine, ortaya çıkan tekliflerin yolculara hizmet verme konusunda yüksek bir eşiği karşılaması gerektiğini sürekli olarak ilettiğini vurguladı. Bu, halkın büyük tepkisiyle çelişiyor gibi görünüyor ve demiryolu endüstrisini suçlama girişimleri, önerilerin Ulaştırma Bakanlığı'ndaki yetkililer ve bakanlar tarafından onaylandığını ve bunların yerine getirilmediğini iddia eden yolcu treni işletmecileri arasında öfkeyle karşılandı. beklentiler samimiyetsizdi.

Muhalefetteki politikacılar da bir o kadar kızgın

Birleşik Krallık'taki operatörlerin çıkarlarını temsil eden Rail Delivery Group'un genel müdürü Jacqueline Starr, "Tren şirketleri gerçek bir istişarede bulundular ve orijinal planları oluşturmak ve geliştirmek için yolcu kuruluşlarıyla yakın işbirliği içinde çalıştılar" dedi. "Dinledik ve vakaların büyük çoğunluğunda, bugün personeli olan istasyonlarda yarın da benzer çalışma saatleriyle personel bulunacağına söz verdik. Bilet satış makinelerini geliştireceğimize ve tüm istasyonların erişilebilirlik grupları ve yolcu kuruluşlarıyla ortaklaşa geliştirilen tek bir karşılama noktasına sahip olacağına söz verdik. Tamamen London TravelWatch ve Transport Focus'un dahil olduğu bir süreçte, düzenli geri bildirim ve incelemelerle, her türlü değişikliğin aşamalı olarak uygulanacağına söz verdik."

tren-bileti-giseleri-001.png
Engellilik kampanyacısı Caroline Stickland, İngiltere'deki bir istasyonun önünde iki engelli yolcuyla birlikte

Transport for All'un CEO'su Caroline Stickland'ın da aralarında bulunduğu engellilik kampanyacıları, daha az yetenekli yolcuları dezavantajlı duruma düşürecek bir hamle olan bilet gişelerinin kapatılmasından kaçınmanın büyük zaferini memnuniyetle karşıladılar

Muhalefet politikacıları da daha az kızgın değildi. Sosyalist İşçi Partisi'nin gölge ulaştırma sekreteri Louise Haigh, bu geri dönüşü karmakarışık ve aşağılayıcı bir tırmanış olarak nitelendirdi. Uygulamanın vergi mükelleflerinin parasının devasa bir israfı olduğunu söyledi. Bununla birlikte, büyük ölçüde partiyle aynı çizgide olan sendikalar bu geri dönüşü bir zafer olarak nitelendirdi. Demiryolu bilet gişesi çalışanlarını temsil eden sendika TSSA, bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, kapatmaların devam etmesi halinde 2.000'den fazla işin risk altında olacağı konusunda uyardı.

Tüm proje kötü tasarlanmıştı

Demiryolu Teslimat Grubu, personele herhangi bir işten çıkarma bildirimi gönderilmediğini doğruladı. Ancak demiryolu sendikalarıyla personelin yeniden eğitimi, potansiyel rol geçişleri ve gönüllü işten çıkarma planının değerlendirilmesi konusunda görüşmeler başlatıldı. Engellilik kampanyacıları bu geri dönüşü acı tatlı bir zafer olarak memnuniyetle karşıladılar. Kampanya yöneticisi Transport for All'dan Katie Pennick, "Bu ileri bir adım değil" dedi . “Bunun yerine işlerin daha da kötüye gitmesine direndik. Bu büyük kampanya zaferini garanti altına almak için engellilerin ve topluluğumuzun inanılmaz azminden gurur duysak da, sonuç acı-tatlı. Felaket verici ve ayrımcı tekliflerin asla ileri sürülmemesi gerekirdi.”

Program İngiltere ile sınırlıydı. Birleşik Krallık'ın diğer ülkeleri ulaştırma konularının sorumluluğunu devrettiler ve programa katılmadılar. Tüm projenin kötü tasarlanmış olduğu ve beklenebilecek tek akıbete uğradığı yönündeki fikir birliğine katılmamak zor. Tren işletmecileri ile hükümet arasındaki suçlamaların bir süre daha devam etmesi muhtemel. Tartışmaya tanık olmak için halk ring kenarında bir koltuk isteyebilir. En azından biletlerini alabilecekleri bir ofisleri olacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA