12 Eylül 2024
  • İstanbul26°C
  • Ankara29°C
  • Antalya28°C

GÜNEY AVRUPALI TURİSTLER AŞIRI SICAKTAN DANİMARKA'YA KAÇIYOR

Güney Avrupa'da yazın başından bu yana devam eden bunaltıcı sıcaklar, serin havası ile kuzey ülkeleri cazibe merkezi haline geldi.

Güney Avrupalı turistler aşırı sıcaktan Danimarka'ya kaçıyor

21 Ağustos 2024 Çarşamba 17:40

KOPHENAG - Güneyde aşırı sıcaklar devam ederken, Danimarka serin havası ve uzun gündüz saatleri ile çok sayıda kişi için cazip bir yaz kaçamağı olarak görülüyor.

Güney Avrupa'da yazın başından bu yana devam eden bunaltıcı sıcaklar, serin havası ile kuzey ülkeleri cazibe merkezi haline geldi. Özellikle Danimarka, kavurucu yaz sıcaklarından kaçmak isteyen turistler için giderek daha popüler bir kaçamak tercihi oluyor.

Danimarka'nın resmi meteoroloji enstitüsü DMI'nin kısa süre önce yayınladığı rapora göre, 2024 yılının temmuz ayındaki ulusal ortalama sıcaklık 16,2 santigrat derece.

asiri-sicaktan .jpgGüney Avrupa'nın büyük bölümü için ise yüksek sıcaklıklar çok farklı bir hikaye anlatıyor.

İtalya haziran ortasından bu yana neredeyse sürekli sıcak hava dalgalarına maruz kalırken, ülkenin bazı bölgelerinde 40 dereceyi aşan rekor sıcaklıklar yaşandı. Fransa da birkaç gün boyunca yüksek sıcaklık alarmı verdi ve geçtiğimiz hafta ülke genelinde sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıktı.

Güney Avrupa, kuzeye akın ediyor

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın ikonik Nyhavn'ındaki hareketli kalabalığın arasında, Güney Avrupa'nın dört bir yanından turistler daha serin iklime sahip şehre akın ediyor.

asiri-sicaktan -001.jpgNormalde Madrid'de yaşayan Sagrario, kızıyla birlikte İskandinavya'da bir gemi turu yaparken Danimarka'ya uğradığını söyledi.

Sagrario'nun kızı Sofia, "Madrid'de üç haftadır en düşük sıcaklığın 30 derece, en yüksek sıcaklığın ise 40 derece olduğu bir sıcak hava dalgası yaşıyoruz," dedi.

Geleneksel olarak Kuzey Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) gelen turistlere hitap eden Kopenhag konaklama sektörü, Güney Avrupa'dan gelen ziyaretçilerde önemli bir artış olduğunu fark etti.

Euronews'e konuşan Kopenhag'daki Hotel Sanders'ın sahibi Kolpin Hotels'in CEO'su Karim Nielsen, "Fransa, Yunanistan, İspanya ve İtalya başta olmak üzere Güney Avrupa'dan gelen turistlerde kesinlikle büyük bir artış görüyoruz," dedi.

Son iki yıldır artışın özellikle fazla olduğunu belirten Nielsen, "Burada, Hotel Sanders'ta normalde yüzde 80 civarında Amerikalı misafirimiz olur ama bu sayı aslında biraz azalıyor. Doluluk oranımızın yaklaşık yüzde 10'unun Güney Avrupa'dan, özellikle İspanya ve İtalya'dan geldiğini görüyoruz. Bu, yüzde 3-4 olan resmi rakamlara göre oldukça büyük bir artış," ifadelerini kullandı.

Nielsen bu artışı güney Avrupalı misafirlerin kuzeyde daha serin bir hava aramasına bağlıyor.

Başkentle sınırlı değil

Kopenhag'ın yaklaşık 80 kilometre dışındaki Güney Zelanda, serin bir yaz tatili arayanlar için yükselen bir destinasyon.

Præstø'daki geleneksel bir Danimarka pansiyonu olan Jungshoved Præstegaard'ın sahibi Filip Rasmussen de, “Güney Avrupalı ​​misafirlerin Danimarka'ya gelme eğilimi yaklaşık üç yıl önce başladı. Geçen yıl bunu gerçekten gördük. Ve bu yıl, son derece yüksek kelimesini kullanacağım. Misafirlerimizin oranı da belki yüzde 5'ten yüzde 30-35'e çıktı," dedi.

Rasmussen, bir Fransız seyahat acentesiyle yapılan yeni bir anlaşmanın bu artışa katkıda bulunduğunu belirtirken, güney İsviçre, İtalya ve İspanya'dan gelen ziyaretçilerde de kayda değer bir artış olduğunu kaydetti.

"'Danimarka'yı neden ziyaret ediyorsunuz?' diye sorduğunuzda söyledikleri ilk şey sıcak hava dalgası oluyor," diye ekledi.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da insanlar plaja akın ediyor, 18 Haziran 2021.Martin Meissner/Copyright 2021 The AP. All rights reserved

Jungshoved Præstegaard'da kalan Marsilya sakinleri Patricia Levantis ve Franck Wattinne, Danimarka'nın ağustos sonundaki serin ikliminden memnun olduklarını ve bu sayede açık hava etkinliklerinin tadını çıkarabildiklerini belirtiyor.

Güney Zelanda ve Moen'in resmi turizm kuruluşu Visit Sydsjælland & Møn da bu eğilimi doğruladı.

Serin iklimden daha fazlasını sunuyor

Danimarka'daki turizm sektörünün paydaşları, yeni turist akınının sadece güney Avrupa'dan değil, Hollanda ve Belçika gibi kuzey Avrupa'nın diğer bölgelerinden de geldiğini söylüyor.

Rasmussen, "Sadece Avrupa'nın güneyinden gelenler de değil. Eskiden güneye seyahat eden ama şimdi kuzeyi tercih eden ve sahip olduğumuz kaliteyi gören insanlar da var. Yazın ortasında çok çok daha uzun gecelerimiz oluyor. Hatta biz bunlara beyaz geceler diyoruz," dedi.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki Kastrup sahil beldesinde insanlar denize giriyor ve sahilde oturuyor, 1 Haziran 2018.Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Yazın zirvesinde, gündönümü sırasında, Danimarka'da güneş akşam saat 10:00'a kadar batmıyor ve bu da ziyaretçilere örneğin İtalya'ya kıyasla neredeyse bir saat daha fazla gün ışığı sağlıyor.

Danimarka'nın resmi turizm örgütü Visit Denmark'ın verilerine göre, geçtiğimiz haziran ayında başkenti ziyaret eden İtalyan ve Fransız turistlerin sayısı yüzde 23 arttı. 2019'da yaklaşık 49.000 olan sayı, 2024'te yaklaşık 60.000'e yükseldi.

Danimarka'nın başkent bölgesinin resmi turizm organizasyonu Wonderful Copenhagen tarafından açıklanan bu verilere göre, Kopenhag son zamanlarda geceleme rekorları kırıyor. Ancak Wonderful Copenhagen, rekor kırma eğiliminin serin iklime bağlanamayacağını, bunun kentin kültür ve mutfağı sayesinde gerçekleştiğini ileri sürüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA