31 Ekim 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C
  • Antalya19°C

FRANKFURT'TA HAVALİMANI TARTIŞMASI

Frankfurt havalimanında genişletme ve "gece uçuş yasağı"nın gevşetilmesi konusu tam bir seçim malzemesine dönüştürüldü.

Frankfurt'ta havalimanı tartışması

19 Aralık 2007 Çarşamba 18:40

FRANKFURT-Almanya'nın en büyük havalimanı olan Frankfurt havalimanında genişletme ve "gece uçuş yasağı"nın gevşetilmesi konusu tam bir seçim malzemesine dönüştürüldü. Hessen eyaleti sınırları içinde bulunan havalimanının 27 Ocak'ta yapılacak "eyalet seçimleri" öncesi tartışmaların odağına yerleştiren gelişme ise, Hessen Ekonomi Bakanlığı'nın havalimanına ek bir pist ve terminal yapma kararı oldu. Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) idaresindeki eyaletin Ekonomi Bakanı Alois Rhiel, havalimanının dördüncü iniş-kalkış pisti ve üçüncü terminalinin yapılmasını öngören bir karara imza attı. Yaklaşık dokuz yıldır devam eden tartışmaların nihayetinde bu kararla yeni bir safhaya geçilmiş oldu.

Yapımına 2009 yılında başlanılması planlanan pistin 2011 kışında hizmete girmesi bekleniyor. Böylelikle artan uçuş ve yolcu kapasitesine rahatlama sağlama ve istihdamı artırma amaçlanıyor. Yapılan hesaplamalara göre 2020 yılına kadar yıllık uçak iniş-kalkış sayısı 701 bine çıkarılacak. Geçtiğimiz yıl bu sayının 489 bin olduğu hesaplanmıştı. Buna paralel olarak da yolcu sayısının yıllık 54 milyondan 88 milyona yükseltilmesi isteniyor. Frankfurt havalimanında dördüncü pist ve üçüncü terminalin hizmete girmesiyle birlikte yine 2020 yılına kadar 40 bin ilave işyeri açılması bekleniyor. Şu an itibariyle havalimanında yaklaşık 70 bin kişi istihdam ediliyor. Frankfurt havalimanı idaresi Fraport'un tahminine göre ise, havalimanı ve civarında oluşacak istihdam kapasitesi ise, 100 bini bulacak. Frankfurt havalimanı bu rakamlarla Almanya'nın en büyük iş vereni konumunda.

 

Öte yandan Eyalet Ekonomi Bakanlığı'nın yeni imzasıyla şuan itibariyle 23-05 saatleri arasında uygulanan "gece uçuş yasağı"nın da gevşetilmesi öngörülüyor. Yani bu uçuş yasağının uygulandığı saatlerde günlük 17 uçuşa izin verilecek. Gece uçuş yasağının en büyük mağdurları arasında Alman uçak şirketleri geliyor. Lufthansa ve Condor başta olmak üzere Frankfurt havalimanından uçan şirketler uzun yıllar yasağın gevşetilmesi hatta tamamen kaldırılması için çaba sarf ediyor.

 

Eyalet Ekonomi Bakanlığı'nın "havalimanını genişletme ve uçuş yasağını gevşetme" yönündeki bu kararı, kamu oyunda faklı tepkilere yol açtı. 27 Ocak'ta yapılacak eyalet seçimleri öncesi, en çok seçim malzemesi yapılan konuların başında gelen havalimanı, seçimlerin akıbetine de etkileyecek gibi görünüyor. Eyalet Başbakanı Roland Koch, geçtiğimiz Eylül ayına kadar uçuş yasağına karşı tavrıyla dikkat çekerken, kendisine bağlı bakanlığın aldığı bu kararı olumlu bir sinyal olarak değerlendirdi. "Karar, havalimanı civarında ikamet eden halk ile ekonomi çevrelerinin menfaatlerinin bir uzlaşmasıdır" diyen Koch, rakip partileri, çevrecileri ve havalimanı civarında ikamet edip de gürültüden şikayet eden halkı kızdırdı. Eyaletteki çeşitli partilerin teşkilatları, bu kararı seçim kampanyalarında kullanmaya düşünürken, civardaki belediyelerin başkanları, çevreciler ve bölge sakinleri konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Frankfurt'un komşu şehirlerinden ve uçakların geçiş istikametinde bulunan Offenbach'ın rakip Sosyal Demokrat Partili (SPD) Büyükşehir Belediye Başkanı Horst Schneider, gürültüden en çok kendi şehrindeki halkın etkilendiğini belirterek, "Karara karşı bütün hukuki yolları deneyceğiz. Hatta Avrupa Biriliği düzeyinde de girişimlerimiz olacak" şeklinde konuştu. Offenbach'ın yanı sıra havalimanına en yakın belediyelerden Rüsselsheim da benzer bir yola başvurmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 6 bin kişinin ikametini etkileyecek halkın ise, çevreci örgütlerle dayanışma içinde karara karşı girişimde bulunması bekleniyor. Bu arada karara destek veren tek belediye başkanı ise Frankfurt Belediye Başkanı Petra Roth oldu. Roth, Hessen eyaleti Ekonomi Bakanlığı'nın aldığı kararı "büyük bir karar" olarak niteledi ve şehrin ve bölgenin gelişmesi için de fırsat olarak yorumladı.

 

 

Neben zwei kombinierten Start- und Landepisten und der Startbahn West ist im Nordwesten des Flughafens eine vierte reine Landebahn geplant. Sie soll 2800 Meter lang und 60 Meter breit werden und über zwei Brücken über die Autobahn A3 mit dem bisherigen Flughafengelände verbunden werden. Neben der neuen Landebahn sollen auch ein dritter Terminal und zahlreiche neue Rollbahnen entstehen. Nach zahlreichen Verzögerungen rechnet der Flughafenbetreiber Fraport nun mit einem Baubeginn im Frühjahr 2009. Mit dem Winterflugplan 2011 soll die neue Bahn in Betrieb gehen. Im Jahr 2020 sollen dadurch 701.000 Starts und Landungen auf dem größten deutschen Flughafen möglich sein. 2006 waren es 489.000. Bei den Passagierzahlen erhofft sich Fraport in dem Zeitraum einen Zuwachs auf gut 88 Millionen. In diesem Jahr rechnet das Unternehmen mit rund 54 Millionen Passagieren.

 

Der Bau hat erhebliche Auswirkungen auf Pflanzen und Tiere. So müssen etliche Hektar Wald gerodet werden. Vor allem aber erhitzt der zusätzliche Fluglärm die Gemüter der Gemeinden rund um Frankfurt, die sich lange gegen das Vorhaben gestemmt haben. Nach dem Beschluss des hessischen Wirtschaftsministeriums sollen künftig im Jahresdurchschnitt höchstens 17 Flüge pro Nacht zwischen 23 Uhr und 5 Uhr stattfinden. Ursprünglich hatten Fraport und der hessische Ministerpräsident Roland Koch (CDU) als Entgegenkommen an die Flughafengegner den Ausbau an ein generelles Nachtflugverbot geknüpft. Gegen dieses Nachtflugverbot wendete sich wiederum die Lufthansa, deren wichtigstes Drehkreuz sich in Frankfurt befindet.

SON DAKİKA