05 Ekim 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara22°C
  • Antalya28°C

GİRİTİLİLER EVİ, SİDE'DE OSMANLI DÖNEMİ İZLERİNE IŞIK TUTUYOR

Sideli turizmci Mehmet Çelikten, Giritliler Evi'nde sergilenen 600 üzerindeki eşya ve fotoğrafların Side'nin son 150 yıllarına ışık tuttuğunu söyledi.

Giritililer Evi, Side'de Osmanlı dönemi izlerine ışık tutuyor

09 Eylül 2020 Çarşamba 10:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA- Antalya Giritliler Kültür Evi'nde sergilenen eşya ve fotoğraflar Osmanlı döneminin son yıllarına ait Giritliler kültürünü sergiliyor.
Giritliler , Girit Adası'ndan Antalya Limanı'na 19'ncu yüzyılın ilk yarısında getirildi. Osmanlı Padişahı 2'nci Abdülhamid'in en büyük oğlu Şehzade Selim adına Side'de kurduğu Selimiye Köyüne yerleştirildi.
Sideli turizmci Mehmet Çelikten, Giritliler Evi'nde sergilenen 600 üzerindeki eşya ve fotoğrafların Side'nin son 150 yıllarına ışık tuttuğunu söyledi.
giritililer-evi,-.jpg
giritililer-evi,--001.jpgFotoğraf sergisinde Selimiye Köyü'nün 40 yıl muhtarlık yapan ilk Muhtarı Mustafa Özen, Giritlilerin Osman döneminin ayakta kalan 110 sivil, mimari esri olan cumbalı evlerde yaşamlarını topladı.
Giritlilerin 1947 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in kazı çalışması yapmak için öğrencileriyle birlikte Side Antik Kent'e gelmesi, antik kent içinde kazı çalışması yapmıştı.

giritililer-evi,--002.jpgProf. Dr. Jale İnan'ın kazı çalışması fotoğrafları, 1957 yılında Side Antik Kent'in havadan çekilmiş fotoğrafı ile Side'nin dünyada tanınmasında etkin çalışma yapan Suat Şakir Kabağaçlı'nın heykeli ve çalışmaları ve Giritlilerin yemek kültürüyle ilgili eşya ve fotoğraflar yer alıyor.

Sideli turizmci Mehmet Çelikten, Giritliler Evi'nde sergilenen 600 üzerindeki eşya ve fotoğrafların Side'nin son 150 yıllarına ışık tuttuğunu söyledi.
giritililer-evi,--003.jpgMehmet Çelikten, şunları anlattı:''Side'nin Osmanlı kayıtlarındaki ismi'' Selimiye'dir. Bende buna binaen ve Şehzade Selim'ın ismine kurulan bu yerin ismini yaşatmak için otelimin ismini Selimiye koydum. Avrupalı turizm destinasyon planlamacıları Side'yi Avrupa'da Osmanlının son gülücüğü'' diye tanıtıyor. Tarihi verilere göre Side'de tam 720 yıl hiç yerleşim olmamış. Yerleşim Girit Adası'ndan gelen Türklerin Side'de kurulan Selimiye Köyü ile başlamıştır. Bodrum'un dünyada tanınmasını Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı sağlamıştır. Side'nin dünyaya tanınmasını Side'de yaaşyan kardeşi Suat Şakir Kabağaçlı yazılarıyla ve dünyanın dört bir yanından davet ettiği ünlü konuklarını ağırlayarak tanıtımını sağlamıştır. Mesela Amerikalılar Türkiye denilince ilk akla İstanbul Ayasofya, Sultanahmet, İzmir Meryem Ana ve Side Antik Kent olacaktır. Side'de ilk pansiyonculuğa bağlı turizm ABD'de yaşayan Side Severlerin Newyork'ta kurdukları Side Gönüllüleri Derneği'nin tanıtımlarıyla 60 yıl önce başlamıştır. ''
giritililer-evi,--006.jpggiritililer-evi,--006.jpg
giritililer-evi,--007.jpg

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA