23 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara2°C
  • Antalya11°C

FTSO: KÜÇÜK OTELLERİ KURTARACAK TEŞVİKLER GETİRİLMELİ

FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok hükümetin acil olarak orta ölçekli ve küçük turizm işletmelerini kurtaracak teşvikleri geliştirmesi gerektiğini söyledi.

FTSO: Küçük otelleri kurtaracak teşvikler getirilmeli

21 Ocak 2022 Cuma 23:30

FETHİYE- 2015 yılından beri turizmde yaşanan sert düşüşün getirdiği daralma had safhaya ulaştı. Ovacık ve Hisaönü’ndeki birçok otel satılığa çıkarken, bir çok otelinde ağustos sonundan itibaren kapanması bekleniyor.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası- FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok, yaşanan sıkıntının önemine dikkat çekerek küçük ve orta ölçekli işletmelerin geleceğe taşınması için hükümetin acil olarak orta ölçekli ve küçük turizm işletmelerini kurtaracak teşvikleri geliştirmesi gerektiğini söyledi.

ftso-baskan-yardimcisi-gunay-ozuto.jpeg

TURİZMCİLER KREDİ İYE YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR
FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok, yaşamak için umudunu yerli turiste bağlayan küçük ve orta ölçekli turizmcinin şu ana kadar hayal kırıklığıyaşadığını belirterek şunları anlattı: “Fethiye’de 30 yıldır turizme emek veriyoruz ve 30 yılda geldiğimiz nokta bizim hayal ettiğimiz, arzu ettiğimiz nokta değil. Turizmin düşüşe geçmeye başlamasından sonra insanlar kendi işlerini döndürmek için bankalardan kredi almaya başladı. Bugün Fethiye’deki turizmcilerin bankalara olan borcu sürekli büyüyor. Bu işletmeler sezon kısaldığı için bankalara gidiyorlar, sezon kısaldığı için para kazanamıyorlar ve sezon sonu geldiğinde bu kısa sezonu uzatamadığımız için krediyi başka bir krediyle kapatmaya çalışıyoruz.

TURIZMCILER 2015 YıLıNDAN BERI PARA KAZANAMıYOR.
2015 Yılından beri sürekli bir düşüş yaşanıyor. Bu düşüş hem turist sayısında hem de elde edilen gelirler anlamında yaşanıyor. Turizmciler 2015 yılından beri para kazanamıyor. Borçlarını kredilerle aktar dönder yapıyorlar. 2017 yılı turizm sezonunda beklediğini bulamayan turizmcilerin, bu sene kredilerini aktar dönder yapacak güçleri de kalmadı. Daha temmuz ayında ciddi sıkıntı içinde olan, borçlarını öteleyemeyen, kredilerini aktar dönder yapamayan bir çok işletme satılığa çıkarıldı. Bu içler acısı durumdan kurtulmak için hükümetimizin küçük ve orta ölçekli turizm işletmelerini geleceğe taşıyacak teşvik ve uygulamaları bir an önce hayata geçirmelidir.”

Turizmde hiçbir şeyin güllük gülistanlık gitmediğini belirten Özütok, kötü giden turizm sezonunun yanı sıra turizmciye yüklenen ağır yükümlülükler ve vergilerin de işletmecileri zora soktuğunu dile getirdi.

TURİZM TESİSLERİ SATILIĞA ÇIKTI
Turizmde yaşanan sıkıntıların sürpriz olmadığını kaydeden Özütok, “Bölgemizde en çok satılık olan turizm tesisleri. Birçok otelci, otelini satılığa çıkartmış durumda. Bu da işin ne kadar ciddi boyutlarda olduğunun en büyük göstergesi. İnsanlar 30 yıllık tesisini, hayatını koymuş olduğu işletmeyi bu gün satılığa çıkartıyor ise burada ciddi bir sorun var demektir! Böyle bir coğrafyada, bölgede can acıtıcı bir tabloyla karşı karşıyayız. 2015 Yılından beri yaşanan daralma istihdam konusunda da ciddi sıkıntı yaratarak bir çok turizm çalışanını işsiz bırakmıştır. Eğer küçük ve ortak ölçekli işletmelerin kapanması, yada mülklerini satması durumunda bir çok aile ve bir çok çalışan işsiz kalacaktır.” dedi.

fethiye.jpg

“TURİZMCİNİN MALİYETİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Orta ölçekli işletmelerin küçülmeye gittiğine dikkati çeken Özütok, orta ölçekli işletmelerin turizmde yaşanan sıkıntılardan dolayı son yıllarda küçülmeye gittiğine dikkati çekerek, bu küçülmenin yok olmaya doğru gittiğini vurguladı. Turizmde yaşanan bu sıkıntılardan kurtulmanın yolunun devletin vereceği desteklerden geçtiğinin altını çizen Özütok; “Bizleri zorlayan şeylerin başında vergi yükü geliyor. İkincisi de çalıştıracak kalifiye eleman da bulamıyoruz. Bu sektörde çalışan insanları devlet süspansiyon etmesi gerekiyor. Personelin maliyeti yüksek ama devlet bu sektörde çalışan elemanların en az bir yıl sigortasını ödese insanlar bu sektörde kalmak isterler. Turizmcinin maliyeti her geçen gün artıyor. Turizmciler önceden 6 aylık turizm sezonunda kazandıkları parayı şimdi 2 ay gibi kısa bir dönemde kazanmaya çalışıyor. İki ayda kazanılan para kimseye yetmiyor. Bunun üzerine de her geçen gün artarak yüklenen vergi ve yükümlülükler turizmcilerin belini büküyor.” dedi.

“HERŞEY UCUZ AMA TALEP EDECEK TURİST YOK”

Derli toplu bir turizm politikasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Özütok, hükümetin turizmcileri bir araya getirerek dertlerini dinlemelerini istedi. Hükümetin turizm sektörünü doğru anlayarak politika geliştirmesini kaydeden Özütok; “Turizm, dünyada hızla büyüyen bir sektör. İnsanlar dünyada gördükleri her yere gitmek istiyor. Dünyadaki turizm pastası sürekli büyürken, bizim burada 30 yıllık işletmemizi satmak zorundaysak burada bir yanlışlık var! Bundan 20 yıl önce Çin’den turist gelir mi diye düşünürken bugün yamaç paraşütü yapmaya binlerce Çinli geliyor. Ülkeyi yönetenler sorunun kaynağını doğru tespit ederek çözüm yolu bulmak zorunda. Buradaki turizmci elinden gelen fedakârlığı yapıyor zaten. Kendi işini borçlanarak sürdürmeye çalışıyor. Bölgedeki turizmciler sürekli ucuzlatarak ayakta kalmaya çalışıyor. Ama sokakta buna talep edecek müşteri yok ”şeklinde konuştu.

fethiye-001.jpg“YERLİ MÜŞTERİ SEZONU KISALTIYOR”
Fethiye ve bölgenin Avrupalı turiste ihtiyaç duyduğunu, yerli turistlerin açığı kapatamadığına dikkati çeken Özütok; “Sezon başında Türkiye’deki rezervasyon sayılarına bakıldığı zaman Mayıs-Haziran yok, Eylül-Ekim yok ama bütün herkes umudunu 2 bayram arasına yığdı. Turizmdeki açığı yerli turist ile kapatırız diye düşündük ama Ramazan Bayramı geçti, çok kötü bir temmuz yaşanıyor. Ağustos’ta böyle gözüküyor. Yani kesinlikle turizmcinin iki bayram arası beklentisi çok çok altında. Temmuz, Ağustos’ta Hisarönü, Ölüdeniz’in dolu olması, hiç boş yer olmaması lazım ama maalesef bu gün işletmeler yüzde 50’yi bile zor görüyor. Bölgenin turizmini ayakta tutan yabancı turistti. Yabancı turiste yüzde 70’ini sattığın zaman her işletmeci yüzde 30’luk boşluğu yerli turiste satıyordu. Ama şuanda bölgenin ana hedefi yerli turiste dönüştü ama asla bizim beklentimizi karşılayacak bir yapı değil! Bizim işimizi döndürecek, para kazanmamızı sağlayacak artı değer oluşturmuyor. Bundan da yine küçük işletmeler zarar görecek. Bizim toplamda 100 günümüz var. Biz geçen her boş günde zarar ediyoruz. 100 günde otelini dolduramayan otelci 12 ayda oteline nasıl bakım yapacak? Nasıl birilerine iş verecek? Yabancı turist burada sezonu uzatırken yerli müşteri maalesef sezonu kısaltıyor” diye konuştu.

“BOOKİNG.COM BİRAN ÖNCE AÇILMALI”
Türkiye’de 13 bin otelle çalışan dünyadaki en büyük turizm pazarlama sitesi olan booking.com’un biran önce açılması gerektiğini vurgulayan Özütok; “Burada Türk halkı cezalandırıldı. Çünkü booking.com Türkiye dışında her yerden müşteri alabiliyor ama Türkler kullanamıyor. Bu çağda bu nasıl anlayış biz turizmciler olarak bunu anlayamıyoruz! Olay yargıya intikal etmiş durumda. Yargı karar verecek. Bookin.com kapatılmasından zarar gördük” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA