22 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara10°C
  • Antalya16°C

FRANSIZ TURİZMCİLERLE ALADAĞLAR’DA YÜRÜDÜK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TGA destekli Samistal Turizm’in Fransa’dan getirdiği doğa turizmi yapan 25 tur operatörü ile Kapadokya ve Torosların en yüksek tepelerini oluşturan Aladağlarda yürüdük.

Fransız turizmcilerle Aladağlar’da yürüdük

20 Ekim 2023 Cuma 11:00

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
NİĞDE -
Samistal Turizm’in sahibi Cevdet Eroğlu’nun Kültür ve Turizm Bakanlığı, TGA destekli Fransa’dan getirdiği doğa turizmi yapan 25 tur operatörü ile Kapadokya ve Torosların en yüksek tepelerini oluşturan Aladağlarda yürüdük. Bulutların, karlı tepeleri sardığı zirveleri gördük, yüksek kayaların zevrelediği öderin vadilerde yürüdük. 7 saatlik ve 3 saatlik yürüyüşlerde Türkiye’nin en güzel doğal yapısını Fransa’da doğa turizmi yapan turizmcilere gösterdik.

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-023.jpg

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-009.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-010.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-011.jpg

ELMA TOPLAMA DERSİ ALDIM
Niğde”nin Çamardı bölgesinde Çukurbağı’nda bir zamanlar katırla yürüyüşçülerin çadırlarını taşıyan Ahmet Üçer’in Türkiye’nin gözdesi misket elması ağaçlarıyla dolu Taurus Guest House’unda kaldık. Köyün hayvan gübresi kokuları içinde doğayla buluşmanın keyfini yaşadık.

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-028.jpgBahçede elmalar yerlere dökülüyordu. Ahmet Üçer, çalışacak adam bulyamadığından yakındı. Ben de elmaları toplaması için ona yardım ettim ve sandıkları doldurduk. Ama ondan elma toplama dersi aldım. “Elmayı dalından yukurta gibi incitmeden alacaksın. Sandığa koyarken dökmeyecek, elinle koyacaksın” dedi. Çünkü elmanın üzeri zedelenirse çürüyordu ve sağlam elmaları da çürütüyordu. Bu yüzden yere dökülen elmalar torbaya konuilup meyve suyu fabrkaları için ayrılıyordu. Böylece Çukurbağı’nda elma toplama dersi almış oldum.

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-002.jpg
samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-008.jpg

ÇUKURBAĞı, PETEK PASTANESİNİ BOŞALTTILAR

Çamardı’nda Petek Pastanesi’ne girdiğimizde Fransız turizmciler dükkanda baklava ve tatlı bırakmadılar. Daha sonra ise marketteki malları satın aldılar.
Samistal Turizm’in sahibi Cevdet Eroğlu “Bizim bölgeye katkımız böyle oluyor. Her gelen yerel halkın ürünlerini satın alsın istiyoruz” dedi. Gerçekten turizm girdiği her sölgenin halkına gelir sağlıyor. Pastaneyi boşaltan Fransız turizmcilerde buna örnek oldu.

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-001.jpg
samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-012.jpg

TRT EKİBİ DOĞA TURİZMİNİ ÇEKMEK ÜZERE GELDİ
TRT’nin Çukurova Bölge Müdürü Erden Karaoğlu, muhabir Betül Eser ve kameraman Memiş Akçam, Adana Barış Gazetesi ve TurizmNews internet sitesinin sahibi Durmuş Ali Başkan, Adana’dan gelerek Fransız tur operatörlerinin yürüyüşünü haber yaptılar. TRT ekibi Fransa’nın önemli doğa turizmi seyahat acenteleri ile röportajlar yaptı. Yürüşe başlanırken ve yürüyüş sırasında çeşitli görüntüler aldılar. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nun çeşitli bölgelerde yaptığı ‘Kültür Yolu” projesine katkıda bulunan “Yürüyüş Yolları” çalışması Türkiye’nin kültür turizmi haritasının dünyaya tanıtılmasında Türk turizmi adına önemli bir girişimdi.

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-003.jpg

ELEK GÖLÜ’NE 3 SAATLİK YÜRÜYÜŞ

Çukurbağı’ndan Elek Gölü’ne kadar uzanan vadide 3 saatlik yürüyüş yaptık. Kanyonlardan geçtik, derin vadilere daldık, yükseklere tırmandık ve denizden 1500 metre yüksekte bol oksjeni içimize çekerek sağlıklı olmanın güzelliği ile yol aldık. Bazen zorlu kayaların, yarların altından geçtik. Ancak çevremizi saran yüzlerce yılın izlerini taşıyan dik kayaların muhyamadteşem görüntülerini seyretmeye doyamadık.

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-004.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-005.jpg
samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-013.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-014.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-015.jpg

Hele Aladağların zirvesini kaplayan karlı tepeleri kucaklayan bulutların görüntüsünü seyretmeye doyamadık. Geniş vadileri saran ormanın sonunda birden her renge bürünen dik yamaçlar ise büyülü gibiydi.
Kazıklı Ali Kanyonu’nda yokiuşu tırmanırken kime kazık attığını düşündük. Ama yokuş bayağı dikti. Aklımıza Kazıklı Voyvoda gelmedi değil.
samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-016.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-017.jpg
samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-007.jpg

MİSKET ELMASININ ANAVATANI NİĞDE

Elekgölü Köyüne yaklaşırken geçtiğimiz köy yollarıni saran elma ağaçları ve diğer ağaçlar birer renk armonisi sergiliyordu. Elekgölü’nda muhtarın çay bahçesinde beraberimizde getirdiğimiz kumanyaları çay eşliğinde yedik.
Elekgölü Köyü’nün sokakları Türkiye’nin her şehrine gönderilecek elma sandıkları ile doluydu. Keydanda ise meyve suyu fabrikalarına gönderilecek elma torbaları yığılıydı. Niğdeliler “Amasya elmasının anavatanı Niğde’dir. Amasya’ya misket elması fidanı bıradan gitti” dediler.

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-006.jpg

TÜRKİYE DOĞA TURİZMİNİN CENNETİ

Türkiye’de ve dünyada son yıllarda giderek önem kazanan doğa turizmi, dünyanın ilgisini çekmemeye başladı. Dünyanın doğa turizmi yapan önemli tur operatörleri Türkiye’nin eşsiz güzellikte dağlarını ve kanyonlarını merceklerine aldı. Üzerinde 14 medeniyetin yaşadığı Anadolu topraklarında yer alan antic şehirlerin arasında uzanan yürüyüş yolları ise dünyanın daha çok ilgisini çeker oldu. Kültür ve doğa ile iç içe yapılan yürüyüşler ve doğa ile barışık yaşam insanlara cazip gelmeye başladı.

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-018.jpg

ALADAĞLAR DOĞA HARİKASI
Aladağlar Milli Park olarak ilan edilen bölge Niğde, Kayseri, Adana sınırları içinde yer alıyor. Aladağlar, kuzeyde Develi Dağları ve güneyde Bolkar Dağları’ndan ayrıldığı Gülek Boğazına kadar, 78 km uzunluğunda ve doğu-batı doğrultusunda 124 km genişliğinde yaklaşık 1035 km² yüzölçümü ile Orta Toroslar’ın önemli bir bölümünü oluşturuyor.

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-020.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-021.jpg

ALPLERDEN HIMALAYALARA UZANAN DAĞLAR
Aladağlar, batıda Alplerden başlayıp, doğuda Himalaya ve ötesine uzanan büyük Alp-Himalaya kıvrımının bir parçası olan Toros Dağları’nın bir kısmını oluşturur. Bu kıvrım kemeri, kuzeydeki Avrasya plakasının, güneydeki Afrika, Arabistan ve Hindistan plakaları ile çarpışmasından meydana geliyor.

Aladağlar, Doğu Toroslar dağ silsilesine ait en yüksek, iç içe zirveler grubunu oluşturuyor. Ana zirveleri 3700 metrenin üstündedir (Kızılkaya 3767m, Demirkazık 3756m, Kaldı 3748 m, Emler [Engintepe] 3723m ).

samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-022.jpg
samistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-024.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-025.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-026.jpgsamistal-turizm,-fransiz-acenteler,-nigde-027.jpg

BAZEN SARI, BAZEN KIZIL, BAZEN MOR DAĞLAR

Aladağlar'ın jeolojik" yapısı Ak ve Kara Aladağlar olark ikiye ayrılıyor. “Ak Aladağlar” adı verilen kuzey bölümü genelde dolomitik, çok kalın Jura - Kretase yaşlı masif kalkerlerdir. Güneye doğru incelen kalınlık 2000 m. civarındadır. Bu kalkerler iyi tabakalı ve açık renklidir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA