20 Eylül 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Antalya21°C

GEZGİNLER YEREL DUYGU ARIYOR, ‘MAHALLE TURİZMİ’ YÜKSELİYOR

Alışılagelmiş gelmiş turizm alanlarının ötesini keşfetmek isteyen gezginler, yerel kültüre yönelerek şehirleri keşfe “mahalle turizmi” ile çıkıyorlar

Gezginler yerel duygu arıyor, ‘mahalle turizmi’ yükseliyor

27 Ocak 2024 Cumartesi 02:00

LONDRA - Gezginler artık klasik turizm merkezleri yerine gittikleri ülkenin yere halkı gibi yaşayıp, gezmek, lezzetleri tatmak için mahalle aralarına girmeye başladılar.  Şehrin ücra köşelerinde, sokaklarda kaybolup mahalleleri keşfederken şehrin kokusunu, yaşam şeklini özümsüyorlar. Son yıllarda giderek artan bu turizm şekli ise "mahale turizmi" olarak ortaya çıktı. Bir çok kuruluş gezginlere mahalle turizmi sunmak için çalışmalar başlattı.
Büyük kentsel destinasyonlardaki alışılagelmiş turizm alanlarının ve cazibe merkezlerinin ötesini keşfetmeye yönelik dönüştürücü bir trend, yerel kültüre uygun daha fazla deneyim arayan tüm nesillerden gezginlerin teşvik ettiği bir ivme kazanıyor. Bunun sonucunda gezginler yerel yaşam duygusu ararken ‘mahalle turizmi’ yükselmeye başladı. Daha kişiselleştirilmiş ve kişisel deneyim arayışı aynı zamanda bir şehrin turistik merkezinin ötesine geçme eğilimini de körüklüyor. Alışılagelmiş gelmiş turizm alanlarının ötesini keşfetmek isteyen gezginler, yerel kültüre yönelerek şehirleri keşfe “mahalle turizmi” ile çıkıyorlar

'Hayatı görmek' yerine gezip görmek olarak anılan trend, booking.com'un 2023 raporu da dahil olmak üzere önemli araştırma çalışmalarında belgeleniyor.
Ankete katılanların %75'i "yerel kültürü temsil eden özgün deneyimler" istediklerini belirtti.

American Express 2023 Küresel Seyahat Trendleri Raporu aynı zamanda gezginlerin "yerel kültürü tatmalarını sağlayan ve memleketlerindeki arkadaşlarının bilmediği gizli mücevherleri keşfetmelerine olanak tanıyan" benzersiz tur fırsatlarına güçlü bir şekilde odaklandığını da tespit etti.

GEZGİNLER ŞEHIR MAHALLELERINE GIDIYOR

Büyük kentsel destinasyonlardaki turizm yetkilileri de bu eğilimi gözlemledi. Viyana Turist Kurulu CEO'su Norbert Kettner, "Konuklar artık sürükleyici deneyimler ve bölgesel spesiyalitelere, el sanatlarına ve kültüre değer veren yerel kimlik ve yaşam tarzıyla bağlantı arıyor" dedi. "Her zamanki turist kalabalığından uzakta gerçek, ilham verici karşılaşmalar istiyorlar."

Bu karşılaşmaları arayan gezginler giderek daha fazla alışılmış turizm rotalarından çıkıp daha az bilinen şehir mahallelerine gidiyor.


Y KUŞAĞI VE X KUŞAĞI IÇIN BU ORAN %50'YE ÇIKIYOR

Arival'ın kurucu ortağı ve CEO'su Douglas Quinby, "Daha benzersiz deneyimler arayan gezginlerde geniş ve net bir eğilim var" dedi. Yakın zamanda Phocuswright (Travel Weekly'nin kardeş markası) ve Arival'ın Avrupa ve ABD'de 4.000'den fazla gezginle anket yaptığı The Outlook For Travel Experiences araştırma raporu, gezginlerin %42'sinin 'alışılmışın dışında bir yola çıkmanın' 'çok önemli' olduğunu söylediğini ortaya çıkardı. seyahat ettiklerinde onlara Quinby, "Y kuşağı ve X kuşağı için bu oran %50'ye çıkıyor" diye ekledi.

‘mahalle-turizmi.jpg

ÖZGÜNLÜK, KIŞISELLEŞTIRME VE OLUMLU ETKI ARAYIŞI

Eğlence amaçlı seyahat hacmi hızla artarken, seyahat danışmanları ve tur operatörleri, kentsel keşiflerinde farklı, daha kişiselleştirilmiş deneyimler isteyen müşterilerin taleplerini giderek daha fazla karşılıyor.

Daha az bilinen mahalleler her zaman sizi şaşırtma yeteneğine sahiptir," diye ekliyor Rebel Tours Vienna'nın tur rehberi ve ortak sahibi Gabriela Knöbl “Her zaman açılacak yeni bir kapı, yemek yenecek yeni bir restoran ya da keşfedilecek gizli bir avlu vardır” diyor.

Daha kişiselleştirilmiş ve kişisel deneyim arayışı aynı zamanda bir şehrin turistik merkezinin ötesine geçme eğilimini de körüklüyor.

SIHIR BUNUN NERESINDE?

Exeter International'ın başkanı Gwen Kozlowski şunları söyledi : “Seyahat danışmanlarından, müşterilerinin alışılagelmişin dışına çıkmak, kalıpların dışına çıkmak, 'Google'ın yapamayacağı' bir şey yapmak istediğini defalarca duyuyorum. Her gezgin için bunun farklı bir anlama geldiğini düşünüyorum. Belki övünme hakkıdır, belki kişisel bir bağlantıdır. Ya da belki de otobüs turunda bir sürünün içinde olmak istemiyorlar çünkü sihir bunun neresinde?”

ŞEHRIN VE TOPLULUKLARIN GELIŞIMINE KATKI

American Express 2023 Küresel Seyahat Trendleri raporu ayrıca, giderek artan sayıda gezginin, seyahat ederken aldıkları kararların ziyaret ettikleri yerel topluluk destinasyonlarında harcadıkları paranın seyahatlerini gösterdiğini ortaya çıkardı.

Kettner, "bilinçli gezginlerin ziyaret ettikleri destinasyonları olumlu yönde etkilemeye çalıştığı ve aynı zamanda kendi deneyimlerini zenginleştirdiği Viyana'nın Kalp Atışı Sokakları girişimi buna bir örnektir. Konuklarımız daha az keşfedilen alanlara girerek şehrin ve toplulukların gelişimine aktif olarak katkıda bulunuyor" dedi.

‘mahalle-turizmi-001.jpg

KIM ALIŞILMIŞIN DIŞINDA SEYAHAT EDIYOR?

Bir şehrin daha az bilinen mahallelerine girenve en çok ilgilenen gezginler genellikle o şehirdeki başlıca turistik mekanları zaten gezmiş olan gezginlerdir.

Kozlowski, "Kimse ilk kez bir yere gidip şehrin başlıca turistik bölgelerini görmez. Genellikle bu, daha önce oraya gitmiş ve o rotadan ilk kez çıkmaya hazır olan bir gezgindir."

Tur operatörleri ve seyahat danışmanları, müşterilerinin çoğunun, tanınmış turistik yerler ve ilgi çekici yerlerin yanı sıra turistik merkezlerden uzakta benzersiz, yerel deneyimleri içeren bir karışım istediğini kabul ediyor. Dengenin, gezgine, belirli bir varış noktasıyla ilgili deneyim düzeyine, yaşına, kalış süresine ve genel olarak konfor düzeyine ve seyahat tarzına bağlı olduğunu belirtiyorlar

MAHALLELERI KEŞFETME

Özel ilgi alanlarının peşinde koşan gezginler aynı zamanda daha az bilinen mahalleleri keşfetme eğiliminin de önemli bir itici gücüdür. Mutfak seyahatleri ve yemek turları buna bir örnektir. Virtuoso lüks seyahat ağı tarafından yapılan son araştırma, Virtuoso danışmanlarının %70'inin mutfak seyahatlerinde bir artış gördüklerini , gezginlerin %20'sinin ise öncelikli odak noktası yiyecek ve şarap olan geziler için rezervasyon yaptığını ortaya çıkardı. 10 danışmandan neredeyse dokuzu (%87), özgünlüğün büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu söylerken, %53'ü hiper-yerel yemeklerin (sadece tarladan sofraya değil, mahalleden sofraya) gerçekten yükselişe geçtiğini söylüyor.

MAHALLE TURIZMI ARTACAK

Mahalle turizmindeki istikrarlı artışın, gezginlerin kişisel seyahat deneyimlerine yönelik artan arzularına bağlı olarak devam etmesi muhtemeldir. Potansiyel mahallelerin, ziyaretçilere bir şehir ve onun insanlarıyla daha zengin, daha derin ve daha özgün karşılaşmalar sunması gerekmektedir.

Şehirlerdeki çeşitli mahalleler hakkında daha fazla bilgi edinmek için Viyana Turist Kurulu gibi destinasyon yönetimi şirketlerine göz atın. Bu kuruluşlar yerel uzmanlar gibidir ve seyahat danışmanlarına ve tur operatörlerine şehirleriyle ilgili en iyi ipuçlarını ve bilgileri sağlama konusunda yardımcı olabilirler.

‘mahalle-turizmi-002.jpg

VIYANA'NIN KALP ATIŞI SOKAKLARI GIRIŞIMI MAHALLE TURIZMINI TEŞVIK EDIYOR

Viyana Turist Kurulu'nun Kalp Atışı Sokakları girişimi, Avrupa'nın mahallelerinde turizmi geliştirmeye yönelik kentsel destinasyon hareketinin ön saflarında yer alıyor.

Bu örnek ziyaretçinin Viyana'nın mahallelerinden birinde karşılaşabileceği durumları özetler.


Karmelitervietel

Karmelitervietel bölgesi zengin Yahudi kültürü mirasını yaşatır. Bu bölgeyi ziyaret edenler, Viyana'daki Yahudi yaşamının ve tarihinin özünü deneyimliyor. Renkli Karmelitermarkt ve onun sunduğu çeşitli olanaklar etrafında yoğunlaşan yükselen mutfak ortamıyla güzel bir şekilde birleşiyor. Mahalle hayatı aynı zamanda Karmeliterplatz'taki rahat barlardan ve çeşitli etnik restoranlardan da oluşur; ve şehrin en eski barok bahçesi olan Viyana Porselen Fabrikası ve Viyana Erkek Korosu'na ev sahipliği yapan Augarten bulunur.

Spittelberg
Eskiden şehrin kırmızı ışık bölgesi olan Viyana Spittelberg , artık küçük, gizli sokaklara ve romantik avlulara sahip, güzel bir şekilde yeniden düzenlenmiş ve yenilenmiş lüks bir yerleşim bölgesidir. Şehrin MuseumsQuartier sanat merkezinin bitişiğinde yer alan Spittelberg, canlı eğlence seçeneklerinin yanı sıra Biedermeier binalarını işgal eden cennet gibi bahçelere sahip restoranlar, kafeler ve barlar sunuyor. Bölge aynı zamanda popüler galerilere ve el sanatları satan stüdyolara da ev sahipliği yapıyor


Freihausviertel
Yaratıcı ortamı, tasarım mağazalarının, modern galerilerin ve modaya uygun yemek mekanlarının kentsel zarafeti ile Freihausviertel canlı bir ortam sunar.
Naschmarkt'ın civarındaki Freihausviertel, çok sayıda restoran, bar, kafe ve bistrosuyla büyük bir cazibe merkezidir. Yemek seçenekleri gulaş ve Wiener şnitzelden Japon esintili tapaslara, Hırvat mutfağından klasik Viyana yemeklerine kadar çeşitlilik yer alır.
 

Servitenviertel

Pitoresk Fransız tarzındaki Servitenviertel, köy benzeri bir atmosfer yaratmak için çiçekçiler, küçük dükkanlar ve çok sayıda yemek mekanı ile sıralanan bakımlı sokaklara ev sahipliği yapıyor Yemek seçenekleri arasında Paris'ten her gün taze olarak teslim edilen ekler ve turtalar, Fransız klasikleri ve birçok vegan yemek içeren sağlıklı siyahi yiyecekler yer alıyor. Ziyaretçiler, özel salonların yer aldığı Sigmund Freud Müzesi'ne, artık halka açık olan Viyana'nın Yahudi cemaatinin bulunduğu mahalleri gezebiliyorlar.


GEÇICI BIR KOMŞUSUN
Viyana Turist Kurulu CEO'su Norbert Kettner, Viyana'nın mahalleleri hakkında ayrıntılı bilgiye Viyana Turizm Kurulu'nun Kalp Atışı Sokakları sayfasından ulaşıldiğini bildirdi.
Norbert Kettner, "Mahalleler, her biri kendine özgü karakterine ve çekiciliğine katkıda bulunan, sakinlerinin tutkusu ve projeleriyle gelişiyor. Bir mahalle, yalnız sakinleriyle sınırlı olmayan bir aidiyet duygusunu bünyesinde barındırır. Viyana'da ve özellikle de mahallelerimize sevgiyle atıfta bulunduğumuz Grätzel'de, misafir değilsiniz; geçici bir komşusun. Burada kendinizi gerçek Viyana deneyimine kaptırabilir ve gerçek anlamda otantik Viyana'nın bir parçası olabilirsiniz” diyor.
 

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA