22 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

GAZİPAŞA'DA N2 DENETİMİ

Antalya'da şehir içi meyve ve sebze nakliyesinin yapılabilmesi için gerekli olan 'N2 Yetki Belgesi' bulundurmayanlara yönelik denetimler sürüyor.

Gazipaşa'da N2 denetimi

25 Ocak 2008 Cuma 15:00

ANTALYA -Antalya'da şehir içi meyve ve sebze nakliyesinin yapılabilmesi için gerekli olan 'N2 Yetki Belgesi' bulundurmayanlara yönelik denetimler sürüyor. Kumluca'nın ardından Gazipaşa'da da sebze ve meyve halinden çıkan nakliye araçları denetlendi. Gazipaşa Taşıyıcılar Kooperatifi'nin şikâyeti üzerine yapılan denetlemelerde 'Ulaştırma Bakanlığı'nın verdiği yurtiçi nakliyat ambarı isletmeciliği yapacaklara taşıma iznini öngören N2 Yetki Belgesi' soruldu. Kontrollerde söz konusu belgeyi bulundurmayan araçların halden çıkışına izin verilmedi. Bakanlık Karayolları denetleme ekiplerince yapılan kontrollerde sonrasında yaklaşık bin ton sebze taşıyan 40 kamyona ceza kesilmek istendi.




Gazipaşa Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Yaman, Bakanlığın bu konuda izni kendilerine verdiğini, buna rağmen haldeki ambarcıların usulsüz şekilde taşımacılık yaptıklarını iddia etti. Yaman, "Haldeki komisyoncuların birçoğu araç sahibi ve taşımacılığı kendileri yapıyorlar. Halde ürün az olduğu zaman kooperatifteki kamyonculara iş kalmıyor. Taşıyıcılar Kooperatifi olarak zorunlu olan N2 belgesi için 170 bin YTL harcadık. Bu durumda taşıma yetkisi bizdeyken komisyoncular bunu hiçe sayarak gerek şehir dışından gelen komisyonculara ait gerekse Gazipaşa'daki komisyonculara ait kamyonlarla taşımacılık yapıyorlar. 2006 yılından bu yana bunun mücadelesini veriyoruz. Bunun için tüm yetkili kurumlara şikâyetlerimizi ilettik, ancak çözüm olmadı" dedi.

 

Taşıyıcılar Kooperatifi'nin N2 belgesine sahip olmadığını iddia eden Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fehmi Tuncer, hal içindeki ambarcılarda da bu belgeden olmadığını doğruladı. Tuncer, "Hal içindeki ambarcılarda yurtiçi eşya taşımacılığı konusunda komisyonculuk yapacaklara verilen H1 belgesi var. Kooperatifte ise taşıma ihalelerine girme yetkisi veren R1 belgesi mevcut. Ancak her iki belge de komisyoncuların işine yaramıyor. Biz ürünü pazarlama konusunda bize büyük kolaylık sağlayan hal içi ambarcıları tercih ediyoruz. Çünkü yaş sebze ve meyvenin bekleme süresi az. Pazarlama hızlı olmazsa ürün bozulur. Bu yüzden hal içi ambarcılar tercih ediliyor. Kooperatif ise bize bunu sağlamıyor". dedi. Tuncer, Akdeniz Bölgesi'nde N2 belgesine sahip kooperatifin de olmadığını söyledi. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Hasan Çelik ise tartışmaların ilçedeki çiftçiye zarar verdiğini belirterek, ilgili makamların konunun çözümlenmesinde üzerine düşeni yapmalarını istedi.

 

SON DAKİKA