31 Ekim 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C
  • Antalya19°C

GAZETECİLERDEN DİLEKÇE

Gazetecilerin yıpranma hakkını kaldıran tasarıyı protesto eden dilekçelerini APS ile Başbakanlık ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderdi.

Gazetecilerden dilekçe

05 Şubat 2008 Salı 12:30

ANTALYA -Gazetecilerin yıpranma hakkını kaldıran tasarıyı protesto eden basın mensupları topladıkları imza dilekçelerini APS ile Başbakanlık ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderdi.

Gazetecilerin yıpranma hakkını kaldıran tasarıyı protesto etmek için Antalya'nın Güllük Caddesi üzerinde bulunan postane önünde toplanan gazetecilere, Türkiye Gazeteciler Sendikası Antalya Temsilcisi Bünyamin Tokmak, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Erdoğan Kahya, Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şubesi Başkanı Veysi Sağlam, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri Fatih Gürbüz ve Ali Buldu, Türkiye Spor Yazarları Derneği Antalya Temsilcisi İbrahim Okumamış destek verdi.

 



Bünyamin Tokmak, gelişen teknolojiyle birlikte gazetecinin yıpranmasının ortadan kalmadığını ancak, yeni tasarıyla birlikte yıpranma haklarının alınmaya çalışıldığını söyledi. Daha sonra Başbakanlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderilen dilekçenin örneğini okuyan Tokmak, gazetecilerin hem bedenen hem de fikren ağır iş yaptıklarını, gelişen teknolojinin yıpranmayı azaltmadığını ifade etti.

 



Tokmak, gazetecilerin çok zorlu koşullarda can güvenliği olmayan ortamlarda mesai kavramı gütmeden çalıştığını belirtti. Bütün bunlara rağmen bu hakkın kaldırılmaya çalışıldığını belirten Tokmak, "Günümüzde daha da ağırlaşan koşullar altında yürütülen gazetecilik mesleği için mevcut uygulamada var olan fiili hizmet süresi zammının aynen korunmasını talep ediyoruz. Yıpranma hakkı gazetecilere tanınmış bir imtiyaz değildir. Bu düzenlemenin prim karşılığı bulunmamaktadır. 25-30 yıl çalışma karşılığında basın emekçilerinden, diğer işçilerden farklı olarak her ay 2-3 puan daha fazla SSK primi kesilmektedir. Yıpranma hakkının prim karşılığı medya sahiplerince karşılanmaktadır. Tasarıda fiili hizmet süresi zammı karşılığı olarak kesilecek prim miktarı yüzde 1,5'e düşürülmektedir. Bu oranın mevcut uygulamada olduğu gibi yüzde 2 olarak kalması, Sosyal Güvenlik Kurumunun gelirlerini de azaltmayacağı için daha uygun olacaktır" dedi.

 

Daha sonra toplanan imzalar, APS'yle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e ulaşmasın için gönderdi.

 

 

SON DAKİKA