GSTC23'DE TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİRLİĞİN ÖNEMİ KONUŞULUYOR
Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyinin (GSTC) konferansı, 45 ülkeden davetlinin katılımıyla Antalya'da başladı.
10 Mayıs 2023 Çarşamba 10:39
ANTALYA- Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyinin (GSTC) konferansı, 45 ülkeden davetlinin katılımıyla Antalya'da başladı.
Kundu Turizm Merkezi'nde düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Eroy'un da yer aldığı konferansa, 45 ülkeden 300 davetli katıldı.
GSTC Sürdürülebilir Turizm Konferansı'nda, akademisyenlerin yanı sıra kamu ve turizm sektörü ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri eğitim, çalıştay, toplantı ve sosyal etkinliklere iştarak edecek. Oturumlarla devam eden konferans, 12 Mayıs'ta sona erecek.
Katılımcılar, konferans programıyla sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi ve tanıtımında uzmanların pratik deneyimlerinden faydalanma imkanı bulacak.
ERSOY: 2030 SONUNA KADAR TÜM TESISLER SÜRDÜRÜLEBILIR TURIZM SERTIFIKALı OLACAK
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "İlk aşamada konaklama tesisleri, belirlenen standartların yüzde 30'una, ikinci aşamada yüzde 70'ine üçüncü aşamada ise yüzde 100'üne uyum sağlayacak. 2030 sonuna kadar tüm tesisler Sürdürülebilir Turizm Sertifikalı olacaklar." dedi.
Ersoy, Antalya Kundu Turizm Merkezindeki "GSTC 2023 Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansı"nın açılışında, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyinin (GSTC) her yıl farklı ülkelerde düzenlediği etkinliğinin Türkiye'de ilk kez yapıldığını belirterek, Antalya'da gerçekleşiyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Kovid-19 salgını sonrası başlayan iyileşme sürecinde krizlere dayanıklılığın hiç olmadığı kadar önem arz ettiğini şahit olduklarını kaydeden Ersoy, Türkiye'nin pandemi sürecinde Güvenli Turizm Sertifika Programı'nı hızla uygulamaya koyarak, bu süreçten en az etkilenen ülkelerden biri olmayı başardığını söyledi.
Salgın sonrası hayata geçirdikleri sorumlu ve sürdürülebilir politikalarla turizm sektörünü daha dayanıklı ve kapsayıcı bir yapıya dönüştürmeye kararlı olduklarının altını çizen Ersoy, "Ülkemiz Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile hükümet nezdinde anlaşma yapan ilk ülkedir. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı'nı da bu vesileyle hazırlamıştır. Bu yönüyle çalışmamız sürdürülebilirliğe yönelik global çapta örnek adım olmuştur. Başka ülkeler de bizi takip etmiştir." diye konuştu.
TOPLAM BELGE VE SERTIFIKA SAYıSı 1584'E ULAŞTı
Türk turizmine ilişkin ortak bir anlayış geliştirmek üzere oluşturulan program kapsamında öncelikli olarak konaklama tesislerinin yer aldığına değinen Ersoy, programın üç aşamalı gerçekleştirileceğini anlattı.
Programın 2030'a kadar tamamlanacağını bildiren Ersoy, şöyle konuştu:
"İlk aşaması 2023'te, ikinci aşaması ise 2025'de, son aşama ise 2030 yılında gerçekleşecek. Bu süreçte tüm uluslararası standartların sağlanması hedeflenecek. İlk aşamada konaklama tesisleri belirlenen standartların yüzde 30'una, ikinci aşamada yüzde 70'ine üçüncü aşamada ise yüzde 100'üne uyum sağlayacak. 2030 sonuna kadar tüm tesisler Sürdürülebilir Turizm Sertifikalı olacaklar. 25 Nisan 2023 itibarıyla gerekli kriterleri karşılayarak birinci aşama belgesi alan işletme sayısı 1382, üçüncü aşama belgesi alan işletme sayısı 202 olup, toplam belge ve sertifika sayısı 1584'e ulaşmıştır."
Ersoy, yaptıkları çalışmaların sadece konaklama sektörüyle sınırlı olmadığını, Türkiye'nin 2022'de dünya üçüncülüğünü koruyarak mavi bayraklı plaj sayısını 531'e çıkardığını belirtti
Antalya'nın dünyada en fazla mavi bayraklı plaja sahip şehirler sıralamasında birinci sırada yer aldığını kaydeden Ersoy, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne en çok unsur kaydettiren ilk üç ülke arasında bulunan Türkiye'nin bugüne kadar 25 değerinin listeye alındığını bildirdi.
Adana Arkeoloji Müzesi'nin de öneminden bahseden Ersoy, Türkiye'nin halen UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kayıtlı 19 miras alanı olduğunu bildirdi.
DÜNYANıN DÖRT BIR YANıNDAN TURISTI TÜRKIYE'YE ÇEKIYORUZ
Ersoy, Türkiye'nin sürdürülebilir ve sorumlu seyahati tercih eden bisikletçiler için de bisiklet dostu konaklama tesisi sertifikasıyla konforlu bir deneyim sunduğunu söyledi.
Türkiye'de bisiklet dostu konaklama tesisi sertifikası kriterlerini karşılayan 42 tesisin olduğunu aktaran Ersoy, şöyle devam etti:
"Bunun arttırılmasını istiyoruz. 42 tesisimiz de Türkiye'de büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor ama daha fazla olabilir. Çünkü Türkiye bisiklet rotasının da en önemli noktalarından bir tanesi. O nedenle bu kısımda da çalışma yapmalıyız. Sürdürülebilirlik konusunda attığımız adımlara Türk mutfağını da eklemek gayretindeyiz. Günümüzde pek çok şef, mutfaklarında bitkisel gıdaya daha fazla yer veriyor ve çevreye duyarlı sürdürülebilir bir modeli benimseyen mutfak kültürleri ve restoranlar takdir ediliyor. Biz de bu noktadan hareketle mutfağımızı ve gastronomi zenginliğimizi, geleneğinde zaten var olan sürdürülebilir, sağlıklı ve atıksız yönleriyle dünyaya tanıtıyoruz."
Ersoy, etkili reklam ve PR çalışmalarıyla dünyanın dört bir yanından turisti Türkiye'ye çektiklerini, 2022'de gelen turist sayısı ve gelir hedefini üç kez revize ettiklerini söyledi
GSTC ile yaptıkları işbirliğinin önemine işaret eden Ersoy, "Bu işbirliği inanıyorum ki turizm tesislerimizin standartlarını daha da yükseltecek." dedi.
CABRİNİ: SÜRDÜRÜLEBILIRLIK TURIZME ÇOK ÖNEMLI FAYDA SAĞLıYOR.
GSTC Yönetim Kurulu Başkanı Luigi Cabrini, açılışta yaptığı konuşmada, ev sahipliği için Türkiye'ye teşekkür ederek, turizmde sürdürülebilirliğin önemini anlattı.
Turizm sektörünün küresel zorluklarla mücadele ettiğini belirten Cabrini, şunları söyledi:
"Turizmin büyümesini tehdit eden zorluklar değişmedi. İklim değişikliğinin etkileri giderek daha görünür hale geliyor. Plastik, okyanus ve nehirleri kirletiyor, su kıtlığı artarken, biyoçeşitlilik azalmaya devam ediyor. Turizmde destinasyonların artması ve sürdürülebilirlik çok önemli. Sürdürülebilirlik turizme çok önemli fayda sağlıyor. Başarılı bir konferans olacağına inanıyorum. Türkiye, ulusal sürdürülebilir turizm planını geliştirmek için iddialı ve ileri görüşlü taahhüt gösterdi. Bunun için teşekkür ediyoruz."
MÜBERRA ERESİN: SÜRDÜRÜLEBILIR OLMAK IŞLETMEYI BÜYÜTECEK
Türkiye Otelciler Birliği -TÜROB Başkanı Müberra Eresin de açılışta şunları söyledi.
“Bugün burada “GSTC2023 Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansı”nda konuşma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu etkinlikte birçok turizm uzmanı, kamu ve özel sektör yöneticisi, profesyonel ve seçkin konaklama sektörü temsilcisini görmekten çok mutluyum.
Turizm endüstrisi Türkiye’de, ülke ekonomisinde, refahında ve büyümesinde kritik bir rol oynamaktadır. Turizm, Türkiye için çok önemli bir sektördür. İnsanlarımız için iş ve fırsatlar yaratan, ekonomimizin temel direklerinden biridir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türkiye Otelciler Birliği ve birçok kurum ve kuruluşun turizm sektörünün tanıtımında ve gelişiminde aktif rol alarak katkı sağlamaya devam etmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye'de sürdürülebilir ekonomi için devam eden bu büyümenin, Türkiye'yi bölgenin en iyi turizm destinasyonlarından biri haline getirmede fark yaratacağına eminim.
2023 yılında yaklaşık 1,4 milyar uluslararası turist sayısına, 2030'da ise yaklaşık 1,8 milyar turist sayısına ulaşılması bekleniyor. Seyahat ve turizm, iletişimle birlikte çağımızın en öne çıkan alanlarından biri, küreselleşmenin bir nedeni ve aynı zamanda bir sonucudur.
Ama hepimizin bildiği gibi, sahip olduğumuz tek gezegen olan dünyamız maalesef bugün ciddi bir risk altında. İklim değişikliği halihazırda dünya çapında yıkıcı etkiler üretiyor ve birçok bölge ve insan için büyük bir tehdit oluşturuyor.
Ekim 2008'de Uluslararası Doğayı Koruma Birliği - IUCN Dünya Koruma Kongresi sırasında hükümet, kamu sektörü, STK'lar, işletmeler, sosyal kuruluşlar ve BM'den 6.600'den fazla liderin katıldığı bir izleyici kitlesiyle, ilk “Uluslararası Küresel Sürdürülebilir Turizm Standardı”, “Küresel Sürdürülebilir Turizm Kriterleri” olarak başlatıldı.
Kriterler, ilk kez sürdürülebilir turizmi tanımlamak ve uygulamak için ortak bir dilde birleştirerek tek şemsiye altında bir standarta getirdi ve UNWTO’nun turizmdeki en büyük paydaş erişimi olarak adlandırdığı bir süreçte hükümetler, işletmeler ve sivil toplum tarafından onaylandı.
On yıl önce, ilk oteller ve tur operatörleri için kriter seti yayınlandı, ardından destinasyonlar ve endüstri için kriterler yayınlandı. Kriterlerin şimdiye kadar birçok ilgili turizm paydaşı üzerinde sahip olduğu olumlu etkiden gurur duymalıyız. Büyük özel şirketler, ulusal ve yerel hükümetler, destinasyonlar, uluslararası kuruluşlar ve önemli belgelendirme kuruluşları bugün GSTC'nin üyeleri arasında.
Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA), Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşmanın imzalanması, Türkiye'nin dünyada GSTC ile zorunlu bir ulusal program geliştiren ilk hükümet olması nedeniyle, sürdürülebilirlik yolunda örnek bir adım teşkil ediyor. Yeni program sayesinde Türk turizm sektörü, küresel sürdürülebilirlik uygulamalarına hız kazandırdı. Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler ve TGA Genel Müdürü Yalçın Lokmanhekim’e konuyla ilgili olarak kararlı tutumları için teşekkürlerimizi sunarız.
Türkiye'yi sürdürülebilir turizmde ön plana çıkaran bu anlaşma, Türkiye'nin geçen yıl sonunda imzaladığı Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerine de ulaşmasını ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesine kolaylaştıracaktır.
2023 yılı itibari ile turizm sektöründe sürdürülebilirliğe yönelik bir dönüşüm başlatan Türkiye'nin GSTC ile yaptığı iş birliği, Türkiye'yi uluslararası arenada güçlü bir rakip olarak öne çıkarırken, Türkiye'nin uluslararası turizm trendlerini yakalamasına da yardımcı olacaktır.
Türkiye, 2020 yılında hayata geçirdiği Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı ile ulaşım, konaklama, yeme-içme ve kongre olanakları ile yolcu/misafir ve çalışanların sıhhat ve sağlık koşullarına ilişkin dünyada türünün ilk örneği olarak kapsamlı bir dizi önlemler almıştır. Bugüne kadar 12.000'e yakın tesise “Güvenli Turizm Sertifikası” verilmiştir.
Program kapsamında konaklama tesisleri başta olmak üzere turizm sektörü hem güvenli hem de sürdürülebilir standartlara tabi tutuldu. Nisan 2022'den itibaren Türkiye Otelciler Birliği’nin de aralarında bulunduğu ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği geliştirilmiş, Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri (TR-I), Konaklama tesislerinde kademeli olarak hayata geçirmeye başlanmıştır.
Bu çerçevede Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) kriterlerinin tamamı, değiştirilmeksizin Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri- TR-I tarafından benimsenmiştir. Bu da bahsi geçen GSTC sertifikasyonu için temel teşkil eder.
Kriterler, her büyüklükteki işletmenin daha sürdürülebilir olması ve büyümesine katkıda bulunacak, sektöre ve yatırımcılara sürdürülebilirlik uygulamalarını teşvik edecek, Üniversiteler ve turizm okulları gibi eğitim-öğretim kurumlarına temel esaslar sunacak ve daha bir çok katkı sağlayacaktır.
Kısacası aslında Türk toplumunun, ziyaretçilerin, sektörün ve turizm yatırımcılarının sürdürülebilir turizm ilke ve uygulamaları konusunda farkındalığını arttıracaktır.
Kriterler ne yapılması gerektiğini söyler, nasıl yapılması gerektiğini ya da hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını söylemez. Kriterlere nasıl uyum sağlanması gerektiği, tamamlayıcı nitelikte olan performans göstergeleri, ilişkili eğitim materyalleri ve uygulama araçlarına erişim ve TGA tarafından hazırlanarak sektörün kullanımına sunulan El Kitabı sürdürülebilirlik için sektörün en önemli destekleyicisi olmuştur.
Sertifika, belirlenen standartlar üzerinden, tamamen şeffaf şekilde, uluslararası akredite olmuş sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılacak değerlendirmeler sonrasında işletmelere verilecek olup bu yönü ile tüm dünyaya da örnek oluşturacaktır.
Türkiye Otelciler Birliği olarak başından beri desteklediğimiz sertifikasyon sürecinde sizlerden de gelebilecek her türlü işbirliğine açık olduğumuzu özellikle belirtmek isterim.
Sözlerimi daha fazla uzatmadan sizlere verimli bir konferans ve Antalya’da unutulmaz anlar yaşamanızı diler beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim.”
- British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldıBritish Museum, 1 milyar sterlin değerindeki Çin seramiklerini satın alarak, İngiltere'de bir müzenin aldığı en değerli hediye olarak değerlendiriliyor.21 Kasım 2024 Perşembe 19:00TURİZM
- THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyorTHY, İstanbul Havalimanı'nda uzun aktarma süresi olan yolcularına ücretsiz şehir turu imkanı sunuyor. "TourIstanbul" programıyla, yolcular İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfederek yeni bir deneyim yaşıyor.21 Kasım 2024 Perşembe 18:00ULAŞTIRMA
- Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filmindeAntalya’nın 'Kıyamet' filmi, 7 kişilik ekip yapay zekayı da kullanarak 15 gün boyunca, günde 13 saat çalışıp, hazırladı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:00GÜNDEM
- Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışıEsas Holding, Pegasus sermayesinin yüzde 3,85'ini temsil eden paylarını uluslararası yatırımcılara sattığını duyurdu.21 Kasım 2024 Perşembe 16:00ULAŞTIRMA
- THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdıTürk Hava Yolları, AJet Hava Taşımacılığı AŞ'nin sermayesini 15 milyar lira artırdığını açıkladı.21 Kasım 2024 Perşembe 15:00ULAŞTIRMA
- Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa ettiSabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy “Yaklaşık 6 ay önce başladığım görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Heyecanla başladığım görevde maalesef beklemediğim hayal kırıklı21 Kasım 2024 Perşembe 14:00ULAŞTIRMA
- Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildiTürkiye’nin ilk ve tek yerli patentli propolis üreticisi BEE’O ve BEE& YOU markalarının kurucusu ve CEO’su Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en başarılı kadın girişimcisi seçildi.21 Kasım 2024 Perşembe 13:00YEME İÇME
- Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyorAkdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, ürettikleri 20 bin mersin balığı yavrusunu Karadeniz'e bıraktıklarını belirterek, bu balıkların çiple izlendiğini söyledi.21 Kasım 2024 Perşembe 12:00YEME İÇME
- İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtıTürkiye İş Bankası, stratejik açıdan önem verdiği sektörlerde daha verimli çıktılar elde edilmesi ve katma değerli ürünler üretilmesine katkıda bulunmak amacıyla ihtisas şubeleri açmaya devam ediyor.21 Kasım 2024 Perşembe 11:00KURUMSAL
- Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacakSuudi Arabistan turizm sektörüne olan yatırım planını genişleterek 15 yıl içinde 500 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.21 Kasım 2024 Perşembe 10:00TURİZM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.