22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara4°C
  • Antalya9°C

GÜNAY: AKM 2010'DAN ÖNCE OLMAZ

Bakan Günay, AKM'nin yenilenmesi gerektiğini ancak projenin ekonomik nedenlerden 2010'dan önce gerçekleşmesinin zor göründüğünü söyledi.

Günay: AKM 2010'dan önce olmaz

30 Ocak 2008 Çarşamba 12:30



İSTANBUL -Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Taksim'de bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenilenmesi gerektiğini ancak projenin ekonomik nedenlerden dolayı 2010'dan önce gerçekleşmesinin zor göründüğünü söyledi. Sanat mekanlarının sayısının kendi döneminde arttığını belirten Günay, göre başladığında İstanbul'un Anadolu yakasında bir tek sahnenin dahi olmadığını belirtti.

Kapalıçarşı'nın tarihinin ve özelliklerinin ayrıntılı bir biçimde anlatıldığı "Kapalıçarşı" kitabının tanıtımı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapıldı.

 



Ertuğrul Günay, toplantıda basın mensuplarının Taksim AKM ve Muhsin Ertuğrul Sahnesi ile ilgili sorularını cevapladı. Taksim AKM'yle ilgili projenin sorulması üzerine Günay, İstanbul'u 2010'a en iyi biçimde hazırlamanın gayreti içinde olduklarını söyledi. Taksim AKM ile ilgili yenileme ihtiyacının ortada durduğunu kaydeden Günay, "2010'dan önce yepyeni bir AKM'ye kavuşma imkanı maddi açıdan zor görünüyor. Bir onarım projesi çerçevesinde çalışmalar yürütülüyor. Bu yıl sahneler kapanıp gösteriler bittikten sonra AKM'yi ciddi biçimde bakıma alacağız. 2010'a kadar ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek hale getireceğiz. 2010'dan sonra yeni bir düzeltme gerekiyorsa oturup bunu komisyonda konuşacağız." şeklinde konuştu. AKM'yi yıkmak konusunda özel bir kasıtlarının olmadığını kaydeden Günay, "O tarihsel doku içerisinde yapıyla bağdaşmayan ur biçiminde yapılar var. Bunların bir kısmı hukuki değil, bir kısmı hiçbir estetikle bağdaşmıyor. Önümüzdeki hafta İstanbul'a geleceğim ve Gülhane içinde birkaç yapının yıkıldığını göreceksiniz. Bir sahneyi veya sanat merkezini yıkmak gibi bir düşüncemiz yok. Bizim anlayışımız İstanbul daha iyiye kavuşsun." dedi.

 

Bakan Günay, Muhsin Ertuğrul Sahnesi ile ilgili bir soruya ise, "Sahneyle ilgili birtakım yanıltmalar var. Kimsenin Muhsin Ertuğrul'u yıkmak gibi bir düşüncesi yok. Bir depodan dönüştürülmüş olan sahnede daha kapsamlı yeni bir şey yapılabilir miyiz? Anlayışımız bu. Şöyle bir araştırdığınızda İstanbul'da sanat mekanlarınını azalmadığını ve Türkiye'nin her yerinde arttığını göreceksiniz. Benim geldiğimde bir tespitim vardı. İstanbul'un Anadolu yakasında bir tek tiyatro sahnesi yoktu. Tiyatro sadece Taksim'de mi izlenir? Biz Beykoz'da bir sahnenin açılışını yaptık. Şimdi Kartal'da ve birkaç noktada daha sahneler açılmak üzere" diye konuştu.

 

UNESCO heyetinin Şubat ayında İstanbul'a bir gezi yapacağı ve bunun belediye tarafından ertelendiği iddiasının sorulması üzerine de Günay, heyetin zaten İstanbul'a Nisan ayı içerisinde gelme planladığını bildirdi.

 

Bu arada Ertuğrul Günay, Önder Küçükerman ve Kenan Mortan tarafından hazırlanan "Kapalıçarşı" isimli kitabının çok önemli olduğunu söyledi. Kitabın 550 yıllık tarihi bir mekanı ayrıntılı biçimde tanıttığını kaydeden Günay, "Kitap 550 yıllık bir tarihi hatırlatıyor. Biz Kapalıçarşı'yı geleneklerinden ve köklerinden koparmadan iyileştireceğiz. Kapalıçarşı gibi gizemli bir mekanı İstanbul'un dünyaya açılan penceresi haline getireceğiz. Buranın sağlıklı ve sağlam bir ortam olabilmesi için bir yol haritası çıkaracağız" diye konuştu.

 

Tanıtım toplantısının yapıldığı Şark Kahvesi isimli mekanın ve Kapalıçarşı Derneği'nin hatıra defterini imzalayan bakan Günay, öğrencilik yıllarının buralarda geçtiğini ve hatıralarının gözünde canlandığını söyledi.

SON DAKİKA