21 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara19°C
  • Antalya25°C

GM CRUİSE'UN CEO VOGT: 5 YIL İÇİNDE ROBO-ARAÇLAR GELİYOR

Cruise'un CEO'su Kyle Vogt: Robo-araçların, günlük zaman kayıplarından birini ortadan kaldırarak ve sürüş sırasında insan hatasını azaltıyor

GM Cruise'un CEO Vogt: 5 yıl içinde robo-araçlar geliyor

18 Mart 2023 Cumartesi 14:00

WASHİNGTON- Amerikan Otomobil Derneği'nin Mart ayında yaptığı bir anket, 2022'de %55 olan Amerika'nın %68'inin otonom bir araca binmekten korktuğunu ortaya koydu.
Fortune dergisinin görüştüğü General Motors'un sürücüsüz otomobil üreticisi Cruise'un CEO'su Kyle Vogt, “2030 yılına kadar ABD yollarında ve Japonya ve Dubai gibi pazarlarda en az 1 milyon robot taksilik bir filoya sahip olmayı hedefliyor” dedi.

cruiseun-ceosu-kyle-vogt-001.jpgAmerikalıların ne kadar zaman kazanacağı, çevre ve güvenlik faydaları ve araba sahipliğine yönelik değişen tutumlar nedeniyle geniş çapta benimsenmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
Vogt, Fortune'a "Hayatımızda meydana gelecek en büyük değişimlerden biri araba kullanmaktan araba kullanmaya geçmektir. Robo-taksilerin yanı sıra, GM ve Cruise sürücüsüz arabaları bireylere satmayı planlıyoruz" diyor .

cruiseun-ceosu-kyle-vogt.jpg

OTOMOBİL FİRMALARI YARIŞTA

Geçen yıl, Alphabet'ten Waymo, Amazon'dan Zoox ve Tesla ile rekabet eden Cruise, San Francisco'da robo-taksi yolculukları sunmaya başladı ve kısa süre sonra Austin ve Phoenix'i ekledi. Bu yıl Cruise, şimdiye kadar kullandığı retrofit arabalardan ziyade pedalsız veya direksiyon simidi olmayan otonom bir araba olan Origin'i tanıtacak. Fortune dergisine Vogt, "10 yıl içinde araba sürmek, ata binmek gibi bir hobi olacak" öngörüsünde bulunarak soruları şöyle cevapladı.

Fortune: Sürücüsüz arabaları görmekten ne kadar uzağız?

Hepimiz araba kullansak da, bugün arabayı kendi başınıza sürmenin bir anlamı yok. Bir toplum olarak, dikkati dağılmış araba kullanma yüzünden her yıl bir Amerikan futbol stadyumunun tamamını öldürüyoruz. Yüzyılı aşkın bir süredir buna göz yumduk çünkü daha iyi bir alternatif yoktu. Şimdi bir tane var. Bence beş yıl içinde insanların büyük çoğunluğu büyük şehirleri araba kullanmak yerine otonom araçlarla dolaşacak. 10 yıl içinde araba kullanmak, günümüzde ata binmek gibi bir hobi olacak.

cruiseun-ceosu-kyle-vogt-002.jpgTesla'nınki gibi sürücüsüz arabaların karıştığı kazalarla ilgili manşetlerin halkın bunlara olan ilgisini azaltacağından endişeleniyor musunuz?

İnsanlar sürücü yardım sistemlerinde (Tesla'nınki gibi) farklı olan sürücüsüz arabaları kullanıyorsa, o zaman bu manşetler nedeniyle bunun riskini üstleniyoruz. Gördüğümüz şey, pek çok insanın başlangıçta sürücüsüz arabalara binme konusunda oldukça gergin olduğu. Ama etrafta dolaştıktan iki veya üç dakika sonra anlıyorlar. Önümüzdeki bir veya iki yıl içinde, herkesin ilk elden, olay yerindeki anekdotları olan ve algıları değiştirecek birini tanıyacağını düşünüyorum.

AV teknolojisinin daha geniş çapta benimsenmesini teşvik etmek için ne olması gerekiyor? ABD hükümetinin daha fazla katılımı?

Bu endüstri genel olarak hala gelişmektedir. Bu nedenle, en büyük rekabet saplantımız, AV'ler yapan diğer insanlar değil, insan güdümlü sürüşler yapan insanlardır. Değiştirmemiz gereken davranış bu. ABD'nin çok yavaş hareket etmesinden ve Çinli rakiplerin, hükümetlerinin sadece düzenleyici ve altyapı açısından kapıları açmakla kalmayıp aynı zamanda büyük yatırımlar yapmasından dolayı derinden endişe duyuyorum.

Kendi kendine giden arabaların yükselişi için güvenlik ve fosil yakıt argümanlarını görebiliyorum, peki ya trafik sıkışıklığı? Bu teknoloji, yollarda bir tür arabayı diğeriyle değiştirmiyor mu?

Tıkanıklık sorunlarının çoğu, insanların araba kullanma şeklinden kaynaklanmaktadır. Arabaların yeşil ışıkta nasıl akordeon gibi hızlandığını veya insanların otoyolda bir kaza sırasında nasıl yavaşladığını ve lastik boyun eğdirme şeyini yaptıklarını düşünün. İnsanlar araba kullanmakta çok kötü.

cruiseun-ceosu-kyle-vogt-003.jpg

Bir robot taksi filosuyla başlıyorsunuz. Ama insanlar gelecekte sürücüsüz olsun ya da olmasın araba sahibi olmak istemeyecek mi?

Arabanıza sahip olmak gelecekte en büyük lüks olarak görülecek ve bazı insanlar bunu isteyecek. Ancak gerçek şu ki, Amerikalıların büyük çoğunluğu için, telefonunuzdaki bir düğmeye basmak ve bir robot taksinin gelip sizi her zaman gitmek istediğiniz yere götürmesini sağlamak, arabanıza sahip olmaya kıyasla çok daha ucuz olacak. park etme, garaj alanı olması, bakıma götürmek ve temiz tutmakla uğraşmak.

AV teknolojisinin daha geniş çapta benimsenmesini teşvik etmek için ne olması gerekiyor? ABD hükümetinin daha fazla katılımı?

Bu endüstri genel olarak hala gelişmektedir. Bu nedenle, en büyük rekabet takıntımız, diğer insanların AV'ler oluşturması değil, insan güdümlü sürüşler. Değiştirmemiz gereken davranış bu. ABD'nin çok yavaş hareket etmesinden ve Çinli rakiplerin, hükümetlerinin sadece düzenleyici ve altyapı açısından kapıları açmakla kalmayıp aynı zamanda büyük yatırımlar yapmasından dolayı derinden endişe duyuyorum.

cruiseun-ceosu-kyle-vogt-004.jpgTest sürüşleriniz San Francisco, Austin ve Phoenix gibi karsız şehirlerde yapıldı. Peki ya gerçek bir kışın yaşandığı pazarlar?

Öncelikle bunu olabildiğince hızlı bir şekilde büyütmeye çalışıyoruz ve esas olarak bu nedenle ABD'nin daha sıcak olan güney yarısında başlıyoruz. Bugün insanların hayatlarına gerçek değer katmaya başlamak için en kötü kar fırtınasını çözmemize gerek yok. Ve kötü kış havasıyla başa çıkmak için gerekli teknolojiye sahip yeni nesil bir araç üzerinde çalışıyoruz. Bu araçlara koyduğumuz algılama teknolojisinin bir kısmı şimdiden kar, sis ve yağmurun arkasını görebiliyor.

Şimdiye kadar AV'leri ilk benimseyenler kimlerdir?

Daha genç insanlar, özellikle kolej çocukları buna bayılıyor. Birçok öğrencinin geceleri dışarıda olduğu, derslerden geldiği veya yurtlara gittiği ve buna benzer şeyler yaptığı San Francisco Üniversitesi ile bir ortaklık yapıyoruz. Belki de burada bazı örtüşmeler var çünkü genç nesiller araba sahibi olmanın zorluğuyla daha az ilgileniyor ve Uber ve Lyft'e bir alternatif arıyor.

cruiseun-ceosu-kyle-vogt-005.jpgYoğun nüfuslu şehirler sizin tatlı noktanız mı? Veya AV'ler, Dallas şehir merkezinde yaşayan ancak Teksas, Frisco'da çalışan biri arasında popüler olabilir mi?

Yapabilirlerdi. İnsanlar arabaları ve araba kullanmayı gerçekten seviyor ama otoyolda giderken tampon tampona giden trafikte oturmayı sevdiğini söyleyen biriyle tanışmadım. Araba kullanmak, alternatifini görene kadar size uymayan şeylerden biridir. Gelecekte, araba sizin için çalışacak. Yani arka koltuğa oturuyorsunuz, sevdiğiniz filmleri izliyorsunuz, telefonda çalışıyorsunuz, isterseniz alkollü bir içecek tüketiyorsunuz .

Bu, girişimcilik-mucit rodeosuna ilk gelişiniz değil. Canlı yayın hizmeti Twitch'in kurucu ortaklarından birisiniz. Cruise liderliğindeki deneyiminizde farklı olan nedir?

Bir şirketin kurucusunun veya CEO'sunun yaptığı eylemlerin muhtemelen %80'i bir işletmeden diğerine aynıdır. Twitch'te nasıl daha iyi bir lider olunacağı, bir durgunluğun nasıl yönetileceği ve iyi insanları işe alıp elde tutacağım hakkında çok şey öğrendim.

CTO olarak birkaç yıl geçirdikten sonra 2022'nin başlarında, halefiniz olan adamın yerine Cruise'un köşe ofisine döndünüz. İkinci görev turunun nesi farklı?

Sıfır kişilik bir şirketten birkaç yüz kişiye çıkmak, belki 1.500 kişiden birkaç bin kişiye çıkmaktan çok farklı. İlk aşamada, çok uygulamalıydım, kod yazıyordum ve orada arabalarda, mühendislerle bir şeylerde hata ayıklıyordum ve ofiste olması gereken her şeyle ilgileniyordum. Eskiden çöpü dışarı çıkarırdım. Şimdi benim zamanım gerçekten iyi liderleri işe almakla ilgili. Deneyimli bir C düzeyinde yöneticiyi veya VP'yi yönetmek, üniversiteden mezun olmuş birini yönetmekten çok farklıdır.

GM CEO'su Mary Barra yönetim kurulunuzda. Otomobil üreticisini AV pazarını ele geçirmeye hazırlarken çok dikkatli davrandı. Cruise'un operasyonlarına ne kadar dahil oluyor?

General Motors ile gerçekten çok yakın çalışıyoruz. Origin gibi araçları birlikte geliştiriyoruz. Bu araçlarda güvenliği nasıl analiz ettiğimiz ve bunları nasıl geniş ölçekte üretip konuşlandırdığımız üzerinde çalışıyoruz. Ama biz bağımsız bir şirketiz. Bir yönetim kurulumuz var, ona başkanlık ediyor ve Cruise'un başarısına derinden yatırım yapıyor.

Vogt'u tanıyalım

2020'nin başlarında, bir yedi kıtada maraton 82 saatten daha kısa sürede. Bunun için antrenman yapmak için üç şehirde 24 saatte üç maraton koştu. "Bir daha böyle bir şey yapmak istemiyorum. Bu zor" diyor.

O yılın ilerleyen saatlerinde, o ve eşi, San Francisco'da bitki bazlı bir İtalyan restoranı olan Baia'yı açtı.

Vogt ilk sürücüsüz araba prototipini 13 yaşında yaptı. Bu, web kamerası ve ortasında bir Pentium 233 bilgisayarı olan bir Power Wheels arabasıydı ve otoparkta sarı çizgileri takip edebiliyordu. Daha sonra 2000'lerin ortalarında MIT'de daha sofistike bir AV prototipi yaptı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA