26 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara-1°C
  • Antalya7°C

GELİN HAMAMI İÇİN ÇALIŞIYORLAR

"Gelin hamamı" geleneği unutulmaya yüz tutarken, Bursa Olgunlaşma Enstitüsü öğrenci ve öğretmenleri bu geleneği yaşatmak için kolları sıvadı.

Gelin hamamı için çalışıyorlar

28 Şubat 2012 Salı 12:30

BURSA -Eskiden evlenecek olan gelin adaylarının düğünden önceki gün yaptıkları "gelin hamamı" geleneği unutulmaya yüz tutarken, Bursa Olgunlaşma Enstitüsü öğrenci ve öğretmenleri bu geleneği yaşatmak için kolları sıvadı.

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü'nde gelin hamamı geleneğinde yer alan eşyalardan havlu, takunya, peştamal ve gelin bornozu üzerine nakış işleyen öğrenciler, yaptıklarıyla görenleri kendilerine hayran bırakıyor. Takunyaların üst kısımlarına yapılan işlemelerin tamamlanması günler sürerken, havlular üzerine yapılan işlemeler ise bazen bir haftayı alıyor. Desenler özel simli ipliklerle yapılırken, gelin hamamı eşyalarının kumaşları özel olarak seçiliyor. Kaliteli malzemelerin kullanıldığı enstitüde iplik işleme sanatı, desen işleme ve çeşitli işleme teknikleri üzerine uzmanlaşmış bayanlar çalışıyor. Sabah bir masa etrafında toplanan öğretmen ve öğrenciler, büyük bir titizlik ve dikkatle takunya, havlu, peştamal ve bornozları işlemek için kolları sıvıyor. İnce sim iplikleri iğne deliğinden geçiren öğrenciler, öğretmenlerinin nezaretinde desenleri yapmaya çalışıyor. Öğretmenler her takunya için ayrı desenler tasarlarken, havlu işlemesinde yer alan desenler ise ayrı modellerden oluşuyor.

gelin-hamami-2a.jpg

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Münevver Yaman, her desenin kendine has özelliklerinin olduğunu söyledi. Yaman, "Evvela yapılacak olan nakış kağıt üzerine çiziliyor. Daha sonra gelin hamamı ile ilgili eşyaların araştırmasını yapıyoruz. Havlu ve peştamalların hangi kumaşlardan oluşacağına karar veriyoruz. Çünkü gelinin kullanacağı havlu, bornoz ve peştamalın takım olması gerekiyor. Daha sonra gelinin hamamda giyeceği takunyanın üzerine desenleri işlemeye başlıyoruz. Tabii takunyaların ölçüsü alındıktan sonra bunlar atölyemizde yapılıyor. Takunyaların üzerine yapılan desenler iki günde bitiyor" dedi.

Eskiden bazı düğünlerin 3 gün, 3 gece devam ettiğine dikkat çeken Yaman, eskiden gelinin havlu, peştamal, takunya ve bornozu çeyiz sandığına koyduğunu söyledi. Gelin hamamını Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği Mahkeme Hamamı'nda gördüklerini ve daha sonra bu geleneği yaşatmaya karar verdiklerini belirten Yaman, "Bursa'da kaplıca kültürü yaygın. Bundan dolayı da dokumacılık ve havlu sanatı da gelişme gösterdi. Biz de hamamda kullanılacak eşyaları düşündük ve bu alanda çalışmaya başladık" diye konuştu.

GELİN HAMAMI GELENEĞİ

Eskiden düğünden önce yapılan en önemli eğlencelerden biri gelin hamamıydı. Günümüzde yaygın olmayan bu gelenek, kısmen de olsa sürdürülüyor. Gelin hamamı, düğünden önceki cuma günü yapılıyor. Bunun için erkek tarafı bir hamamı kiralıyor, iki tarafın kadınları hem yıkanıyor hem de eğleniyor. Gelin hamamından çıkan kadınlar, daha sonra kına gecesine katılıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA